Κυριάκος Κατζουράκης: Τη Δευτέρα 25/10 η κηδεία του – Συλλυπητήριο μήνυμα από το Υπουργείο Πολιτισμού

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του Κυριάκου Κατζουράκη

Πέθανε την Παρασκευή 22/10, σε ηλικία 77 ετών, ο βραβευμένος Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και συγγραφέας Κυριάκος Κατζουράκης. Το 1968 βραβεύτηκε με το βραβείο ζωγραφικής Παρθένη.

Η υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για την απώλεια του Κυριάκου Κατζουράκη: «Με τον πλούτο που διέκρινε το έργο του, την ευρυμάθειά του και τις ισχυρές απόψεις του, ο Κυριάκος Κατζουράκης υπήρξε από τους καλλιτέχνες που επηρέασαν σημαντικά το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Από τις εικαστικές τέχνες, στη σκηνογραφία και την ενδυματολογία και από τη σκηνοθεσία στη διδασκαλία, ο Κυριάκος Κατζουράκης είχε μία διακριτή ταυτότητα και λόγο. Έχοντας σπουδάσει ζωγραφική κοντά στον Γιάννη Μόραλη και δουλεύοντας με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρο και τον Δήμο Θέο στον κινηματογράφο, εξερεύνησε τις διαφορετικές εκφάνσεις τις ελληνικότητας και εμβάθυνε σε αυτήν. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο υφ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανέφερε: «Πολυσχιδής, πολυτάλαντος, διανοούμενος, πολιτικός, με έντονη κοινωνική ευαισθησία και μια συνεχή και συνεπή παρουσία στο χώρο τόσο των εικαστικών και της φωτογραφίας όσο και του κινηματογράφου αλλά και της συγγραφής, ο Κυριάκος Κατζουράκης άφησε το στίγμα του σε όλες τις μορφές τέχνης με τις οποίες καταπιάστηκε και ουσιαστικά κατέλυσε τα στεγανά μεταξύ των τεχνών. Ο ίδιος είχε πει «Μου αρέσει που γράφω: ζωγράφος – σκηνοθέτης. Και τα δύο σημαίνουν εικαστικός.» Στο επίκεντρο του έργου του υπήρξε πάντα ο άνθρωπος, η σωματικότητα, το πάσχον σώμα, το ερωτικό σώμα, η ανθρώπινη μορφή σε όλες της τις διαστάσεις και καταστάσεις, αλλά και η μνήμη. Θα τον θυμόμαστε σαν μια μορφή στο μνημειώδες Τέμπλο του. Θερμά συλλυπητήρια στους φίλους και στους οικείους του».

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 25/10 στο πρώτο νεκροταφείο Αθήνας στις 15.00. Αντί για στεφάνια η οικογένεια θα προτιμούσε δωρεές στο «Χαμόγελο του παιδιού» ή στην «Κιβωτό».

Δείτε επίσης