Πέθανε ο καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος

Πέθανε σήμερα ο καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος σε ηλικία 92 ετών. Ήταν συλλέκτης με μεγάλη συλλογή από φιγούρες, από όλους τους καραγκιοζοπαίχτες, έχει εκδώσει σειρά βιβλίων και κατέγραψε σε dvd δεκάδες έργα του.

Γεννήθηκε το 1931 στο Κοπανάκι της Μεσσηνίας και ο πατέρας του είχε καφενείο, χώρο όπου έδιναν τις παραστάσεις τους οι Καραγκιοζοπαίχτες που περιόδευαν στις επαρχιακές πόλεις και κυρίως στα χωριά. Εκεί πρωτοείδε Καραγκιόζη και μαγεύτηκε από «το πανί, τις φιγούρες, το φωτισμό» κι ήταν τα στοιχεία ερεθίσματα -που παρά την αντίθετη άποψη του πατέρα του- τον ώθησαν σε ηλικία 14-15 ετών να γίνει βοηθός-μαθητής του Καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Φιλντισάκου.

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ήταν συλλέκτης με μεγάλη συλλογή από φιγούρες, από όλους τους καραγκιοζοπαίχτες, είχε εκδώσει σειρά βιβλίων και κατέγραψε σε dvd δεκάδες έργα του. Ακόμα διετέλεσε επί 16 χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.

Εργογραφία: «Ο Καραγκιόζης οικολόγος», «Ο Καραγκιόζης και το μαγικό δέντρο», «Ο Καραγκιόζης στον Ο.Η.Ε.», «Ο Καραγκιόζης παντού», ηρωικά θέματα, τα «Ρεμπέτικα», από την ελληνική Μυθολογία και εκατοντάδες άλλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.