Πέθανε ο Ζιστ Ζεκέν, σκηνοθέτης της θρυλικής ταινίας «Εμμανουέλα»

Πέθανε, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών ο Γάλλος σκηνοθέτης και φωτογράφος Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος σκηνοθέτησε τη θρυλική ερωτική ταινία «Εμμανουέλα».

Η είδηση ανακοινώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από εκπρόσωπο της οικογένειας, αναφέροντας: «Ο Ζιστ Ζεκέν, ο σκηνοθέτης της “Εμμανουέλα” με τη Σίλβια Κριστέλ, απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στη Βρετάνη από τα επακόλουθα μιας μακράς ασθένειας σε ηλικία 82 ετών. Έφυγε περιστοιχισμένος από τη γυναίκα του, Αν, γλύπτρια, και την κόρη του Ζουλιά, φωτογράφο».

Η ταινία «Εμμανουέλα» ήταν βασισμένη στο ομώνυμο ερωτικό μπεστ-σέλερ που έγραψε το 1959 η Εμμανουέλ Αρσάν. Ο παραγωγός της ταινίας, Ιβ Ρουσέ-Ρουάρ, θέλοντας να αναθέσει το έργο σε ένα νεαρό σκηνοθέτη, απευθύνθηκε στο φωτογράφο Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα να γυρίσει μια ταινία μεγάλου μήκους. Ο Ζεκέν σκηνοθέτησε στη συνέχεια την «Ιστορία της Ο» και, πάλι με την Σίλβια Κριστέλ, τον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι», παραμένοντας στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος.

Ο Ζιστ Ζεκέν γεννήθηκε το 1940 στο Βισύ και ήταν επίσης ιδιοκτήτης, μαζί με τη σύζυγό του, μιας γκαλερί τέχνης στο Παρίσι, όπου έκαναν εκθέσεις πινάκων ζωγραφικής και γλυπτών, κυρίως των δικών τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.