Γιώργος Κυριάκος: Κάθε είδους απώλεια προκαλεί ένα εντελώς «αχαρτογράφητο» βίωμα

Το όνομα του συνθέτη Γιώργου Κυριάκου υπογράφει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που ακούμε συχνά στο ραδιόφωνο. Με σύγχρονη ματιά και μια συνειδητή τοποθέτηση απέναντι σε όσα συμβαίνουν μας περιγράφει με τον δικό του τρόπο τι σχέση του με την μουσική. Στην συνέντευξη που ακολουθεί για τον συνθέτη η στιχουργός Ελεάνα Βραχάλη και η τραγουδοποιός Παυλίνα Βουλγαράκη μιλούν με τρυφερότητα για έναν άνθρωπο ξεχωριστό και έναν μουσικό που έχει να προσφέρει πολλά στην ελληνική δισκογραφία.

Δεν είναι πολύ καιρός από τότε που κυκλοφόρησε το τραγούδι «Πώς συνεχίζεται η ζωή» σε μουσική δική σας και στίχους Ελεάνας Βραχάλη, με την φωνή της Παυλίνας Βουλγαράκη. Μιλήστε μας για αυτήν την συνεργασία.

Μου είναι δύσκολο να το περιγράψω όμως θα προσπαθήσω, με την Παυλίνα από την πρώτη στιγμή ήταν σαν να γνωριζόμασταν πριν ακόμα γνωριστούμε. Όλο αυτό λειτουργεί μέσα από κοινές ανησυχίες, ιδέες και στόχους. Με την Ελεάνα υλοποιήθηκε ένα μεγάλο μου (αν όχι το μεγαλύτερο) όνειρο και είναι ένας άνθρωπος που με δέχτηκε καλλιτεχνικά ακριβώς όπως είμαι. Το πώς συνεχίζεται η ζωή είναι από τα πρώτα μας τραγούδια  και το αγαπώ ιδιαίτερα για πολλούς λόγους.

Τελικά, πως συνεχίζεται η ζωή μετά από μια απώλεια;

Αφού κυκλοφόρησε το τραγούδι μετά από 2 μήνες έχασα την μητέρα μου, σαν να ήτανε «στημένο»  να γίνει μόλις κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι,  το ειρωνικό ήταν ότι το είχε ακούσει. Κάθε είδους απώλεια προκαλεί ένα εντελώς «αχαρτογράφητο» βίωμα και δεν υπάρχουν απαντήσεις μόνο ερωτήσεις που πολλές από αυτές δεν θα τις απαντήσεις ποτέ. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για να απαντήσω στην ερώτηση σας είναι να σας παραπέμψω στον στίχο της Ελεάνας. «Θα τα κάνω όλα τέλεια και ας ξέρω πώς δεν θα ρθεις εσύ».

Έχετε κάνει ολοκληρωμένες σπουδές πάνω στην μουσική στην ηχοληψία και στην μουσική τεχνολογία. Πως προέκυψε όλο αυτό; Είναι κάτι που είχατε συνειδητοποιήσει από μικρός;

Ήταν κάτι που είχαν συνειδητοποιήσει οι γονείς μου καλύτερα και ευτυχώς, εγώ άργησα να το ορίσω , μάλιστα μικρός δεν μου άρεσε. Βέβαια πάντα έβλεπα ότι τείνω προς τον δρόμο αυτόν. Αν με ρωτήσεις τώρα θα σου πω ότι όλο αυτό πλέον έχει περάσει σε βιολογικό επίπεδο και δεν είναι απλώς μια δουλειά ή ένα χόμπι αλλά τρόπος ζωής.

Παρά το νεαρό της ηλικίας σας έχετε συνεργαστεί με πολύ σπουδαία ονόματα όπως ο Μάνος Ελευθερίου, η Νένα Μεντή, ο Νίκος Μωραΐτης κ.α. Πόσο δύσκολο είναι ένας καλλιτέχνης να βρει τα πατήματα του στο χώρο;

Αισθάνομαι ευγνώμων που κατάφερα να συνεργαστώ μαζί τους. Για κάποιους καλλιτέχνες είναι εύκολο για κάποιους δύσκολο και για κάποιους ακατόρθωτο, δεν υπάρχει συνταγή παρά μόνο να ακολουθείς αυτά που αγαπάς πραγματικά και  έτσι ίσως καταφέρεις να βρεις τα πατήματα σου. Τέλος  το ότι συνεργάζεται κάποιος με τόσο σπουδαία ονόματα δεν σημαίνει ότι έχει καταφέρει να βρει τα πατήματα του ωστόσο ίσως τον βοηθήσει αργότερα να τα βρει.

