Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής των παιδιών πριν τις εξετάσεις

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών. Ο υφυπουργός ΥΠΠΟΑ Νικόλας Γιατρομανωλάκης απάντησε: «Η αναμόρφωση του πλαισίου, η αναβάθμιση των σπουδών και η θεσμική θωράκιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ήταν και παραμένουν για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μία βασική προτεραιότητα και αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας». 

Ο σκοπός όπως αναφέρει στην γραπτή του επιστολή ήταν «μην χαθεί το ακαδημαϊκό έτος και αυτός ο σκοπός την περίοδο 2019-2020 επετεύχθη». Ο κύριος Γιατρομανωλάκης επισήμανε: «Με υπευθυνότητα και ταχύτητα κινούμαστε και στο φετινό ακαδημαϊκό έτος, με γνώμονα όμως την προστασία της δημόσιας υγείας. Σχεδιάζουμε, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή μέτρα που έχουν στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας και της συνέπειας της διαδικασίας και τη στήριξη των δομών, των εκπαιδευτικών και πρωτίστως των σπουδαστών. Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες αυτού του αντικειμένου και σχεδιάζουμε βάσει αυτού». 

Τονίζοντας λεπτομερώς ότι πάρθηκαν «εξειδικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις δομές σε συνεργασία με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, τα οποία εφαρμόστηκαν με το που ξανάνοιξαν οι σχολές πέρυσι και ήταν αποτελεσματικά –το κρίνουμε εκ του αποτελέσματος- καθώς δεν καταγράφηκε πουθενά κάποιο κρούσμα ή κάποια υπερεστία του κορωνοϊού».

Το υπουργείο μερίμνησε «για κρατικές δομές για να αποκτήσουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να γίνει η καλλιτεχνική εκπαίδευση με τηλεκπαίδευση στο μέτρο του δυνατού, δίνοντας τη δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων και σε άλλους χώρους λειτουργίας, όταν άνοιξαν οι σχολές, δηλαδή σε υπαίθριους χώρους, κάτι που το κάναμε σε συνεργασία με Δήμους σε όλη τη χώρα, για να διευκολύνουμε τις συνθήκες», κλείνοντας ζητήθηκε «παράταση του ακαδημαϊκού έτους, ώστε να αναπληρωθούν τα μαθήματα που είχαν χαθεί». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To υπουργείο δεσμεύεται «ότι δεν θα πάμε τα παιδιά κατευθείαν από το σπίτι στις εξετάσεις. Προφανώς, θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής των παιδιών, δεν μπορούν να πάνε –ας πούμε- οι χορευτές ξαφνικά από το σπίτι να δώσουν εξετάσεις. Το ίδιο θα κάνουμε όπου χρειαστεί. Προφανώς, εάν χρειαστεί, θα δοθεί και παράταση του έτους, όπως έγινε και πέρυσι, όπως προείπα. Και φέτος μάλιστα, το ξεκινήσαμε νωρίτερα, το ξεκινήσαμε όπου ζητήθηκε νωρίτερα το ακαδημαϊκό έτος, ακριβώς για να προλάβουμε τέτοια ζητήματα.»