Ακαδημία Θεάτρου ιδρύει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Στην ίδρυση μικρής ακαδημίας θεάτρου στη Θεσσαλονίκη προσανατολίζεται ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Νίκος Κολοβός. Όπως αποκάλυψε, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ3, μέλημά της θα είναι η στελέχωση αλλά και η διαρκής καλλιέργεια των ηθοποιών αναφορικά με το αρχαίο δράμα.

«Είμαι 40 χρόνια μέσα στο θέατρο, γνωρίζω την πορεία του, γνωρίζω το ύψος των προσδοκιών του, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί απ’ το παρελθόν. Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά αρκετές φορές, αυτό το ομολογεί η δραστηριότητά του, το ομολογεί η Επίδαυρος, το ομολογεί το Λυγουριό το οποίο το παρακολούθησε, το ομολογεί το κοινό της Θεσσαλονίκης… Σκοπός είναι να επαναφέρουμε κάτι απ’ τη λάμψη του, η οποία ομολογώ ότι λίγο έχει ξεθωριάσει… Δεν φταίνε πάντα οι άνθρωποι σ’ αυτό. Φταίνε κι οι καταστάσεις. Εδώ είμαστε, με τις προσπάθειές μας, να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Κολοβός.

Αναφερόμενος στο έμψυχο δυναμικό, τους ηθοποιούς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ είπε: « Έμψυχο δυναμικό είχαμε και έχουμε πάντα. Η παραγωγή εδώ του έμψυχου δυναμικού είναι μνημειώδης. Η παραγωγή στελεχών είναι μέλημά μας. Έχω τεράστια εμπιστοσύνη και στη δραματική σχολή και στην παιδεία που πρόκειται ν’ αναπτύξουμε στο μέλλον. Ιδρύεται η μικρή ακαδημία θεάτρου η οποία μέλημα έχει τη στελέχωση αλλά και τη διαρκή καλλιέργεια (ιδιαίτερα ως προς το κλασσικό θέατρο), σε πάσης μορφής απόδοση, αλλά και ως προς το αρχαίο δράμα, να μη φθάσουμε να βάλουμε μικρόφωνα στην Επίδαυρο».

Και συμπλήρωσε: «Οι τραγωδίες, οι τραγωδοί μας κι η ίδια η Επίδαυρος είναι εξαγώγιμο είδος, συνεπώς πρέπει να το θωρακίσουμε, να το προστατεύσουμε και να το στείλουμε εκεί όπου αρμόζει. Αν θέλουμε σύνθεση πολιτισμού με τουρισμό, νομίζω είναι το ισχυρότερο όπλο η διαρκής εξάσκηση, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε στο ζητούμενο».

Ο κ. Κολοβός αναφέρθηκε επίσης και στα οικονομικά μιας και ζητούμενο είναι τόσο οι γεμάτες αίθουσες όσο και τα γεμάτα ταμεία. «Είμαι οπαδός του ότι οι καλλιτέχνες συνήθως παράγουν και έργο χωρίς την απαραίτητη αύξηση των πιστώσεων. Ωστόσο πάντα επειδή η κρίση έφερε πολλές ανατροπές καλό θα είναι να προσβλέπουμε και σε μια μόνιμη διαρκή αναβάθμιση πλαγιοανοδική θα έλεγα εκείνων των εσόδων τα οποία είναι απαραίτητα όχι για τη λειτουργία απλώς για την αισιοδοξία μας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί διότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να ξοδεύουμε… ξοδεύουμε… και τελικώς στέλνουμε τον λογαριασμό στο Υπουργείο. Έχουμε οργανισμούς οι οποίοι λειτουργούν πλέον στο ρυθμό μια εταιρίας που οφείλουμε να σεβόμαστε κυρίως τον ισολογισμό τους».

Πηγή: myportal.gr

Δείτε επίσης