Δημήτρης Υφαντής: «Ο Ηaig Υazdjian με έβαλε στην ουσία της μουσικής»

Είναι ένας επιδέξιος μουσικός σχοινοβάτης. Ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης που κινείται με τέτοιο τρόπο, γειτνιάζοντας μοναδικά τη παραδοσιακή μουσική με την έντεχνη τραγουδοποιία. Με παραπάνω από 25 στο χώρο της, έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία γεμάτη από συνεργασίες και μουσικές δημιουργίες.

Με αφορμή τις εμφανίσεις του στις 9 και 16 Δεκεμβρίου στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα συνομιλώ στο tetragwno με τον Δημήτρη Υφαντή.

Τι σημαίνουν για εσάς τα Γιάννενα;
Είναι ένας τόπος που όπου και να κοιτάξεις γύρω, έχει μείνει αναλλοίωτος στα χρόνια. Ένα μέρος που η φύση κυριαρχεί και δημιουργεί άλλες συνθήκες διαβίωσης. Με γαληνεύει και μου φορτίζει τις μπαταρίες. 

Φοιτήσατε σε Εκκλησιαστικό Σχολείο όπου διδαχτήκατε τη Βυζαντινή Μουσική από ιερείς. Τι αποκομίσατε;
Η Βυζαντινή Μουσική κατέγραψε τα ακούσματα μιας σπουδαίας χρονικής περιόδου όπου οι ήχοι της συμβόλιζαν την λατρεία προς το θείο. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη μορφή έντεχνης μουσικής. Εκεί πάτησε η παραδοσιακή μουσική, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Όλοι οι μεγάλοι συνθέτες πάτησαν πάνω στη Βυζαντινή Μουσική. Υπήρξα  τυχερός που το διδάχτηκα γιατί με βοήθησε στο τρόπο να κατανοήσω μουσική και χαίρομαι που διδάσκεται στα Ωδεία.

Που έγκειται η σπουδαιότητα της παραδοσιακής μας μουσικής;
Η παραδοσιακή μουσική ταυτίζεται με το γεωγραφικό μέρος από το οποίο προέρχεται. Τα ηχοχρώματα, οι ρυθμοί, οι λέξεις έχουν γεννηθεί από το εκάστοτε περιβάλλον και αποτυπώνονται ανάγλυφα.

Έχουν αποκοπεί οι νεότερες γενιές από τα ακούσματα αυτά;
Προσωπικά πιστεύω πως όχι. Τα Μουσικά Σχολεία και τα Ωδεία δίνουν ισχυρές βάσεις στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επί της ουσίας με τη μουσική. Αλλά και πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι, η παραδοσιακή μουσική κρατιέται ζωντανή από τα γλέντια, τα πανηγύρια και τις γιορτές. Σε αυτές τις συνθήκες οι νέοι έρχονται σε επαφή με τη μουσική και η αλυσίδα δε σπάει. 

Στην Αθήνα μαθητεύσατε δίπλα στον Ηaig Υazdjian. Θυμάστε εκείνη τη περίοδο;
Ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές μου. Όταν άκουσα τον Ηaig Υazdjian ένιωσα πως άκουσα για πρώτη φορά μουσική στη ζωή μου. Εκείνος μέσα από τα μαθήματα με έβαλε στην ουσία της μουσικής.

Εκείνος σας έφερε σε επαφή με τη Δήμητρα Γαλάνη η οποία ήταν και παραγωγός των πρώτων σας δίσκων.
Ναι, μιλάμε για δεκαετίες πριν. Η Δήμητρα Γαλάνη έχει βοηθήσει πολλούς καλλιτέχνες και έχει στηρίξει επίσης πολλούς στα πρώτα τους βήματα. Εγώ τη θεωρώ δασκάλα μου και την αγαπώ πολύ.

Το 2002 σχηματίστηκαν οι Τρίφωνο. Πως αναλογίζεστε σήμερα την  συμμετοχή σας στο μουσικό σχήμα;
Ήταν κάτι πολύ όμορφο. Μας ανέδειξε τόσο ως μουσικούς όσο και ως ανθρώπους. Είχαμε ευκαιρίες να δουλέψουμε, να μάθουμε, να δημιουργήσουμε και να ταξιδέψουμε. Ένα σπουδαίο κεφάλαιο που έγινε, έκλεισε μα δε θα το ξανακάνω.

Στις 9 και 16 Δεκεμβρίου θα εμφανιστείτε στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα.
Βρίσκομαι σε μία από τις πιο ώριμες φάσεις στη ζωή μου. Ξέρω που μπορώ να κινηθώ όσον αφορά το ρεπερτόριο και τι μπορώ να τραγουδήσω. Έχω δουλέψει αρκετά με τον εαυτό μου μιας και ως καθηγητής σε Ωδείο έχω μαθητές που τους διδάσκω. Οφείλω να γίνομαι καλύτερος και να είμαι αυστηρός πρώτα με μένα και μετά με τα παιδιά. Για τους λόγους αυτούς η παράσταση θα περιλαμβάνει εναλλαγές ακουσμάτων και πάντρεμα τραγουδιών. Λαϊκά, ηπειρώτικα, ρεμπέτικα και ξένα τραγούδια. 

Τα όνειρα σας για το μέλλον;
Να μπορέσω να δώσω από τη δική μου μεριά το λίπασμα που χρειάζεται το δένδρο που λέγεται παραδοσιακή μουσική.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης