Αιμίλιος Χειλάκης: «Ο άνθρωπος που εκτιμάς, δε χρειάζεται να σε εκτιμά και ο ίδιος»

Ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης αποκάλυψε τα συναισθήματα για τον ρόλο του στην ταινία «Καπετάν Μιχάλης», καθώς και για τους «Πανθέους», ενώ μίλησε και για την κωμωδία «Μη σου τύχει» στο θέατρο Αθηνών.

«Η ταινία παίζεται εδώ και 9 μέρες. Η σχέση μου με την ταινία τελείωσε πριν από έναν χρόνο που τελείωσαν τα γυρίσματα. Και φτάνει η 21 Δεκεμβρίου 2023 που ξεκινάει η ταινία και προσπαθείς να ανασύρεις στη μνήμη σου τα γυρίσματα και τι είναι για σένα αυτό το λογοτεχνικό αριστούργημα.

Είναι από τα αγαπημένα μου έργα που μου έτυχε να το κάνω. Είμαι και τυχερός γιατί το έχω κάνει και audiobook και αφηγούμαι όλο το βιβλίο. Όταν τέλειωσα την αφήγηση στο audiobook με πήρε τηλέφωνο ο Κώστας Χαραλάμπους και μου είπε ότι θέλει να με προτείνει για έναν ρόλο σε μία ταινία και ήταν αυτή, ο «Καπετάν Μιχάλης». Με κάποιους ήρωες δένεσαι από την εφηβεία σου. Είχα δεθεί με αυτό το βιβλίο από τα 15-16 μου».

Στην εποχή της εικόνας μπορεί να δοθεί το βήμα γι΄αυτά τα εμβληματικά έργα

«Είναι από τις πιο ακριβές ελληνικές παράγωγες. Χρειάστηκε έναν χρόνο για να γίνει εξισορρόπηση ήχου, μουσικής, εφέ και αυτά. Είμαι τυχερός που έχω κάνει αυτή την ταινία. Οι άνθρωποι της γενιάς μου, είμαι 53 ετών πια, έμαθαν να αγγίζουν τα λογοτεχνικά έργα μέσα από τις ταινίες. Είμαστε τυχεροί που έχει υπάρξει ο Αθανασιάδης και έχουμε στα χέρια μας τους «Πανθέους».

Στην εποχή της εικόνας μπορεί να δοθεί το βήμα γι΄αυτά τα εμβληματικά έργα. Ο Καπετάν Μιχάλης πιστεύει στο «Ελευθερία ή Θάνατος». Ο άνθρωπος αυτός ερωτεύεται και διάλεξα ως καλλιτέχνης να διαχειριστώ τη διάζευξη, που από την μία είναι η ελευθερία της Κρήτης και από την άλλη έρχεται ο έρωτας και δεν ξέρει τι να διαλέξει. Είναι η στιγμή που αναρωτιέσαι, και ο θεατής αρχίζει να «παίζει» μαζί σου και να αναρωτιέται αυτό που αναρωτιέσαι και εσύ στην ταινία», συμπλήρωσε αναφορικά με τον ρόλο του.

Είναι πολλά τα λάθη που έχουμε κάνει αλλά το θέμα είναι να είμαστε παρόντες να πράττουμε. Και θα πετύχεις και θα αποτύχεις. Εάν ετεροκαθοριστείς από ανθρώπους που εκτιμάς και κοιτάξεις τον εαυτό σου μέσα από το βλέμμα τους, μπορεί να καταλάβεις κάτι για σένα.

Άρχισα να κοιτάω κάποια στιγμή τους ανθρώπους που εκτιμούσα και κατάλαβα κάποια πράγματα για μένα. Ωστόσο, ο άνθρωπος που εκτιμάς, δε χρειάζεται να σε εκτιμά και ο ίδιος, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πολλές φορές σκηνοθετώ μία παράσταση ως απάντηση για την σκηνοθεσία ενός άλλου. Έτσι κάπως «συνομιλούμε», και υπάρχει η εκτίμηση.

“Ερωτοπαιδευόμαστε” με την ομάδα μας, με τον ρόλο μας. Προσπαθείς να κρατήσεις μία επαφή με τον 15χρονο εαυτό σου. Το «δώρο» που έκανα στην ελληνική τηλεόραση και το θέατρο είναι που έκανα τον κακό. Είναι ο πιο ενδιαφέρων ρόλος. Ο κακός είναι αυτός που πράττει και ο καλός αυτός που παθαίνει. Στους «Πανθέους» κάνω τον καλό, και όλο…παθαίνω».

Για την παράσταση «Μη σου τύχει»

Είναι πολύ γνωστή ταινία, με πολύ γέλιο, είναι γνωστό έργο που το έχουμε ξεχάσει. Ήθελα χρόνια να «απαντήσω» στους φίλους μου κωμικούς. Σε αυτή την παράσταση «απαντώ» στους φίλους μου Γιάννη Μπέζο και Βλαδίμηρο Κυριακίδη. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μου «απαντάει» μέσα από τον δραματικό ρόλο που παίζει στο θέατρο. Είπαμε χαριτολογώντας πως φέτος θα ”καταστρέψουμε τις καριέρες μας”.

«Από μία ηλικία ωριμότητας και μετά ονειρεύεσαι «να μην έρθουν χειρότερα τα πράγματα» και να τα διαχειρίζεσαι. Η σπουδαιότερη ευχή είναι να θυμηθούμε τον άνθρωπο, να γίνουμε περισσότερο ουμανιστές.

Να σταματήσει ο αναθεωρητισμός στην Ευρώπη, να γίνουμε πολιτικά όντα και όχι κομματικά, να συνομιλούμε με τον άνθρωπο δίπλα μας και όχι να εχθρευόμαστε. Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που μας έχουν ανάγκη. Πολλές φορές αυτό μου το θυμίζει το κατοικίδιό μου που με κάνει να δίνω αγάπη σαν αυτή που μου δίνει η ”Φούσκα”».

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης