Ντίνος Γκελαμέρης «Η κοινωνία μας συνεχίζει να κρύβεται πίσω από ταμπού και καθωσπρεπισμούς..»

Έπειτα από έναν δημιουργικό χειμώνα στο θέατρο Πορεία και στο Αγγέλων Βήμα, ο Ντίνος Γκελαμέρης αυτό το καλοκαίρι συμμετέχει στο Off Off Athens Festival στο Επί Κολωνώ παρουσιάζοντας μαζί με τους Νάστια Βραχάτη, Δήμητρα Τσόκανου και Αλέξανδρο Παυλίδη για μία βραδιά το θεατρικό έργο «Φιλονικία» του Μαριβώ σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σταματίου.

Το ιδιαίτερο, παράξενο, πρωτότυπο και ίσως το αρτιότερο έργο του Γάλλου συγγραφέα πιο σύγχρονο από ποτέ δημιουργεί ένα ιδιόμορφο περιβάλλον έντονου ερωτισμού. Οι τέσσερις έγκλειστοι ήρωες από τον φαντασιακό κόσμο ενός παλατιού περνούν στον πραγματικό πειραματίζοντας εαυτό σε συνθήκες έξω από την “κανονικότητα” τους.

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση από έναν νέο και ταλαντούχο ηθοποιό για το πως βλέπει τα πράγματα στον κόσμο του θεάτρου. Ο ίδιος μου δήλωσε πως «Νιώθει εκτεθειμένος και καλλιτεχνικά και οικονομικά και ότι θα επιθυμούσε να αλλάξουν πολλά». Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τον χειμώνα σας συναντήσαμε στο θέατρο Πορεία και στην επιτυχημένη παράσταση «Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους» και στη συνέχεια στον «Εραστή» του Πίντερ στο Αγγέλων Βήμα. Τι έχετε να θυμάστε από τη χρονιά που πέρασε; Είναι πολύ όμορφο να καταπιάνεσαι με συγγραφείς, όπως ο Ο’ Νηλ και ο Πίντερ. Εξίσου όμορφο είναι να δουλεύεις με συνεργάτες σαν και αυτούς που είχα την τύχη να δουλέψω στα δύο αυτά έργα. Χρωστάω σίγουρα ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μαριλίτα Λαμπροπούλου και στον Γιάννη Μπουραζάνα  που με εμπιστεύθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τους συγγραφείς του 20 αιώνα Πίντερ και Ο’ Νηλ στην περίοδο του Διαφωτισμού και τον Μαριβώ. Μίληστε μας για το έργο και ποια η επίδραση του σήμερα; Η meta-ΦΙΛΟΝΙΚΙΑ, όπως αποφάσισε η Ειρήνη Σταματίου να μετονομαστεί το έργο, έχει να κάνει ουσιαστικά με ένα πείραμα ώστε να λυθεί το μυστήριο της ερωτικής απιστίας. Τέσσερα βρέφη, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, μεγαλώνουν ολομόναχα, χωρίς καμία επιρροή από την κοινωνία με μοναδική συντροφιά δύο παιδαγωγούς. Όταν πια τα 4 παιδιά έχουν ενηλικιωθεί ελευθερώνονται με σκοπό την ανάπτυξη ερωτικών σχέσεων, ώστε να ανακαλυφθεί ποιο φύλο είναι αυτό που είναι πραγματικά άπιστο.

Είναι ένα έργο που σκιαγραφεί σε πρώτο επίπεδο την λειτουργία του ατόμου όταν συναντά για πρώτη φορά τον έρωτα. Έχει πολύ ενδιαφέρον να θυμηθούμε πως νιώσαμε όταν πιαστήκαμε για πρώτη φορά χέρι με χέρι, ή πως νιώσαμε στο πρώτο μας φιλί. Και ίσως πόσο γρήγορα ξεχάσαμε αυτό το άτομο και προχωρήσαμε στο επόμενο, μόνο και μόνο για να ξανανιώσουμε, αποτυχημένα πια, το ίδιο συναίσθημα.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η ιστορία της «Φιλονικίας» είναι πιο σύγχρονη και επίκαιρη από ποτέ. Από το κλειστό κουτί του αστικού περιβάλλοντος στην εσωτερική και εξωτερική απελευθέρωση του ερωτισμού. Εσείς πως αντιλαμβάνεστε τα ερωτικά ερεθίσματα της σημερινής κοινωνίας; Θα μπορούσαμε απλά να ΖΗΣΟΥΜΕ τον έρωτα. Αντί όμως να αφεθούμε ολοκληρωτικά στην μαγεία του, επιλέγουμε να κρυβόμαστε πίσω από προσωπεία και ανασφάλειες. Δυστυχώς η κοινωνία μας συνεχίζει να κρύβεται πίσω από ταμπού και καθωσπρεπισμούς και συνεχίζει να γεννά θύματα που στην καλύτερη βιώνουν την λεκτική κακοποίηση. Στην χειρότερη όμως είναι νεκροί…

Η «meta-φιλονικία» ανεβαίνει στο Off Off Athens Festival στο Επί Κολωνώ, ένα φεστιβάλ που φέτος κλείνει 10 χρόνια διαδρομής. Πως ήρθατε σε επαφή και ποιο ήταν το κίνητρο σας να συμμετέχετε; Αν σας πω πως ξέρω ακριβώς την διαδικασία της συμμετοχής στο φεστιβάλ θα είμαι ψεύτης. Τώρα όσον αφορά τα κίνητρα είναι πάρα πολλά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε και που η ομάδα MOTIVO θα κάνει εκεί την πρώτη της παράσταση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον δρόμο της υποκριτικής. Υπήρχαν ερεθίσματα ή αντιρρήσεις από το περιβάλλον σας; Τελείως τυχαία. Έβλεπα θέατρο αλλά πότε δεν είχα σκεφτεί τον εαυτό μου στην σκηνή. Δεν θα έλεγα πως υπήρξαν αντιρρήσεις αλλά μία κατανοητή εκδήλωση φόβου σε ένα επάγγελμα που το 90% των εργαζομένων του είναι άνεργο.

Νιώθετε εκτεθειμένος στο επάγγελμα αυτό; Θα επιθυμούσατε να αλλάξει κάτι; Ανοίγουμε πολύ μεγάλη κουβέντα που σίγουρα δεν χωράει σε μία παράγραφο. Με λίγα λόγια όμως ναι νιώθω εκτεθειμένος και καλλιτεχνικά και οικονομικά. Θα επιθυμούσα να αλλάξουν πολλά. Πιστεύω όμως πως η μικρή μου εμπειρία δεν είναι σε θέση να κρίνει τα πράγματα όπως είναι. Υπάρχουν ηθοποιοί που έχουν να επιδείξουν αμέτρητα πράγματα και στη σκηνή και στο σινεμά και στην τηλεόραση. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να τους ακούσουμε να μιλάνε και για τις δύσκολες στιγμές του επαγγέλματος.

Κλείνοντας, αν δεν υποκριτική τι άλλο θα ήταν; Δεν έχω ιδέα τι θα ήταν. Σίγουρα όμως δεν θα ήταν στην Αθήνα.

Info: Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 20:15 στο θέατρο Επί Κολωνώ (Κολωνός, Αττική). Περισσότερα εδώ.