Θάνος Παπαγεωργίου: «Η ασχολία μου με το τραγούδι δεν υπήρχε ποτέ στο μυαλό μου»

Τον Θάνο Παπαγεωργίου έτυχε να τον γνωρίσω προσωπικά σ’ ένα live, όπου έπαιζε με την κιθάρα του. Τότε, μαζί με πολλούς εκλεκτούς φίλους που εκείνο το διάστημα ηχογραφούσαμε διάφορα τραγούδια. Αργότερα, τον είδα να συμμετέχει στο τηλεοπτικό talent show The voice of Greece με την ομάδα του Πάνου Μουζουράκη. Στη συνέχεια, συνεργάστηκα μαζί του. Φέτος, τον συναντάμε σε γνωστά μουσικά στέκια της πόλης παρέα με καλούς του φίλους μουσικούς.

Ο Παπαγεωργίου διαθέτει ζεστή, λαϊκή και δυναμική φωνή που μπορεί να ακουμπήσει σε πολλούς μουσικούς δρόμους. Βρήκα την αφορμή να συνομιλήσω μαζί του με την ανεπίσημη επανεκτέλεση του τραγουδιού «Ας χαθείς» των Θηβαίου- Χαραλαμπόπουλου που πριν μια βδομάδα κυκλοφόρησε. Μια συζήτηση για τη μουσική, τη Θεσσαλονίκη και την απόφαση του ν’ ασχοληθεί με το τραγούδι.

Κύριε Παπαγεωργίου, σας γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τη συμμετοχή σας στο τηλεοπτικό talent show The voice of Greece . Τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας αυτή; Σωστά.. Συμμετείχα στο The Voice of Greece την περίοδο 2016-2017 στην ομάδα του Πάνου Μουζουράκη.. Για μένα ήταν από τις πιο όμορφες μου μουσικές εμπειρίες. Γνώρισα όμορφους ανθρώπους, έκανα καλούς φίλους, με τους οποίους έχω επαφή συνεχώς, έμαθα πράγματα και γενικά έζησα πολύ όμορφες στιγμές. Ευχαρίστως να το ξανά ‘κανα!

Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο αυτό; Ζούμε σε μια εποχή που η προβολή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Παλιότερα οι εταιρείες και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την μουσική, αναζητούσαν νέα πρόσωπα και νέα ταλέντα! Έβγαιναν. Πήγαιναν σε μουσικές σκηνές. Άκουγαν. Νομίζω αυτό πλέον έχει χαθεί. Οπότε ο νέος ψάχνει τρόπος να ακουστεί. Λίγο μέσω του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των μουσικών παιχνιδιών το καταφέρνει. Κάπως πρέπει να παρουσιάσει αυτό που αγαπάει!

Πείτε μας για την κυκλοφορία (ανεπίσημη προς το παρόν) του τραγουδιού του Χρήστου Θηβαιου «Ας χαθείς». Πριν πω οτιδήποτε για το cover, να πω απλά ότι το συγκεκριμένο τραγούδι το λατρεύω από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. Να επισημάνω εδώ ότι τους στίχους υπογράφει ο γνωστός ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Ο γνωστός Γρηγόρης από το “Είσαι το ταίρι μου”) και φυσικά στη μουσική και στην ερμηνεία ο αγαπημένος μου Χρήστος Θηβαίος. Όλο αυτό έγινε για να παρουσιάσουμε τη δουλειά των κατασκευαστών της κιθάρας Γιάννη Παβέζα και Γιώργο Παπάζογλου. Και για να ακουστώ και εγώ λιγάκι. (χαχα..) Πρώτη φορά κάνω κάτι τόσο επαγγελματικό (στούντιο, ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση) και μου άρεσε αυτή η εμπειρία. Ελπίζω ο κόσμος να το απολαύσει..

Όλο και περισσότερες διασκευές/επανεκτελέσεις κυκλοφορούν οι νέοι ερμηνευτές. Υπάρχει έλλειψη νέων δημιουργών, φόβος ίσως για την μη αποδοχή μιας καινούργιας πρότασης; Ποια η γνώμη σας γι’ αυτό; Νομίζω πως συμβαίνει το αντίθετο. Εγώ βλέπω συνεχώς νέους δημιουργούς, καινούρια τραγούδια, πρωτότυπες συνθέσεις και ψαγμένους στίχους. Φυσικά συνεχώς εμφανίζονται νέες διασκευές και επανεκτελέσεις. Ίσως οι νέοι ποντάρουν στο ότι κάτι ήδη γνωστό, αλλά λιγάκι πειραγμένο, θα κεντρίσει πιο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού. Ίσως, είναι το πρώτο βήμα στο να βγει στο προσκήνιο κάποιος/α και στη συνέχεια να αρχίσει να παρουσιάζει τα δικά του πράγματα. Αλλά νέοι δημιουργοί υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι που θα μας χαρίσουν όμορφα πράγματα.

