Λίνα Μενδώνη: Πάνω από 25.000.000 ευρώ τα μέτρα για τον πολιτισμό

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα τοποθετήθηκε υπέρ της τακτικής και των αποφάσεων του υπερθεματίζοντας και ευχαριστώντας τον Σταικούρα για το έργο του, προσωπικά.

Την Παρασκευή,  23 Οκτωβρίου, από την Ολομέλεια της Βουλής η Λίνα Μενδώνη ζήτησε το λόγο και με ιδιαίτερα αιχμηρό λόγο απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για λαϊκισμό. Στην συνέχεια ανέπτυξε τις δράσεις του υπουργείου και τα μέτρα στήριξης που έχουν παρθεί όλο αυτόν τον καιρό με σκοπό την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού στα οποία γενναιόδωρος αρωγός (όπως, υποστήριξε η ίδια) είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Στον πρόλογο της ανέφερε πως από τον Ιούλιο του 2019 είχαν γίνει μελέτες και είχαν εκπονήσει ένα οργανωμένο και διεξοδικό σχέδιο που αφορούσε την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου πολιτισμού. Οι στόχοι ήταν η ύπαρξη απτών και πραγματοποιήσεων δράσεων που θα δημιουργούσαν πυλώνες ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα παραδείγματα η αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 προς 13 Περιφέρειες. Σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες τα μετρήσιμα στοιχεία είναι 269 έργα πολιτιστική κληρονομιάς που έχουν ενταχθεί προϋπολογισμού 294 εκ. €. (293.558.007).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση κατά 51,1% και τους δημόσιους πόρους για τα έργα Πολιτισμού κατά 35,1% (76.312.240) και αύξηση δαπανών κατά 80,4%.

Δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας από τον Σεπτέμβριου του 2019, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις που αγγίζουν τα 26.000.000 (25.861.948,54) ευρώ.

Στην συνέχεια άγγιξε το ευαίσθητο θέμα ενίσχυσης των καλλιτεχνών μετά και από την ισχύουσα υγειονομική κρίση. Η Υπουργός υποστήριξε ότι μπορεί να άλλαξε το αρχικό πλάνο, αλλά δεν αναχαιτίστηκε. Απλά, κάποια προϋπάρχοντα προβλήματα ανεδείχθησαν. Κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για την αναποτελεσματικότητα του κατά την διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο Μητρώο των Πολιτιστικών Επαγγελμάτων, που έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν και με ευθύνη των ίδιων των καλλιτεχνών. Από αυτή την μεταρρύθμιση προέκυψε το επίδομα των 534 ευρώ, που έφερε ανακούφιση στους δικαιούχους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών πάρθηκαν μέτρα που συνολικά ξεπερνούν τα 25.000.000 ευρώ:

  • Θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων και αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού.
  • Εκδόθηκαν 5 ΚΥΑ και ισάριθμες προσκλήσεις που αφορούν την επιχορήγηση του θεάτρου, καθώς και την επιχορήγηση φορέων, επιχειρήσεων, φυσικών και νομικών προσώπων και αυτοαπασχολούμενων στο video game development, το design, το θέατρο, το χορό και τα εικαστικά.
  • Αποφασίσθηκε η κατανομή 1.500.000 ευρώ προς τις Περιφέρειες για διοργάνωση μουσικών- συναυλιακών εκδηλώσεων.
  • Αποφασίστηκε η ενίσχυση των ενεργών στον Πολιτισμό ΑΜΚΕ με περίπου 2.000.000 ευρώ.
  • Δημιουργήθηκε ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», ο οποίος για το καλοκαίρι του 2020, συμπεριέλαβε 71 νέες παραγωγές και 275 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε 122 αρχαιολογικούς χώρους σε 43 περιφερειακές ενότητες, στις οποίες απασχολήθηκαν περίπου 2.000 άτομα από την ελεύθερη αγορά.
  • Εκδόθηκαν συνολικά 13 προσκλήσεις για την οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων και ΑΜΚΕ, συνολικού ποσού 8.500.000 ευρώ.
  • Εκδόθηκε ειδική πρόσκληση για τον ψηφιακό πολιτισμό, συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ.
  • Εγκρίθηκε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους €2.800.000, για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
  • Αποφασίσθηκαν έκτακτες επιχορηγήσεις περίπου 300.000 ευρώ προς τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας.
  • Διπλασιάστηκε το ποσό της τακτικής επιχορήγησης των θεατρικών και χορευτικών ομάδων από 1.500.000 σε 3.000.000 ευρώ.
  • Δημιουργήθηκε ειδικό πρόγραμμα στήριξης του βιβλίου σε συνεργασία και μέσω του ΟΑΕΔ ύψους 1.500.000 ευρώ.