Οι μουσικές σκηνές και τα θέατρα έχουν κλείσει και όλος ο πολιτισμός έχει μπει σε αναβολή. Ποιες είναι οι επιπτώσεις μια τέτοιας συνθήκης στην ζωή και το έργο ενός δημιουργού;

Γνωρίζω μουσικούς πρώτης γραμμής δίπλα σε τεράστια ονόματα με τεράστιο έργο που έχουν αρχίσει και πουλάνε τα μουσικά τους όργανα (σαν να κόβουν το χέρι τους)  για να επιβιώσουν, αυτό τα λέει όλα νομίζω. Ζήτα από έναν γεωργό να πουλήσει το τρακτέρ του, θα μπορέσει να ζήσει μετά; Όσον αφορά για τον εξολοκλήρου συνθέτη/στιχουργό που δεν ζει από κάτι άλλο παρά μόνο από το έργο του οι συνθήκες είναι: Δουλεύει όλη μέρα για να παράξει έργο (ακόμα και στον ύπνο του πολλές φορές) και δεν πληρώνεται ποτέ διότι η κυβέρνηση θεωρεί τον πολιτισμό εξαιρετικά ασήμαντο και αδιάφορο.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε βρεθεί μιλούσαμε για το τι είναι  τέχνη και από όσο θυμάμαι δεν είχαμε καταλήξει κάπου. Θα μου επιτρέψετε να σας κάνω την ίδια ερώτηση, όπως και τότε. Τι είναι τέχνη και ποιος έχει δικαίωμα να συστήνεται ως δημιουργός;

Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, αυτήν  την φορά θα το κάνω με πιο ευγενικό τρόπο. Με τον όρο τέχνη εννοείται η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως άλλο πράγμα είναι η μόρφωση και άλλο η ψυχαγωγία του πνεύματος, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μουσικών δημιουργών δεν γνωρίζει καν μουσική. (Π.χ. και οι τέσσερις Beatles δεν ήξεραν/ξέρουν να διαβάζουν  παρτιτούρα  κι όμως όρισαν όλη την σύγχρονη παγκόσμια μουσική. Υπάρχουν άπειροι ακόμα σαν τους Beatles).  Όσον αφορά για το ποιος έχει δικαίωμα να συστήνεται ως δημιουργός θα απαντήσω με τα λόγια ενός καθηγητή μου όταν ετοιμάζουν για πτυχίο αρμονίας και είχα την ίδια απορία. Δημιουργός ορίζεται ο οποιοσδήποτε άνθρωπος που μέσα από το έργο του μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα έστω σε έναν ακόμα άνθρωπο εκτός του εαυτού του.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Παρά την δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε υπάρχει κάτι που ετοιμάζετε;

Τα σχέδια μου συνεχώς μεταβάλλονται. Ή αναπτύσσονται ή υποβιβάζονται και όταν φτάσουν σε έναν βαθμό ικανοποίησης και πάνω αρχίζω και τους δίνω ύλη. Τον τελευταίο καιρό δημιουργώ υλικό με την Ελεάνα Βραχάλη για έναν νέο καλλιτέχνη που θα κυκλοφορήσουμε μέσα στο 2021. Παράλληλα συνεχίζουμε με την Παυλίνα Βουλγαράκη το υλικό της για τον νέο της δίσκο, Επίσης ετοιμάζω ακόμα δύο τρία πράγματα με νέους ερμηνευτές που πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν αλλά δεν θέλω να τους μαρτυρήσω.

Το «Πώς συνεχίζεται η ζωή» είναι το τρίτο επιτυχημένο σας single που υπογράφει την μουσική ο Γιώργος Κυριάκος. Κυρία Βουλγαράκη, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει;

Ο Γιώργος είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα ανατρέξω όταν μου έρθει μια ιδέα. Με ξέρει πάρα πολύ βαθειά. Αυτά που κερδίζω από αυτή την ομάδα είναι πολύ πιο πολλά από όσα φαντάζεστε γι αυτό δεν την αλλάζω.

Περιγράψτε μου τον Γιώργο με 3 λέξεις.

Δεν γίνεται με 3 λέξεις. Ο Γιώργος είναι Χαρισματικός ως οντότητα. Η ύπαρξη του είναι θεραπευτική. Είναι πάρα πολύ συναισθηματικός, δοτικός κι αληθινός. Έχει μια σπάνια ποιότητα και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που είναι φίλος μου και συνεργάτης μου.

Κυρία Βραχάλη είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεστε με τον Γιώργο Κυριάκο στο «Πώς συνεχίζεται η ζωή» ένα τραγούδι που ήδη έχει αγαπηθεί πολύ. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Καταρχήν για το Γιώργο μού είχε πρωτομιλήσει ο Μάνος Ελευθερίου. Έτσι τον έμαθα και σιγά σιγά, παρακολουθώντας τον και κυρίως γνωρίζοντάς τον, τον αγάπησα. Αρχίσαμε να δουλεύουμε παρέα και κάποια στιγμή, του έστειλα το στίχο αυτόν, που είναι από τους αγαπημένους μου. Έκανε τα μαγικά του και μας συγκίνησε. Κι εμένα και την Παυλίνα, η οποία το άκουσε τυχαία το τραγούδι από το Γιώργο, ενθουσιάστηκε, θέλησε να το τραγουδήσει κι έτσι κάπως προέκυψε αυτή η συνάντηση. Με συγκίνηση και χαρά.

Τι είναι αυτό που κάνει τον Γιώργο ως συνθέτη και νέο δημιουργό να ξεχωρίζει;

Η ευαισθησία του, ο ρομαντισμός του, η αθωότητά του, που είναι τελείως κόντρα στην εποχή, αλλά ταυτόχρονα ακουμπούν τόσο ιδανικά μέσα της. Σπάνιο πλάσμα. Αν η καλοσύνη ήταν μουσική, θα ήταν η μουσική του.

Δείτε επίσης