Ο Ελληνικός Πολιτισμός και η Ελληνική Χειροτεχνία προβάλλονται από το ΥΠΠΟΑ στην 85η ΔΕΘ

Ο πλούτος του Ελληνικού Πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και οι ξεχωριστές δημιουργίες των Ελλήνων χειροτεχνών παρουσιάζονται μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Στο περίπτερο 13, το ΥΠΠΟΑ έχει σχεδιάσει έναν χώρο όπου παρουσιάζεται ένα διαδραστικό μονοπάτι πολιτισμού, στο οποίο με την αξιοποίηση της Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR), έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας συναντούν έργα της νεότερης και σύγχρονης δημιουργίας. Πρόκειται για μια μικρή διαδρομή ανάμεσα σε εμβληματικά, αλλά και «αφανή» έργα τέχνης από μουσεία της χώρας μας. Μία συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Οι επισκέπτες, χρησιμοποιώντας τις κάρτες που διατίθενται στο stand, και κατεβάζοντας την ειδική εφαρμογή Culture Path AR, μπορούν να ξαναζήσουν αυτή τη διαδραστική ξενάγηση μέσα από το tablet ή το κινητό τους τηλέφωνο.

Επίσης, στο διπλανό stand, με τον αριθμό 20, στο περίπτερο 13, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνδημιούργησαν ένα χώρο αφιερωμένο στην Ελληνική Χειροτεχνία. Η ελληνική χειροτεχνία δεν αποτελεί μόνο αναπόσπαστο και πολύτιμο συστατικό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και μια ζωντανή, δυναμική και δημιουργική δραστηριότητα με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για τη εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διυπουργική πρωτοβουλία για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας, η οποία συντονίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από ένα βιώσιμο και ήπιο αναπτυξιακό μοντέλο, και στην ανάδυση μιας νέας γενιάς χειροτεχνών μέσα από την επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση, επιχειρηματική υποστήριξη και διεθνή δικτύωση. Ταλαντούχοι δημιουργοί δείχνουν πώς η πολιτιστική μας κληρονομιά μετεξελίσσεται σε μια σύγχρονη εθνική αναπτυξιακή ευκαιρία που γεννά θέσεις εργασίας και αναδεικνύει την ελληνική αισθητική.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν χώρο ανάπτυξης, δημιουργίας και διεθνών επαφών. Σε αυτό τον χώρο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει τον πλούτο του Ελληνικού Πολιτισμού, από την Αρχαιότητα έως σήμερα, σε έναν διάλογο της ελληνικής διαχρονικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας κάνει άμεσο, γοητευτικό και εντυπωσιακό το ταξίδι στην ελληνική τέχνη και καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον πλούτο των μουσείων μας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η προβολή της ελληνικής χειροτεχνίας, μέσω της κοινής μας πρωτοβουλίας με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ξεχωριστή τεχνική των τεχνιτών- καλλιτεχνών, αποτελεί κομμάτι και συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με σημαντική αναπτυξιακή δυναμική».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Η πλούσια χειροτεχνική παράδοση της Ελλάδας μπορεί να καταστεί βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης ολόκληρων αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, από τη βιώσιμη και ηθική αξιοποίηση φυσικών πρώτων υλών έως τις εξαγωγές οδηγώντας σε ουσιαστική πολιτιστική και οικονομική αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών. Με άλλα λόγια, η ελληνική χειροτεχνία δεν έχει μόνο ένα σημαντικό παρελθόν αλλά δείχνει τον δρόμο για το μέλλον».

Δείτε επίσης