Θοδωρής Αθερίδης: «Στα 15 μου χρόνια έπαθα απέχθεια στη βία»

«Κατέβαινε ένα παιδί, του έλεγα “να σου πω κάτι”, του έριχνα μια μπουνιά και έτρεχα γρήγορα, κρυβόμουν και πλακώνονταν ύστερα η γειτονιά μου και με τη γειτονιά του στο ξύλο»

Ο Θοδωρής Αθερίδης μίλησε για τα εφηβικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τη βία που απώθησε 15 ετών στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ1, το απόγευμα της Τρίτης.

«Έπαθα μια απέχθεια στη βία, ενώ πιο πριν ήμουν μες στη βία. Ήμουν για να κοινωνικοποιηθώ με τα μεγαλύτερα παιδιά της πλατείας, για να τους δείξω ότι είμαι μάγκας. Κατέβαινε ένα παιδί, του έλεγα “να σου πω κάτι”, του έριχνα μια μπουνιά και έτρεχα γρήγορα, κρυβόμουν και πλακώνονταν ύστερα η γειτονιά μου και με τη γειτονιά του στο ξύλο. Κι όλο αυτό γινόταν από μένα, όχι επειδή το ‘θελα, αλλά για να μου πουν ότι «είσαι αντράκι». Κι αυτό γινόταν στα 13-14».

«Κι εκεί κοντά στα 15, δεν ξέρω, τι μεταστροφή ήταν αυτή! Δεν μπορείς να φανταστείς! Έπαθα μια φυσική απέχθεια στη βία, όπως ακριβώς ο Μάλκολμ ΜακΝτάουελ στο «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Θυμάστε ο Κιούμπρικ τι κάνει, που του βάζει κάμερες παντού και κάθε φορά που βλέπει ένα περιστατικό βίας κάνει εμετό; Ακριβώς αυτό το πράγμα έπαθα. Κι ως φυσική συνέπεια, λοιπόν. Μετά άρχισαν οι πανικοί, άρχισε αυτή η ενδοσκόπηση. Άλλαξα παρέα. Πήγα σε πιο διανοουμενιστικό χώρο», ενώ συμπλήρωσε, «Δεν έφυγα  ακριβώς. Έφυγα από αυτές τις δραστηριότητες».

Ο Θοδωρής Αθερίδης παραδέχτηκε πως ήταν με τη δική του στις παρέες αυτές, γιατί ήθελε να αποδείξει στον εαυτό του ότι δε φοβόταν. «Ηταν εύκολο να φύγω. Δεν με κρατούσε και κανένας. Ήθελα και ήμουνα. Ήταν ευρύτερη αυτή η παρέα. Δεν ήταν όλοι ίδιοι. Αυτοί με τη βία ήτανε πιο συγκεκριμένοι. Ήταν σαν αμερικάνικη συμμορία. Ήθελα να αποδείξω ότι είμαι άντρας, ότι δεν κωλώνω. Ίσως, επειδή κώλωνα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχει μια υποκρισία σε όλο το πράγμα. Προσέχουμε το πώς μιλάμε, προσέχουμε το πώς εκφραζόμαστε. Σας πληροφορώ, ας πούμε, ότι τα παιδιά που σκοτώσαν τον Άλκη. Είμαι σίγουρος, ότι όταν περπατάνε και τρώνε μια τυρόπιτα και πίνουν κόκα κόλα, την κόκα κόλα την πετάνε στον κάδο σκουπιδιών, δεν την πετάνε στο πάτωμα. Είναι πολιτισμένοι. Μπορεί να μάθουμε τέλεια, να μην προσβάλλουμε κανέναν και να σκοτώνουμε. Θέλω να πω ότι αυτή είναι η υποκρισία. Η φυσική βία στον άνθρωπο, το τί κουβαλάει μέσα του. Αυτό θέλει δουλειά», κατέληξε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.