Ο Αντώνης Γαλέος απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ

Με αφορμή την ερωτική κωμωδία που “σπάει κόκαλα”, «Homos, στην Ελλάδα όλοι», ο σκηνοθέτης και μεταφραστής Αντώνης Γαλέος απάντησε στο ψυχογράφημα ερωτήσεων, γνωστό ως ερωτηματολόγιο του Προυστ. 

Το πολυβραβευμένο έργο του Jordan Seavey παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο «Από Μηχανής» Θέατρο  με πολυπολιτισμικό θίασο ηθοποιών. Από τους New York Times, μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί ως ένα από δέκα καλύτερα έργα της χρονιάς (2016) και από τότε έχει ανέβει σε πενήντα διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής.

Πότε και πού υπήρξατε ευτυχισμένος;
Σε ξένα σπίτια, ξυπνώντας λίγο μετά τους άλλους και ακούγοντας φωνές αγαπημένες κι ας λένε ότι δεν αντέχουν τη νέα μέρα που έρχεται. Μέσα στα χιόνια σε μια γωνιά της πόλης με εφτά στρώσεις ρούχων και με ένα ιταλικό παγωτό στο χέρι. Μπροστά σε μια εικόνα τεράστιας ομορφιάς που χάνεται μέχρι να την τραβήξεις φωτογραφία και μετά ξαναεμφανίζεται για να την ξαναχάσεις άλλη μια φορά και πάλι – ξανά και ξανά. Όταν μου υπόσχεσαι κάτι που ξέρω ότι δεν πρόκειται να κάνεις, μόνο και μόνο επειδή θες να μου αποδείξεις ότι ξέρω να ακούω τον ανεπαίσθητους τόνους αιωνιότητας στη φωνή σου και όχι κάτι που απλά μπορεί να γίνει ή να μη γίνει. 

Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στον εαυτό σας, ποιο θα ήταν αυτό;
Το προπατορικό αμάρτημα. Την τάση μου να θυμάμαι πάντα τι ήθελα να πω τη στιγμή που είναι να κλείσω το τηλέφωνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο;
Που δεν έχω καταφέρει ακόμα να γίνω τόσο γελοίος που να μην καταλαβαίνω πόσο γελοίος είμαι.

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;
Οι φίλοι που με αγαπούν και ας τους καταδιώκω σα δολοφόνος φάλαινα και κάθε μέρα, βράδυ πρωί, ανελλιπώς τους πυρπολώ με ευχές αμετανόητης αισιοδοξίας και υλισμού στις πιο ακατάλληλες στιγμές.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε προτάσεις γάμου πάνω σε σκαλιά της εκκλησίας. Επιδιώκω και εύχομαι να τις επαναλαμβάνω εις το διηνεκές.

Πού θα θέλατε να ζείτε;
Κάθε απόγευμα και κάπου άλλου. Τώρα μένω στη φάρμα χταποδιών Καναλόα. Χθες, σίγουρα πίσω από to Théâtre des Béliers Τ.Κ. 75018 και στο παράθυρο μου είχα μια Μαξιλάρια με κατακόκκινα λουλουδάκια, μήνα Φλεβάρη. Και αύριο θα πετάω για το Λος Άντζελες μέσα από τους πάγους της Γροιλανδίας για να δω τι με περιμένει και να πάρω το αμέσως επόμενο αεροπλάνο και να γυρίσω πίσω. Σπίτι μου η αγκαλιά αυτού που μου λείπει και σκεπή μου αιώνια το τζετ λαγκ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι;
Mε το 47 να βρέχει πολύ στον πάνω όροφο περνώντας σε μαύρη ερημιά τη westminster bridge με ρότα για Lewisham.

Η τελευταία φορά που κλάψατε;
Πριν από δυο λεπτά, από ντροπή. Πριν από δυο λεπτά, από θάρρος. Πριν από δυο λεπτά, που ένιωσα πως μέσα μου σφυρίζει από πριν γεννηθώ μια ξένη ανάσα.

Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;
Mε τον John Donne.  Γιατί περπατούσε κι έδειχνε τη μάσκα του.

Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Ο Benjamin Britten. Η μουσική δύναμη της γλώσσας πάντα σου μαθαίνει πώς να τη γνωρίζεις πάντα από την αρχή.

Ποια αρετή εκτιμάτε περισσότερο σε έναν άνδρα;
Τη διαίσθηση. 

Ποια αρετή εκτιμάτε περισσότερο σε μια γυναίκα;
Την ανατρεπτικότητα.

Το βιβλίο που σας σημάδεψε;
Οι Θέσεις του Λουί Αλτουσέρ. Εκεί για πρώτη φορά έμαθα την απλότητα φράσεων όπως: «η αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας δεν είναι απλά μια διευρυμένη, αυτόματη, μηχανική αναπαραγωγή δεδομένων θεσμών, που θα ήταν προσδιορισμένοι μια για πάντα μέσα από τη λειτουργία τους: είναι πολύ περισσότερο ο πάντα ανολοκλήρωτος αγώνας για την ενοποίηση και ανανέωση παλιότερων αταίριαστων και αντιφατικών ιδεολογικών στοιχείων στο εσωτερικό μιας ενότητας, που κατακτάται εντός και μέσω της πάλης ενάντια στις παλιές μορφές και τις νέες τάσεις.»

Η ταινία που σας σημάδεψε;
Η μανία του Γιώργου Πανουσόπουλου. Και κάθε ταινία που όσο τη γνωρίζεις τόσο πιο άγνωστη σου γίνεται.

Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Ο Gerhard Richter και ας είναι μέγας τσαρλατάνος.

Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;
Όταν δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω και κυρίως όταν δεν θα είναι χρήσιμο σε τίποτα. Ή αλλιώς όταν με μαθαίνει να διατυπώνω με μεγαλύτερη ακρίβεια ό,τι νομίζω πως είναι τη συγκεκριμένη στιγμή αληθινό.

Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;
Σκοτώνοντας τον θάνατο. 

Εάν συνέβαινε να συναντήσετε τον Θεό, τι θα θέλατε να σας πει;
Γιατί του αρέσει τόσο να μας επαναλαμβάνει αενάως πράγματα που όλοι μας ξέρουμε από μικρά παιδιά.

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτόν τον καιρό;
Ρωτάει ο μαθητής τον δάσκαλο… Πόσο καιρό θα μου πάρει να μάθω όσα έχεις να μου διδάξεις; Δέκα χρόνια, λέει ο δάσκαλος… Μα εγώ θέλω να δουλέψω σκληρά, θα διαβάζω συνέχεια, θα μελετώ από το πρωί ως το βράδυ, δέκα – δώδεκα – δεκαπέντε ώρες την ημέρα. Πόσο καιρό θα μου πάρει, δάσκαλε; Κι ο δάσκαλος σκέφτεται μία στιγμή και λέει… Μια ολόκληρη ζωή.

Info: Από Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, και κάθε Δευτέρα & Τρίτη 21:00 στο «Από Μηχανής» Θέατρο (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο). Εισιτήρια στη www.viva.gr. Τηλέφωνο κρατήσεων στο 210 5232097.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebooktwitter και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.