Μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στην εθελοντική αιμοδοσία του Ε.ΚΕ.Α.

Την Τρίτη, στις 14 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα αιμοδοσία του Ε.ΚΕ.Α (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσία). Η δράση έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του μετρό Συντάγματος. Με σύνθημα “Κάθε στιγμή, κάποιος, κάπου, χρειάζεται αίμα, δώσε αίμα, μοίρασε ζωή” και το πρόγραμμα “4 μήνες“, μια ομάδα ανθρώπων προσπάθησαν να κάνουν την διαφορά και να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους. Ενημέρωση, πληροφορίες, προσφορά.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας. Σκοπός του είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας της χώρας, η προσέλευση και διατήρηση των εθελοντών αιμοδοτών, η εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς αίματος για τις ανάγκες των ασθενών, η εκπαίδευση του προσωπικού για όλα τα στάδια της συλλογής και ελέγχου του αίματος, η εποπτεία και έλεγχος των υπηρεσιών αιμοδοσίας.

Στη χώρα μας μόνο το 61% του αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 39% προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπου το 100% του αίματος προέρχεται από εθελοντές. Αν δίνει αίμα συστηματικά το 2% του πληθυσμού μιας χώρας, τότε η χώρα αυτή έχει αυτάρκεια σε αίμα. Δηλαδή στη χώρα μας χρειαζόμαστε περίπου 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, που να προσφέρουν αίμα 2-3 φορές το χρόνο. Γίνε και εσύ ένας από αυτούς.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει έλλειμμα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό που λείπει είναι ένα οργανωμένο σύστημα προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο. Η συνεχής και συστηματική ενημέρωση νικάει το φόβο και την αδιαφορία. Η προσφορά αίματος αποτελεί προσφορά ζωής. Μοιράσου ζωή, δώσε αίμα. Ευχαριστούμε την κα Νάνσυ Ζώκα, επισκέπτρια υγείας, για την ενημέρωση και φιλοξενία στους χώρους της εθελοντικής αιμοδοσίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