Άννα Παναγιωτοπούλου: Η διαδρομή μιας σπουδαίας καριέρας

Από το Εθνικό Θέατρο, στην Ελεύθερη σκηνή, τη «Μαντάμ Σουσού», τις «Τρεις Χάριτες» και το «Ντόλτσε βίτα».

Γεννημένη στην Κυψέλη, στις 30 Ιουλίου 1947, η Άννα Παναγιωτοπούλου ανακάλυψε από μικρή ηλικία το πάθος της για την υποκριτική τέχνη.

Μεγαλώνοντας σε ένα μεγαλοαστικό περιβάλλον, όπου η έννοια του θεάτρου ήταν εκτός σχεδίου, αντιμετώπισε την αντίσταση από τους γονείς της σχετικά με την επιλογή της καριέρας της. Ωστόσο, αυτό δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει το όνειρό της.

«Ήμουν ακόμη μαθήτρια γυμνασίου όταν πήγα στον Κατράκη και του ζήτησα να παρακολουθήσω ως ακροάτρια τα μαθήματά του και να μου πει τη γνώμη του για το αν κάνω για ηθοποιός. Μετά από λίγο καιρό, αφού αποφάσισε να διακόψει τα μαθήματα δηλώνοντας ότι κανένας δεν ήταν ικανός να προχωρήσει στο επάγγελμα, μ’ έπιασε και μου είπε: «Αν γίνεις ηθοποιός, θα χάσεις πάρα πολλά πράγματα. Αν δε γίνεις, θα χάσει το θέατρο.» Δεν ξέρω αν θα έχανε το θέατρο, αλλά έκανε λάθος ως προς το πρώτο σκέλος. Κέρδισα πάρα πολλά. Και δεν πέρασα καθόλου δύσκολα», είχε πει σε συνέντευξη της στη Lifo.

Αν και πήγε στην Ελβετία για σπουδές, εκείνη γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Εκεί συνάντησε τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίο άρχισαν μια πορεία γεμάτη επιτυχίες στο χώρο του θεάτρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως βασικά μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου, έδωσαν στη σκηνή πολλές παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Η σχέση τους με το θέατρο είχε μια αληθινή αφοσίωση, αποτυπώνοντας την πραγματική τους αγάπη για την τέχνη.

«Ένας περίεργος ρομαντισμός είναι το θέατρο, που μας τον περάσανε από τη σχολή. Όταν εγώ ήμουν στη Θεσσαλονίκη και πέθανε η μητέρα μου στην Αθήνα, Έκανα τέσσερις παραστάσεις. Δηλαδή Σάββατο μαθαίνω ότι θα πεθάνει. Ήταν δεδομένο, είχε πάθει εγκεφαλικό. Και Κυριακή με παίρνουν τηλέφωνο ότι πέθανε. Δύο το Σάββατο και δύο την Κυριακή δύο. Ξέροντας ότι η μητέρα μου έχει πεθάνει στην Αθήνα, δεν μπορούσα να πάω να τη δω. Το Σάββατο δεν μπορούσα να τη χαιρετίσω. Και δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα φύγω και δε θα κάνω παράσταση. Αυτό με θύμωσε πάρα πολύ μετά. Γιατί αν έλεγα στον επιχειρηματία να πάω να τη δω, δε θα μου έλεγε όχι. Και δεν μπορεί να πει ΄όχι’. Εμείς οι ηθοποιοί το έχουμε αυτό. Το θέατρο δεν κλείνει ποτέ», είχε πει για την αφοσίωση της στο θέατρο, σε συνέντευξη στην Έλενα Ακρίτα.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έγινε ευρέως γνωστή μέσω της συμμετοχής της σε τηλεοπτικές σειρές, όπου αναδείχθηκε ως μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κοινού. Έργα όπως “Μαντάμ Σουσού“, “Οι Τρεις Χάριτες“, και “Ντόλτσε Βίτα” έγιναν κλασικά, και η ερμηνεία της σε αυτά εκτιμήθηκε βαθιά. Στον κινηματογράφο είχε πρωταγωνιστήσει στις ταινίες “Safe Sex” και “Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο“.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τηλεόραση έχω την αίσθηση ότι δημιουργεί συγγενείς. Δεν δημιουργεί σταρς», είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στην Έλενα Ακρίτα.

 

Η προσωπική ζωή της διαμορφώθηκε με τον γάμο της το 1972 και τη γέννηση του γιου της, Δημήτρη. Παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα, συνέχισε να απολαμβάνει τη ζωή της στον Λυκαβηττό και στην αγαπημένη της Τήνο.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου πέθανε σε ηλικία 76 ετών, το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebooktwitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα πολιτιστικά και τηλεοπτικά νέα.