Ζαχαρίας-Ραφαήλ Σεφερίδης (Zack Sef Photography)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το τραγούδι; Η ασχολία μου με το τραγούδι δεν υπήρχε ποτέ στο μυαλό μου. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2008. Είναι από εκείνες τις στιγμές που δεν περιμένεις ότι θα σου αλλάξουν τη ζωή. Η κλασική παρέα φίλων στην παραλία, βράδυ, φωτιές, μπύρες. Ένας φίλος είχε μαζί του την κιθάρα του και έπαιζε τα συνηθισμένα τραγούδια της παραλίας. Λίγο Πυξ Λαξ, λίγο Βασίλη Καζούλη, λίγο Μίλτο Πασχαλίδη.. Ε δεν ήθελα πολύ… Εκείνη η νύχτα ήταν καθοριστική! Μετά από λίγο καιρό πήρα την πρώτη μου κιθάρα (χωρίς να ξέρω τι να την κάνω) και σιγά σιγά άρχισαν να λύνονται τα δάχτυλα. Μαζί με τα δάχτυλα λύθηκε και η φωνή. Μαζώξεις σε φιλικά σπίτια, συναντήσεις κάτω από τον Λευκό Πύργο. Μετά ήρθαν και τα πρώτα live! Και φτάσαμε μέχρι εδώ.

Ποιες οι μουσικές σας αναφορές; Όταν ήμουν μικρός (εποχή λυκείου) άκουγα τα κλασικά. Πυξ Λαξ, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αδερφούς Κατσιμίχα. Και παλιό λαϊκό. Από τη μια η μητέρα μου στη διαπασών τον Τόλη Βοσκόπουλο και τον Γιάννη Πουλόπουλο και από την άλλη ο παππούς με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Όταν έπιασα την κιθάρα οι παραπάνω ήταν από τους πρώτους επισκέπτες στα τάστα μου και στη φωνή. Σιγά σιγά ήρθαν και ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος (οι δύο αγαπημένοι μου) Ακολούθησαν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Αντώνης Βαρδής, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης (Μάλαμας) και ο Θανάσης (Παπακωνσταντίνου). Ταυτόχρονα μ’ αυτούς ήρθαν και οι λαϊκοί ερμηνευτές/τριες και σύνθετες.. Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος και όλοι οι υπόλοιποι. Οπότε ταλαντεύομαι ανάμεσα σε αυτό που λέμε “έντεχνο” και το παλιό , καλό λαϊκό τραγούδι.

Τι προοπτικές έχει ένας νέος μουσικός στη Θεσσαλονίκη; Η Θεσσαλονίκη ήταν και θα είναι ανέκαθεν μια πόλη που γεννάει τέχνη. Βέβαια, η σημερινή Θεσσαλονίκη είναι εντελώς διαφορετική από την παλιά. Δεν υπάρχουν πλέον πολλές μουσικές σκηνές! Αποδοχή θα βρει ο νέος μουσικός. Θα παίξει στα κουτούκια, στις ταβέρνες τα ρεμπέτικα, στα μπαράκια (τα γνωστά εντεχνάδικα). Λύσεις θα βρει. Και όλα σιγά σιγά χωρίς βιασύνη. Αλλά το κάτι παραπάνω θα το κάνει στην Αθήνα. Καλώς ή κακώς όλα πλέον βρίσκονται στην πρωτεύουσα.

Ποια τα επόμενα σχέδια σας; Τα επόμενα σχέδια.. Για να σκεφτώ.. Σύντομα θα βγει άλλο ένα cover σε ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι. Σκοπεύω με κάποιο τρόπο να αναγκάσω την έμπνευση μου να ξυπνήσει ή αν είναι ξύπνια να ερεθιστεί λίγο παραπάνω, ώστε να μου δώσει πένα να γράψω και πένα να παίξω. Κατά τ’ αλλά συνεχίζω τις εμφανίσεις μου σε διάφορα μαγαζιά τις πόλης. Ίσως συμβούν και κάποια όμορφα πραγματάκια τους επόμενους μήνες. Ακόμα δεν μπορώ να πω κάτι μέχρι να επιβεβαιωθούν. Αλλά θα τα μάθετε, αν όλα πάνε καλά.

Ακολουθήστε τον Θάνο Παπαγεωργίου στο Facebook και στο Instagram.