«Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής», του Πανίκκου Χρυσάνθου, στην ΕΡΤ2

Η δραματική ταινία του Πανίκκου Χρυσάνθου «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής», συμπαραγωγής Κύπρου-Ελλάδας 2019, θα προβληθεί την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 20:00, στην ΕΡΤ2.

Ο Κύπρος, ένας Ελληνοκύπριος στρατιώτης, υπηρετεί στην «Πράσινη Γραμμή» της Λευκωσίας, αντικαθιστώντας συνάδελφό του που σκοτώθηκε εισερχόμενος στη νεκρή ζώνη. Εκεί ανακαλύπτει ότι ο Μουράτ, ένας στρατιώτης της απέναντι πλευράς, τυχαίνει να ζει στο σπίτι που ο ίδιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πριν από χρόνια. Όπως και ο Κύπρος, είναι και αυτός πρόσφυγας.

Ο πόλεμος τους ανάγκασε να μετακινηθούν – τον Κύπρο από τον Βορρά στο Νότο και τον Μουράτ από το Νότο στον Βορρά. Όταν ο Μουράτ πάει με άδεια στο χωριό, φέρνει στον Κύπρο ένα δώρο από το σπίτι του, μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία, η οποία ξυπνά τα φαντάσματά του. Μέσα στη φωτογραφία είναι ο σκοτωμένος του πατέρας και η κοπέλα που αγαπούσε. Όταν ο Μουράτ του προτείνει να κάνουν από ένα κρυφό ταξίδι ο καθένας στην «άλλη πλευρά», ο Κύπρος δέχεται χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες.

Η ταινία γυρίστηκε στην «πράσινη γραμμή» της Λευκωσίας, την Αλαμινό, τη Σωτήρα και τον Πιττοκόπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται κυρίως στην «πράσινη γραμμή» της Λευκωσίας, δηλαδή τη γραμμή, που χωρίζει την πρωτεύουσα της Κύπρου στα δύο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόχειρα φτιαγμένο τείχος από βαρέλια, αμμοσακούλες και συρματοπλέγματα, που μετάτρεψαν σπίτια και μαγαζιά σε στρατιωτικά οχυρώματα και φυλάκια. Αυτή η γραμμή, που ορίστηκε πάνω στον χάρτη για πρώτη φορά με πράσινο χρώμα, στην πραγματικότητα είναι η νεκρή ζώνη ανάμεσα σε δύο στρατούς. Οι ταμπέλες στους δρόμους της, οι διαφημίσεις και τα εγκαταλειμμένα αντικείμενα της ζωής μέσα στα εγκαταλειμμένα σπίτια της, θυμίζουν πως εδώ ήταν κάποτε το κέντρο της πόλης.

Ο χρόνος σταμάτησε στο 1974 σ’ αυτό τον σουρεαλιστικό, νεκρό χώρο. Πέραν από τη γραμμή αυτή, η ζωή συνεχίζεται στα δυο κομμάτια της πόλης. Με μια διαφορά: παλιά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί, ανακατωμένοι σε όλο το νησί. Ο πόλεμος του 1974 επέβαλε τον χωρισμό τους. ΟΙ Ελληνοκύπριοι του βορείου τμήματος μετακινήθηκαν με τη βία στο νότιο και οι Τουρκοκύπριοι του νοτίου μετακινήθηκαν με τη βία στον Βορρά. Αυτό το τείχος στήθηκε για να τους χωρίζει. Έγινε το σύμβολο της διχοτόμησης».

Σκηνοθεσία-σενάριο: Πανίκκος Χρυσάνθου
Φωτογραφία: Νίκος Καβουκίδης
Μοντάζ: Κύρος Παπαβασιλείου
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Ήχος: Ντίνος Κίττου
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Σκηνογραφία: Πάρης Μανώλης
Παραγωγή: Πανίκκος Χρυσάνθου
Συμπαραγωγή: Artimages (Κύπρος), Ν. Καβουκίδης (Ελλάδα)
Με την υποστήριξη: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, ΡΙΚ και το πρόγραμμα Media

Παίζουν: Μιχάλης Σοφοκλέους, Cihan Tariman, Matthias Lier, Μαρία Μουστάκα, Αντρέας Τσουρής, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Baris Refikoglu, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Γιάννα Λευκάτη, Δημήτρης Ξύστρας, Erdogan Kavaz, Αντρέας Αργυρίδης, Σκεύος Πολυκάρπου, Σίμος Τσιάκκας.

Διάρκεια: 116

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.