Ο Ανδρέας Πασπάτης, ένας κωμικός με μεγάλη πορεία στην ελληνική stand up comedy σκηνή, μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης του παράστασης (“Τσάι Party”), επανέρχεται δυναμικά με την ολοκαίνουργια solo stand up comedy παράστασή του με τίτλο “Διαβάστηκε”, που θα φιλοξενηθεί για όλες τις Τετάρτες του Νοεμβρίου στον Σταυρό του Νότου.
Mιλήστε μας για την απόφαση σας να ασχοληθείτε με το stand up comedy; Απόφαση ζωής σου λέει. Ρεαλιστικά δεν ήταν και κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο. Μου αρέσει πάρα πολύ η κωμωδία και από την πρώτη στιγμή που ανακάλυψα το stand up με κέρδισε και ξεκίνησα και έκανα ερασιτεχνικά. Αργότερα μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω να πάρω το ρίσκο και να το κάνω και επαγγελματικά και σκέφτηκα ότι αν δεν το κάνω πιθανότατα να είναι κάτι που θα μετανιώνω για πάντα.
Στην Ελλάδα παρ’ ότι άργησε πολύ να ενταχθεί στις θεατρικές σκηνές, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια άνοδο. Τι είναι αυτό πιστεύετε που προσελκύει όλο και περισσότερο κοινό; Πέρα από το ότι είναι ωραίο σαν είδος και είναι λογικό ο κόσμος που το ανακαλύπτει τώρα να του αρέσει και να το στηρίζει, πιστεύω πως γίνεται και πολύ σωστή δουλειά για το πως έχει στηθεί η σκηνή και έχουμε πλέον πολύ δυνατές παραστάσεις και κωμικούς. Όπως συχνά λέω, είμαι βέβαιος πως έχουμε φτάσει στο επίπεδο που αν κάποιος πάει να δει μια τυχαία σταντ απ κόμεντι παράσταση ακόμα και χωρίς να ξέρει τον κωμικό από πριν, το αναμενόμενο είναι πως θα του αρέσει και θα περάσει ένα εξαίρετο βράδυ.
Η οικονομική κρίση της χώρας ήταν ένας παράγοντας; Πολύ πιθανό. Ντάξει όλοι έχουμε ακούσει τα κλασικά κλισέ του “τώρα με την κρίση ο κόσμος χρειάζεται πιο πολύ το γέλιο από ποτέ”, “είναι πολύ δύσκολο και σημαντικό αυτό που κάνετε”, “Δεν κάνετε δουλειά κάνετε λειτούργημα, το είχαμε ανάγκη” και άλλες τέτοιες ακρότητες. Που οκ, φαντάζομαι έχουν κάποια αλήθεια από πίσω σε κάποιο βαθμό παρότι τα θεωρώ υπερβολές και μου φαίνεται αυτονόητο πως πάντα ο κόσμος ήθελε να γελάει και πάντα οι κωμωδίες και εδώ και στο εξωτερικό πηγαίναν καλά. Πέρα λοιπόν από αυτό το σταντ απ είναι μια εύκολη, οικονομική και ποιοτική επιλογή και από πλευράς παραγωγής και σαν επιλογή για έξοδο. Οπότε πιστεύω έπαιξε και αυτό το ρόλο του.
Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη από το 2018 ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κωμωδίας του οποίου είστε συνδιοργανωτής. Δε ξέρω τι να πω πρώτο για το φεστιβάλ μας. Είναι από τα αγαπημένα μου πρότζεκτ και ανυπομονώ να το δω να μεγαλώνει και να μεγαλώνει και να γίνει ένας τεράστιος θεσμός και γιορτή κωμωδίας στην Θεσσαλονίκη. Βέβαια εκεί δεν φιλοξενούμε μόνο σταντ απ κόμεντι, αλλά παραστάσεις από όλο το φάσμα της κωμωδίας!
«Διαβάστηκε», η νέα παράσταση σας που θα παρουσιαστεί στον Σταυρό του Νότου. Πείτε μας δυο λόγια.. Τι να πω; Η παράσταση τα σπάει, να έρθετε. Και δε το λέω επειδή είναι δική μου.. Άντε καλά επειδή είναι δική μου το λέω. Αλλά όντως να έρθετε θα περάσουμε τέλεια. Είναι η νέα μου παράσταση – μετά το Tσάι Party που αυτή τη στιγμή είναι ολόκληρο ανεβασμένο στο youtube για όποιον θέλει να το δει. Το “Διαβάστηκε” έχει μέσα όλα τα νέα μου κείμενα με διάφορες θεματολογίες από ανθρώπινες σχέσεις και φοβίες μέχρι μονομάχους, τριαντάφυλλα και την λαϊκή!
Το 2018 πραγματοποιήθηκε μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας πως ο χρόνος που συνίσταται να αφιερώνουμε στα social media είναι μισή ώρα. Και πως η απασχόληση μας με τα κοινωνικά δίκτυα προκαλούν και ενισχύουν, σε μεγάλο βαθμό, τάσεις απομόνωσης, κατάθλιψης και έντονου άγχους. Είναι ζητήματα που σας προβλημάτισαν καθώς ετοιμάζετε την παράσταση σας; Να πείτε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας πως η έρευνά τους μάλλον “Διαβάστηκε”. Παίζει μισή ώρα να είναι ο χρόνος που κάποιος αφιερώνει ΕΚΤΟΣ social media πλέον. Από την άλλη αυτά είναι προβλήματα που νομίζω απασχολούν όλους μας και προφανώς και μένα μαζί όχι όμως όσο ετοίμαζα την παράσταση, γενικότερα θα έλεγα. Να τώρα που με ρωτάς πάλι με απασχολούν. Παρόλα αυτά η παράσταση έχει μια πιο ευχάριστη νότα και μια περισσότερο κωμική προσέγγιση κοινωνικών σχέσεων και καταστάσεων παρά μια σε βάθος ανάλυση τους.
Κλείνοντας, αν δεν ήταν το stand up comedy, τι άλλο θα ήταν; Θα ήταν ένας φόνος αρχικά σε αυτόν που μου το απαγόρευσε. Μετά θα ήταν το game design που είναι και το αντικείμενο που σπούδασα και επίσης το αγαπάω πολύ. Όνειρό μου είναι να καταφέρω κάποια στιγμή να συνδυάσω με κάποιο πρότζεκτ αυτά τα δύο.