Με το Ν. 4708/2020 ίδρυσαν το «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», που αναμένεται να επιδράσει  καταλυτικά στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, στις συνθήκες που επικρατούν στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, στη στήριξη και ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου, στην εθνική οικονομία και στην προβολή του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας στον κόσμο. Μεγιστοποιεί, μέσω των δράσεών του, το όφελος των επενδυόμενων στον πολιτισμό πόρων ενώ, παράλληλα, στηρίζει τον πολιτιστικό κλάδο και τους επαγγελματίες του. Οι δημιουργοί υποστηρίζονται, προκειμένου να αξιοποιήσουν οικονομικά εργαλεία, ευκαιρίες και δυνατότητες προγραμμάτων και διεθνών δικτύων. 

Με το σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων μετονομάζεται σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων. 

Αναδιοργανώνεται και εκσυγχρονίζεται, αποκτώντας σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. 

Στόχοι του:

  • Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με εκτεταμένη χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών.
  • Η ανάληψη ενεργητικών πρωτοβουλιών για μια σύγχρονη πολιτική πωλήσεων
  • Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας προς όφελος των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Με τις δράσεις αυτές αναμένεται να επιτευχθεί:

  • Ο αναγκαίος ψηφιακός μετασχηματισμός στη λειτουργία του Οργανισμού.
  • Η αναβάθμιση της λειτουργίας των πολιτιστικών υποδομών, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικοί.
  • Η συμβολή στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας, καθώς και στην αύξηση εισοδημάτων και απασχόλησης και εν τέλει η αύξηση των πόρων του κράτους. προκειμένου να διοχετευθούν στην υποστήριξη των πολιτικών ανάδειξης, προβολής και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της εφαρμογή κοινών πολιτικών και δράσεων με το σύγχρονο πολιτισμό.
  • Στους 15 μήνες της διακυβέρνησής μας, επαναδραστηριοποιήσαμε χώρους και εργοτάξια, που την προηγούμενη πενταετία λίμνασαν σε απόλυτη αδράνεια και ύπνωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εθνική Πινακοθήκη, που αποδίδεται λαμπρή και ανανεωμένη, στις 25 Μαρτίου 2021, και το Τατόι, το οποίο αποτελεί και ένα από τα εμβληματικά έργα της κυβέρνησης. 
  • Σήμερα, το κτήμα έχει χαρακτήρα εργοταξίου, ενώ η  μελέτη βιωσιμότητας τίθεται σε διαβούλευση τον επόμενο μήνα,. Τρέχουν οι μελέτες, δρομολογούνται τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, εκτελούνται έργα αναστήλωσης και συντήρησης.
  • Έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι από το τρέχον ΕΣΠΑ και από το εθνικό ΠΔΕ για την αποκατάσταση των σημαντικών κτηρίων του ιστορικού πυρήνα του κτήματος, έτσι ώστε το 2023 η εικόνα του να είναι τελείως διαφορετική. 
  • Η Αττική αποκτά σταδιακά έναν εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο, έναν ιδιαίτερο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, με απτά αποτελέσματα στην τοπική και την εθνική οικονομία.
  • Δεύτερο απτό παράδειγμα είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τον Ιούλιο του 2019, δεσμευτήκαμε ότι το κτήριο του ΦΙΞ θα λειτουργήσει εντός του α΄ εξαμήνου του 2020 ως Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο είχε ανάγκη η Αθήνα -καθώς ήταν από τις ελάχιστες μητροπόλεις που δεν διέθετε ανάλογο μουσείο- και όχι ως πολιτιστικός πολυχώρος. 
  • Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες, απορροφήσαμε τα 3.000.000  εκ ευρώ της χορηγίας του Ιδρύματος Νιάρχου, που η απραξία του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε σε απώλεια. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 αποδώσαμε το ΕΜΣΤ στους Αθηναίους.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία της αφενός κάνοντας αναφορά στην πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών λέγοντας πως «Η κατάρα των Ατρειδών δεν χτύπησε το 2020. Απλώς κάποιοι αγνοούσαν ή  δεν θέλησαν ή δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η Πύλη των Λεόντων δεν γκρίζαρε απ’ τη φωτιά, που δεν πέρασε ποτέ από εκεί, αλλά ότι αυτό είναι το χρώμα των λίθων της, λόγω γήρανσης και μυκήτων» και αφετέρου πλέκοντας το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του.