Γιώργος Σαββίδης: «Η καλή λογοτεχνία τείνει να είναι διαχρονική σε όλες τις περιπτώσεις»

Ο πρωταγωνιστής της νέας μίνι σειράς της ΕΡΤ1 «Βαρδιάνος στα σπόρκα» μιλά για τον ρόλο, τη συνεργασία του με τον Μανούσο Μανουσάκη και το θέατρο.

Ο Γιώργος Σαββίδης είναι ένας νέος και ταλαντούχος ηθοποιός. Ως απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης έδωσε έμφαση στη θεατρική σκηνή με σημαντικές συνεργασίες στο βιογραφικό του, όπως ο Γιάννης Χουβαρδάς, η Μαριάννα Κάλμπαρη, ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Στο ευρύ κοινό συστήθηκε στην τηλεοπτική σειρά «Η ζωή εν τάφω» του Τάσου Ψαρρά και «Θα γίνει της πολυκατοικίας» σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου.


Φέτος, γίνεται το τραγικό πρόσωπο στη σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα», ερμηνεύοντας τον ρόλο του Σταύρου. Ο Μανούσος Μανουσάκης μεταφέρει το συναρπαστικό ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπου θα προβληθεί για τέσσερα επεισόδια τα Σάββατα του Οκτωβρίου, ώρα 22:00, στην ΕΡΤ1. Μαζί του η Ρένια Λουϊζίδου και η Τζένη Καζάκου.

Εκτός, όμως από την τηλεοπτική σειρά, ο Γιώργος Σαββίδης πρωταγωνιστεί για τρίτη χρονιά στην επιτυχημένη παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη στο Θέατρο Ήβη και στην παράσταση «Οι δολοφόνοι» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίμωνα στο θέατρο Rabbithole, από 4 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Ήδη από το πρώτο επεισόδιο που προβλήθηκε στο ERTflix, λάβατε θετικά σχόλια για τη σειρά. Η ΕΡΤ διανύει μια νέα περίοδο βασίζοντας το πρόγραμμα της στη μυθοπλασία. Πως νιώθετε που είστε μέλος αυτής της δημιουργικής επανεκκίνησης;

Νιώθω πολύ τυχερός καθώς μου αρέσει πολύ το πόσο δυναμικά προσπαθεί η ΕΡΤ να στηρίξει τη μυθοπλασία στην ελληνική τηλεόραση. Είναι κάτι που το χρειαζόμασταν όλοι πιστεύω και προσωπικά περιμένω με ανυπομονησία να δω και τις υπόλοιπες σειρές που ετοιμάζει για τη φετινή σεζόν. Φαίνονται όλες πολύ διαφορετικές και καλοφτιαγμένες.

Υποδύεστε τον Σταύρο, τον γιο της Σκεύως, της γυναίκας που γίνεται βαρδιάνος στα σπόρκα. Μιλήστε μας για τον ρόλο σας.

Ο Σταύρος είναι ένας νέος γεμάτος όνειρα για το μέλλον του. Είναι ερωτευμένος με τη Ρηνιώ και θέλει να αποκτήσει χρήματα για να μπορέσει να γίνει αντάξιός της, να την παντρευτεί και να μην της λείψει ποτέ τίποτα. Έχει μια πολύ ωραία σχέση με τη μητέρα του, τη Σκεύω, με την οποία ο τρόπος που διαδρούν είναι περισσότερο φιλικός παρά αμιγώς οικογενειακός.

Γιώργος Σαββίδης, Τζένη Καζάκου

Η μεταφορά ενός διηγήματος, και μάλιστα ενός έργου που γράφτηκε τον 19αι., μπορεί να έχει ανταπόκριση στη σημερινή κοινωνία; Ποιες διαφορές εντοπίζετε στο κοινωνικό πλαίσιο;

Θεωρώ ότι η καλή λογοτεχνία τείνει να είναι διαχρονική σε όλες τις περιπτώσεις. Στο εν λόγω διήγημα συναντούμε μια πανδημία όπως και στο σήμερα. Οι διαφορές θα έλεγα πως βρίσκονται μόνο στο χρονικό και χωρικό πλαίσιο παρά στον πυρήνα του πράγματος. Κοινωνικά εγώ βλέπω ομοιότητες κι όχι διαφορές.

