H Μαρία Μπατή στο Tetragwno.gr: «Το μυστικό του Grand hotel, αν αποκαλυφθεί, θα αλλάξει τις ζωές πολλών εκεί μέσα»

Όσα αποκαλύπτει η νεαρή ηθοποιός για την επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1, καθώς και για τη νέα θεατρική παραγωγή του Θεάτρου Noūs.

Η Μαρία Μπατή, η οποία πρωταγωνιστεί με την απουσία της στην καθημερινή σειρά του ANT1 «Grand Hotel», αποκαλύπτει τις πτυχές του ρόλου της, τη σχέση της με τον αδελφό της, ενώ μιλάει για τον διαφορετικό ρόλο που καλείται να αντιμετωπίσει στην «Αποσύμπλεξη».

Πώς αισθάνεστε που υποδύεστε έναν τόσο μυστηριώδη και σημαντικό ρόλο στη σειρά; Ποιες είναι οι προκλήσεις του χαρακτήρα της Βασιλικής Ασλάνογλου;
Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη αλλά και χαρά που βρίσκομαι στην ομάδα του «Grand hotel» φέτος. Η Βασιλική είναι μια δυναμική προσωπικότητα που είναι μορφωμένη, εργατική και θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Μια ηρωίδα που έχει χάσει τα πάντα από την πατρίδα ερχόμενη στο «Grand hotel» θα αντιμετωπίσει την προδοσία, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την προσφυγιά, τον έρωτα, την εκδίκηση, τη βιτρίνα του καθωσπρεπισμού αλλά το κυριότερο, στο τέλος καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.

Η Βασιλική μεγάλωσε σε μια προστατευμένη οικογένεια, αλλά τώρα βρέθηκε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Πώς είναι η μετάβαση από μια πλούσια και προστατευμένη ζωή στο να εργάζεται ως καμαριέρα στο «Grand Hotel»;
Δεν της ήταν εύκολο να φύγει από την οικογένεια της, αλλά το αίσθημα της επιβίωσης είναι τόσο δυνατό που σε οδηγεί να κάνεις πράγματα που δε θέλεις ή δε θα έκανες εάν δεν είχες πραγματικά ανάγκη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν πολύ δύσκολα, δεν είχαν επιλογές, δεν είχαν βοήθεια από πουθενά και έπρεπε να καταπιαστούν από οτιδήποτε. Αυτό που συμβαίνει στη Βασιλική καθρεφτίζει απόλυτα την πραγματική ιστορία πολλών προσφύγων που ήρθαν από τη Μικρασία το ‘22. Πολλοί Έλληνες είχαν έτοιμες τις ζωές τους και μάλιστα ήταν και πλούσιοι ή μορφωμένοι και δυστυχώς μετά την καταστροφή έχασαν τα πάντα και γύρισαν στην Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι ξεκινώντας τη ζωή τους από την αρχή. Αυτό συνέβη και στην Βασιλική .

Η Βασιλική φαίνεται να έχει βιώσει τραυματικές εμπειρίες. Παρ΄ όλα αυτά, κι εκείνη κρατάει τα δικά της μυστικά. Η εξαφάνιση της συνδέεται με κάποιο βαθύτερο μυστικό;
Η Βασιλική είναι ηρωίδα, όπως ήταν και είναι όλοι οι άνθρωποι που έρχονται πρόσφυγες από τη πατρίδα τους. Ας πούμε ότι εκείνη βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο σωστό μέρος για να μάθει το μυστικό του Grand hotel, που αν αποκαλυφθεί θα επηρεάσει ή ακόμα και θα αλλάξει τις ζωές πολλών εκεί μέσα.

Η σχέση της με τον αδερφό της, τον Πέτρο, είναι καθοριστική στη σειρά. Μπορείτε να μας πείτε για τη δυναμική αυτής της σχέσης και πώς επηρεάζει τις αποφάσεις και τις πράξεις της;
Η αδελφική σχέση είναι μια σχέση ανιδιοτελούς αγάπης που όσοι έχουν αδέρφια θα με καταλάβουν πιστεύω. Είναι μια κινητήρια δύναμη που έχετε μοιραστεί μια κοινή παιδική ηλικία, εμπειρίες και μεγαλώσατε μαζί. Αυτή η δύναμη σε κάνει να παίρνεις πρωτοβουλίες για να προστατέψεις, φροντίσεις τον αδερφό/η σου. Έτσι και εδώ με τη Βασιλική. Η Βασιλική λατρεύει τον αδερφό της και ο Πέτρος το ίδιο και είναι πραγματικά συγκινητική αυτή η αγάπη. Η σχέση αυτή είναι κάτι που θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα πάρει αλλά καλείται να διαλέξει αν θα πράξει παρορμητικά κινούμενη από το αίσθημα τη δικαιοσύνης-εκδίκησης ή αν θα τα αφήσει όλα πίσω της.

