5+1 Θεατρικές πρεμιέρες τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Λάζαρος Αντωνιάδης (ant.lazaros@gmail.com)

Όμορφη κι αγαπημένη συμπρωτεύουσα εσύ που βγάζεις κάποια από τα μεγαλύτερα ταλέντα, φέτος χωρίς περιστροφές κατευθυνόμαστε στ’ αγκάθια. Ελάχιστες τοπικές ουσιαστικές και γόνιμες παραγωγές θα φωτίσουν την πόλη του Θερμαϊκού με το Κρατικό Θέατρο να κρατά τα ηνία με τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Παράλληλα, η αλλαγή διεύθυνσης του Αυλαία τροφοδοτεί ένα ανανεωμένο αέρα φιλοξενώντας παραστάσεις από την Αθήνα και άλλες πόλεις, και φιλοδοξώντας από την νέα χρονιά να δημιουργήσει στέγη μεγάλων θεατρικών παραγωγών. Ένα ελάχιστο φόρο τιμής να δώσουμε στο 53ο Φεστιβάλ Δημητρίων που πραγματικά επένδυσε σε καλόγουστες, ευρηματικές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις – ακόμα κι αν δεν είχαν κάποιες από αυτές και μέχρι στιγμής το αρτιότερο αποτέλεσμα. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις θεατρικές πρεμιέρες του Οκτωβρίου. Να σημειώσω πως οι επαναλήψεις δεν συμπεριλαμβάνονται.

  • Έμμα της Κολομβιανής ζωγράφου Έμμα Ρέγιες, σε διασκευή και ερμηνεία της Μαρίας Πρωτόπαππα

Ο θεατρικός κόσμος της Έμμα απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων – ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα Λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και Καθολικής αυστηρότητας. Είναι εμπνευσμένος από τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης. «Ζωγραφίζω συνηθισμένους ανθρώπους του δρόμου. Οι πίνακές μου είναι σα βουβά ουρλιαχτά, πολύχρωμα. Τα τέρατα που βγαίνουν απ’ το χέρι μου είναι άνθρωποι, θεοί ή ζώα ή κάτι απ΄ όλα αυτά μαζί», θα γράψει η Ρέγιες.

Παρασκευή 12 – Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Αυλαία

  • Καληνύχτα, Μαργαρίτα, του Γεράσιμου Σταύρου -μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή- σε σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή. Με τους Γιώργο Νινιό, Κατερίνα Παπαδάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Τέλη Ζαχαράκη, Σόνια Καλαϊτζίδου, Γιάννη Καραμφίλη, Λευτέρη Λιθαρή, Ιωάννα Παγιατάκη, Θοδωρή Σκούρτα, Ευτυχία Σπυριδάκη, Αθηνά Συκιώτη, Γιώργο Σφυρίδης και Γιάννη Τσάτσαρη.

«Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόληΜια μεγαλοαστική οικογένεια, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη σκληρή πραγματικότητα. Το μεγαλύτερό της όμως πρόβλημα είναι η δική της, “εσωτερική» πραγματικότητα. Σχέσεις κατεστραμμένες, άρνηση να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επιβάλει η γερμανική κατοχή, βαθιά θαμμένα μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια, προσπάθεια του καθενός να σώσει το τομάρι του, αδιαφορώντας για την τύχη των άλλων», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Πρεμιέρα το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στη Μονή Λαζαριστών

  • Ήρωες του Gérald Sibleyras σε σκηνοθεσία Νιkita Milivojevic, με τους Γιάννη Φέρτη, Δημήτρη Πιατά και Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Τρεις γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.

Πρεμιέρα Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στο θέατρο Αριστοτέλειον

  • Κυρία Ντάλογουέι της Βιρτζίνια Γουλφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου με τους Φαίη Ξυλά, Στέλλα Αντύπα, Κατερίνα Φωτιάδη και Λόλεκ.

Πρόκειται για την θεατρική μεταφορά στην Ελλάδα του γνωστού μυθιστορήματος που εκδόθηκε το 1925 και εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μίας μέρας του Ιουνίου 1923 στο Λονδίνο. Το έργο διηγείται την ιστορία της Κλαρίσσα Ντάλογουεϊ, μίας γυναίκας ανώτερης κοινωνικής τάξης η οποία αναμετράται με τον εσωτερικό της κόσμο προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με τη ζωή, αναλογιζόμενη συχνά το παρελθόν και τις επιλογές που τη σημάδεψαν. Η Γουλφ σκιαγραφεί αριστοτεχνικά ανθρώπινα πορτρέτα και σχέσεις, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη δυσμενή κοινωνική θέση της γυναίκας, όπως την βίωνε και η ίδια, γεγονός που κάνει πολλούς μελετητές να θεωρούν την Κλαρίσα Ντάλογουεϊ alter ego της συγγραφέως.

Παρασκευή 19 – Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Αυλαία

  • Υπέρ Ελλάδος (Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο) της Σοφίας Νικολαΐδου, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου. Με τους Έφη Δρόσου, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιώργο Κολοβό, Νίκο Κουσούλη, Φανή Ξενουδάκη, Χρήστο Παπαδημητρίου, Ιωσήφ Πολυζωίδη, Μαριάννα Πουρέγκα, Κική Στρατάκη και τον Γιάννη Τσεμπερλίδη.

Εβδομήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζορζ Πολκ, ένα θεατρικό έργο δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνησε τη χώρα. Μέσα στον βαθύ εμφύλιο, κυνηγοί και κυνηγημένοι, θύτες και θύματα, Πόντιες μάνες, κωλοπετσωμένες Αμερικανίδες, ανελέητοι δικηγόροι, ασφαλίτες και κατάσκοποι, σε ένα γαϊτανάκι αφηγήσεων που ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης. Κι απέναντί τους μια ολόκληρη πόλη, που παρακολουθεί και σχολιάζει τα γενόμενα. Πρόσωπα της Ιστορίας αλλά και πρόσωπα της διπλανής πόρτας συνομιλούν και συγκρούονται. Γιατί η Ιστορία (με το γιώτα κεφαλαίο) φτιάχνεται από τις ιστορίες των ανθρώπων, σημειώνει η θεατρική συγγραφέας.

Πρεμιέρα Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών

  • Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Με τους Λευτέρη Αγγελάκη, Ιορδάνη Αϊβάζογλου, Ιωάννη Βαρβαρέσο, Γιάννη Γκρέζιο, Δημήτρη Καρτόκη , Αίγλη Κατσίκη, Δημήτρη Κολοβό, Άννα Κυριακίδου, Παναγιώτα Μπιμπλή, Βασίλη Παπαδόπουλο, Κατερίνα Πλεξίδα, Πολυξένη Σπυροπούλου, Εύα Σωφρονίδου, Στέργιο Τζαφέρη, Δημήτρη Τσεσμελή και Μανώλη Φουντούλης.

«Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό  φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα  και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots  με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «…για μια καινούργια ζωή», να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε. Μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπου κυριαρχούν οι ιδέες και οι αξίες  μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για «τα μικρά» του τόπου μας», γράφει ο σκηνοθέτης.

Πρεμιέρα Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στο Βασιλικό Θέατρο

Δείτε επίσης