Εκτός, όμως από το κοινωνικό πλαίσιο, διακρίνουμε και την ηθική διάσταση ανάμεσα στο άτομο και την κοινωνία. Η Σκεύω διαφοροποιείται από τη γυναικεία κοινότητα και λόγω της διαφοράς της γίνεται αντικείμενο περιφρόνησης. Πως το σχολιάζετε;

Αυτά συνέβαιναν και θα συμβαίνουν για πολύ καιρό ακόμη στην πατριαρχική κοινωνία του δυτικού κόσμου. Η Σκεύω είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα δυναμισμού και χειραφέτησης. Το ότι παίρνει την κατάσταση στα χέρια της μέσα στις αντιξοότητες της πανδημίας του 1865 είναι θεωρώ και η ψυχή του ίδιου του διηγήματος.

Ο Μανούσος Μανουσάκης είναι ένας σημαντικός σκηνοθέτης που έχει διαγράψει τεράστιες επιτυχίες στη μικρή οθόνη. Πως ήταν η εμπειρία μαζί του στα γυρίσματα και ποια σκηνοθετική συμβουλή φυλάξατε;

Νομίζω πως δε θα βαρεθώ ποτέ να λέω το πόσο υπέροχη ήταν η συνεργασία μαζί του. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με βαθειά παιδεία και ευγένεια προς τους συνεργάτες του. Συμβουλή δεν έχω συγκεκριμένη αλλά κρατάω το γεγονός πως οτιδήποτε είχε να σου πει ως παρατήρηση στο έλεγε στο αυτί για να το ακούσεις εσύ και κανένας άλλος στο γύρισμα. Απλώς, συγκινητικό.

Παράλληλα, επιστρέφετε στο θέατρο και στην παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη. Πως βιώσατε την περίοδο των κλειστών θεάτρων;

Όχι και πολύ καλά. Αυτή η αεργία εμένα με διαλύει. Είμαι άνθρωπος που του αρέσει η ταχύτητα, δεν μπορώ απλώς να κάθομαι.

Πιστεύετε πως με τα νέα μέτρα θα οδηγηθούμε σε μια ομαλή χρονιά;

Θεωρώ πως ναι. Αν και γενικά η κυβέρνηση έκανε τόσο λάθος χειρισμούς στο παρελθόν που έχει δημιουργήσει κακό προηγούμενο. Ας είμαστε αισιόδοξοι όμως.

Γιώργος Σαββίδης, Ρένια Λουϊζίδου

Συχνά μέσω των social παίρνετε θέση σε κοινωνικά ζητήματα. Όπως για τον εμβολιασμό, την στήριξη των καλλιτεχνών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ποια ανάγκη σας οδηγεί να δηλώσετε το “παρών”;

Η ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο. Cliché, αλλά αυτό είναι και τίποτα παραπάνω.

Κάνοντας έναν απολογισμό, κι έπειτα από την παραμονή της υπουργού Λίνας Μενδώνη στο κυβερνητικό σχήμα, πως κρίνετε τη στάση της στα θέματα του Πολιτισμού;

Κατανοώ πως αυτός ο ενάμισης χρόνος έχει φέρει τα πάνω κάτω κι ότι για οποιονδήποτε που βρίσκεται σε καίρια θέση θα ήταν δύσκολο να ανταπεξέλθει. Αλλά, για μένα στάθηκε ανεπαρκής.

Κλείνοντας, ποια φράση κρατάτε από τον Παπαδιαμάντη;

Μου αρέσει αυτό που λέει η Σκεύω διά στόματος της υπέροχης Ρένιας Λουιζίδου στη σειρά: «Ο φόβος μας θα γεννήσει τη χολέρα χωρίς χολέρα».

Δείτε επίσης