Η εξαφάνιση της Βασιλικής είναι ένα από τα κεντρικά μυστήρια της σειράς. Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο στοιχείο για το τι μπορούμε να περιμένουμε στις επόμενες εξελίξεις;
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα συμβούν πολλά πράγματα με την Βασιλική που θα επηρεάσει τις εξελίξεις πολλών ηρώων. Από τις αποφάσεις και επιλογές που θα κάνει θα κριθούν πολλά τόσο σε σχέση μα την ίδια αλλά και με όλους όσους την γνώριζαν . Δυστυχώς, δε μπορώ να αποκαλύψω τα μυστικά του ξενοδοχείου αλλά σας καλώ να τα ανακαλύψουμε μαζί στα επόμενα επεισόδια.

Ποιες ομοιότητες και διαφορές βλέπετε ανάμεσα σε εσάς και τη Βασιλική;
Η αλήθεια είναι ότι έχω αρκετά κοινά στοιχεία με τη Βασιλική. Ένα από τα πράγματα που θαυμάζω στη Βασιλική είναι ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει και να βοηθήσει τους δικούς της ανθρώπους κάτι το οποίο το έχω παρατηρήσει και εγώ στη προσωπική μου ζωή. Κάτι στο οποίο διαφέρω θα έλεγα είναι ότι η Βασιλική παίζει τη ζωή της κορόνα γράμμα κάτι το οποίο εμένα με τρομάζει.

Παράλληλα, με τη προβολή της σειράς βρίσκεστε σε περίοδο προβών για το θεατρικό έργο «Αποσύμπλεξη» στο Θέατρο Noūs-Creative space. Σε ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο. Μιλήστε μας για το έργο.
Η «Αποσύμπλεξη» – «Débrayage» στα γαλλικά, γράφτηκε το 1994 από τον Ρεμί ντε Βος. Το έργο αποτελείται από αυτοτελείς σκηνές που είναι διαφορετικές μεταξύ τους αλλά όλες συντελούν σε μια μεγάλη γενική εικόνα. Αυτή η εικόνα Είναι τα κοινωνικά προβλήματα και τα αποτελέσματα της ενέργειας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, του παραλογισμού της επιχειρηματικής κουλτούρας και της καταστρατήγησης των νόμων Και συμβάσεων εργασίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου βλέπουμε ότι όλοι οι χαρακτήρες απομακρύνονται σιγά-σιγά από τα εργασιακά τους δικαιώματα και τα ανθρώπινα δυναμικά. Το έργο έχει πολλά στοιχεία μαύρης κωμωδίας και μέσα από το πικρό χιούμορ του συγγραφέα βλέπουμε τα κοινωνικά αδιέξοδα τα οποία εγκλωβίζουν τους ήρωες μας.

Υπάρχουν στιγμές στην παράσταση όπου οι χαρακτήρες προσπαθούν να επανακτήσουν αυτές τις αξίες;
Επειδή οι σκηνές είναι αυτοτελείς, στην ουσία βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στους ήρωες και το πού αυτοί καταλήγουν μετά από την πίεση που δέχονται από το σύστημα και από την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ποια είναι η κεντρική κοινωνική κριτική που ασκεί ο Ρεμί ντε Βος μέσα από τα μικρά κομμάτια του έργου; Πώς αντανακλάται αυτή η κριτική στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα;
Η κεντρική κοινωνική κριτική που ασκεί ο συγγραφέας είναι πως όταν συμβαίνουν όλα αυτά θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που καταλήγουν θύματα αυτού του μηχανισμού να αντιδράσουν. Στην ουσία το έργο προσφέρει προβληματισμούς στο κοινό σε σχέση με την αφύπνιση των κοινωνικών τάξεων. Δηλαδή μας παρακινεί να μιλήσουμε. Το έργο καθρεφτίζει την αδικία που υπάρχει στην κοινωνία μας, η οποία είναι διαχρονική και δεν γνωρίζει από χώρες και σύνορα. Το έργο παραμένει πάντα επίκαιρο γιατί η πάλη των τάξεων για μια δίκαιη κοινωνία για νόμους που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και για εργασιακά περιβάλλοντα που βασίζονται στην ανθρώπινη αλληλεγγύη και όχι στο ανθρώπινο κέρδος είναι διαχρονική.

Info: Το «Grand Hotel» προβάλλεται στον ΑΝΤ1, Δευτέρα με Πέμπτη στις 21:00, ενώ η «Αποσύμπλεξη» θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Noūs-Creative space. Προπώληση στο ticketservices.gr.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebookΧ (twitter) και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης