Παρά τις αναρτήσεις των Millennials στα social media με δυναμικές προπονήσεις, πεζοπορία στη φύση ή αναρρίχηση τα Σαββατοκύριακα, μια νέα μεγάλη έρευνα υποδεικνύει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής τους επιταχύνει αθόρυβα το βιολογικό τους ρολόι σημαντικά.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι millennials περνούν πλέον πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα καθιστοί, με εργασία σε υπολογιστές, μετακινήσεις και βραδιές με streaming ταινιών και σειρών ή “σκρολάροντας” στα social media. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτή η παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι τώρα.
Αυτή η ανησυχητική διαπίστωση προέρχεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Κολοράντο Boulder και της Καλιφόρνια Riverside και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.
Η μελέτη εξέτασε πάνω από 1.000 πρώην ή νυν κατοίκους του Κολοράντο, συμπεριλαμβανομένων 730 διδύμων, καθιστώντας την μία από τις πρώτες εμπεριστατωμένες έρευνες για τον τρόπο που η παρατεταμένη καθιστική ζωή επηρεάζει βασικούς δείκτες υγείας σε νεαρούς ενήλικες. Τα ευρήματα αμφισβητούν την κοινή παραδοχή μεταξύ νέων ενηλίκων ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις συνέπειες του τρόπου ζωής τους μέχρι τη μέση ηλικία.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ryan Bruellman: «Οι νεαροί ενήλικες τείνουν να πιστεύουν ότι είναι απρόσβλητοι από τις επιπτώσεις της γήρανσης. Σκέφτονται, “Ο μεταβολισμός μου είναι εξαιρετικός, δεν χρειάζεται να ανησυχώ μέχρι να φτάσω στα 50 ή 60.”. Όμως, αυτό που κάνεις κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου της ζωής σου έχει σημασία».
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε συμμετέχοντες ηλικίας 28 έως 49 ετών, με μέση ηλικία τα 33 χρόνια. Κατά μέσο όρο, αυτά τα άτομα ανέφεραν ότι κάθονται σχεδόν εννέα ώρες ημερησίως, με ορισμένους να φτάνουν έως και τις 16 ώρες καθιστικής στάσης. Αν και οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως αθλούνται για περίπου 80 έως 160 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα και λιγότερο από 135 λεπτά έντονης άσκησης, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτά τα ποσοστά είναι καλύτερα από τους εθνικούς μέσους όρους λόγω του δραστήριου τρόπου ζωής στο Κολοράντο.
Η μελέτη μέτρησε δύο βασικούς δείκτες καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας: τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΖ, BMI) και τον λόγο της ολικής χοληστερόλης προς την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλη (TC/HDL), γνωστός και ως Δείκτης Καρδιακού Κινδύνου. Αυτές οι μετρήσεις δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς και τη μεταβολική λειτουργία, με τους υψηλότερους αριθμούς να δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία.
Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: όσοι κάθονταν για μεγαλύτερες περιόδους παρουσίασαν υψηλότερους λόγους TC/HDL και ΔΜΣ, ακόμη και όταν πληρούσαν τις ελάχιστες συνιστώμενες οδηγίες για καθημερινή άσκηση περίπου 20 λεπτών. «Με απλά λόγια, όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κάποιος καθιστός, τόσο πιο «ηλικιωμένο» φαινόταν το σώμα του σε σχέση με αυτούς τους δείκτες υγείας
Ωστόσο, η έρευνα εντόπισε μία πιθανή λύση έναντι των επιπτώσεων της παρατεταμένης καθιστικής ζωής: την έντονη άσκηση. Οι συμμετέχοντες που ασχολούνταν με έντονη σωματική δραστηριότητα διάρκειας 30 λεπτών την ημέρα, όπως το τρέξιμο ή η έντονη ποδηλασία, εμφάνιζαν δείκτες υγείας που προσομοίαζαν αυτούς ατόμων πέντε έως δέκα χρόνια νεότερων, οι οποίοι κάθονταν τον ίδιο χρόνο αλλά δεν έκαναν έντονη άσκηση.
Παρόλα αυτά, ακόμη και αυτό το επίπεδο έντονης δραστηριότητας δεν μπορούσε να εξουδετερώσει εντελώς τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης καθιστικής ζωής.
Η χρήση διδύμων ως συμμετέχοντες απέδειξε την αξία της στην κατανόηση αυτών των συσχετίσεων. Συγκρίνοντας διδύμους με διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας, οι ερευνητές μπόρεσαν να απομονώσουν τις συγκεκριμένες επιπτώσεις των επιλογών τρόπου ζωής στα αποτελέσματα υγείας. Όταν εξέτασαν διδύμους με διαφορετικές συνήθειες καθιστικής στάσης και άσκησης, διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση του καθιστικού χρόνου με άσκηση ήταν πιο ευεργετική για τα επίπεδα χοληστερόλης από το απλό πρόσθετο της άσκησης σε μία καθιστική ημέρα.
Σύμφωνα με την Chandra Reynolds, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης και στο Ινστιτούτο Γενετικής Συμπεριφοράς: «Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι το να κάθεται κανείς λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, να ασκείται πιο έντονα ή ο συνδυασμός των δύο μπορεί να είναι απαραίτητα για τη μείωση του κινδύνου πρόωρης γήρανσης στην αρχή της ενήλικης ζωής».
Τι ακριβώς ορίζεται ως «έντονη» άσκηση; Δραστηριότητες που ανεβάζουν πραγματικά τους παλμούς της καρδιάς – όπως τρέξιμο, γρήγορη ποδηλασία, προπονήσεις υψηλής έντασης ή έντονη κολύμβηση. Αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν συνήθως περισσότερη προσπάθεια από τις μέτριες ασκήσεις, όπως το γρήγορο περπάτημα ή η χαλαρή ποδηλασία.
Τα ευρήματα αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση για τους νεαρούς ενήλικες και υποδηλώνουν ότι οι τρέχουσες οδηγίες φυσικής δραστηριότητας ίσως χρειάζεται να επανεξεταστούν, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο καθιστικό τρόπο ζωής μας.
Όπως συμβουλεύει η Reynolds: «Τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε συνήθειες που θα ωφελήσουν την υγεία μας μακροπρόθεσμα»
Πηγή: sofokleousin.gr
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, Χ (twitter) και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.