Πέθανε ο Μωυσής Ελισάφ, ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα

Πέθανε σε ηλικία 68 ετών, αργά το απόγευμα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα έδωσε άνιση μάχη με την ασθένεια που αντιμετώπιζε.

Γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, με ένα 9% της κοινότητας να επιβιώνει.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Ήταν καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Γιάννενα – Νέα Εποχή». Στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 23,82% και στον δεύτερο επικράτησε έναντι του συνυποψηφίου και προκατόχου του, Θωμά Μπέγκα, με 50,33%. Ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη 

«Με βαθιά θλίψη και πραγματική οδύνη αποχαιρετώ έναν καλό φίλο, τον Μωυσή Ελισάφ, τον ευγενή, δημοκράτη, επιστήμονα, διανοούμενο, ο οποίος τίμησε τους συμπολίτες του με το έργο και τα επιτεύγματά του. Η εκλογή του ως Δήμαρχος Ιωαννιτών, δεν ήταν μόνο μία πολιτική νίκη. Είχε έναν υψηλό συμβολισμό, καθώς υπήρξε ο πρώτος, εβραϊκού θρησκεύματος, Δήμαρχος, σε μια πόλη με έντονη πολυπολιτισμική ιστορία. Ο Μωυσής Ελισάφ, με την ηπιότητα και τη γλυκύτητα του, ένωσε τους πολίτες ως Δήμαρχος όλων των Ιωαννιτών. Είχαμε μια σταθερή, εξαιρετική και πολύ αποδοτική συνεργασία και πάντα χαιρόμουν να συζητώ μαζί του για τον προγραμματισμό δράσεων και έργων που αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της Ιστορίας της πόλης.

Η απώλειά του είναι μεγάλη, όχι μόνο για τους πολίτες των Ιωαννίνων, αλλά για όλους όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, να συνεργαστούμε μαζί του, να εκτιμήσουμε το ήθος του. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπητή Πάτρα και στην οικογένειά του.»

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