Νικόλας Μίχας: «Πιστεύω στη θυσία της ατομικότητάς μας για ένα καλό»

Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα της παράστασης «Έγκλημα και τιμωρία», σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, στο νέο θέατρο της Αθήνας ΕΛΕΡ, μιλήσαμε με τον ηθοποιό Νικόλα Μίχα για την επίδραση του έργου στην σημερινή εποχή, καθώς και για το ρόλο του. Να σημειωθεί πως φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

Ποια η σημερινή επίδραση του έργου και πως συνδέεται το παρελθόν με το σήμερα;

Μόνο και μόνο που κουβεντιάζουμε για αυτό μαρτυρά την διαχρονία του. Τα όρια που επιβάλλονται, τα όρια που καλείται να υπερβεί κανείς ακόμη και τα όρια που κληρονομεί κάθε γενιά αποτελούν συνταρακτική αφορμή για να παλέψεις.

Πιστεύετε πως η θεατρική διασκευή των Marilyn Campbell και Curt Columbus αποτυπώνει την διαχρονικότητα του έργου ή αλλοίωση είναι αναπόφευκτη;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά πυκνή λογοτεχνία και μια προσπάθεια να μεταγραφεί ως προφορική ποίηση. Αρκετά επιτυχημένα θεωρώ. Σαφώς, αυτό οφείλεται στην εξαιρετική μετάφραση του Στέλιου Βαφέα.

Μιλήστε μας για το ρόλο σας και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Φαντάζει αδιανόητο να υποδυθεί κανείς ένα σύμβολο. Κι όντως είναι. Απαιτεί σεβασμό και ειλικρίνεια τόσο στον εαυτό σου και τις σκέψεις σου , όσο και στην διαρκή έρευνα γύρω από το πλαίσιο που ορίζεται ως «Ρασκόλνικωφ». Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να πάψεις να σκέφτεσαι. Γίνεται; Ακόμη και σε στιγμές που «νεκρώνεις» ή σε καταστάσεις που σε βρίσκουν αβοήθητο πάντα έρχεται κάτι να σου χτυπήσει την πλάτη. Η ποιότητα των σκέψεών μας οδηγούν σε πράξεις για τις οποίες είμαστε υπόλογοι. Εδώ μιλάμε για έναν αρσιβαρίστα αιώνιας κλάσης που σηκώνει το κεφάλι του. Ή τον σταυρό του ή την θνητότητα όλων μας αρθρωμένη. Όπως θέλει να το δει κανείς.

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με την Όλια Λαζαρίδου; Πως ήταν συνεργασία μαζί της και ποιες σκηνοθετικές συμβουλές κρατήσατε;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλάμε για έναν άνθρωπο. Αυτό όσο παράδοξο κι αν είναι, δεν είναι δεδομένο. Είναι πολύ σπάνιο να βλέπεις μόνο την αγάπη και να έχεις έναν ωκεανό από αυτήν να χαρίσεις. Αυτή είναι η συνεργασία μας• με όλους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα. Να τολμάς να είσαι άνθρωπος.

Πιστεύετε στην ύπαρξη εγκλημάτων για το κοινό καλό;

Πιστεύω στη θυσία της ατομικότητάς μας για ένα καλό.

Τι είναι αυτό που μας έλκει κι αντί για το φως ο άνθρωπος οδεύει προς το σκοτάδι;

Δεν έχω ιδέα ποια η ανάγκη για φτερά. Το πέταγμα ή η πτώση. Με τρομάζει η σκιά. Μήτε το φως μήτε το σκοτάδι.

Είναι ζήτημα που διερωτάται ο συγγραφέας;

Τα σκοτάδια του καθενός, ναι, είναι ένα ζήτημα που «φωτίζει».

Κλείνοντας, αν δεν ήταν υποκριτική τι άλλο θα ήταν;

Λύπη.

Ιnfo: Για 16 παραστάσεις, από τις 17 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 23 Ιανουαρίου 2022 στο νέο Θέατρο ΕΛΕΡ (Φρυνίχου 10, Πλάκα / 2117353928). Εισιτήρια στην ticketservices.gr.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebooktwitter και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.