Τρεις online παραστάσεις από το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει τις διαδικτυακές δωρεάν προβολές. Δείτε το «Μόλλυ Σουήνη» σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, «Το κορίτσι του λύκου» μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κριστιάν Μπομπέν από την Ειρήνη Φαναριώτη και την «Οδύσσεια, ραψωδία έψιλον» του Ομήρου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά.

«Μόλλυ Σουήνη» του Μπράιαν Φρίελ
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Παίζουν: Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Γεωργιάδης
Ομάδα ΠΥΡ

Η Μόλλυ, που είναι τυφλή από τους πρώτους μήνες της ζωής της, πείθεται από τον άντρα της να υποστεί μια χειρουργική επέμβαση με σκοπό να μπορέσει ξανά να δει. Τελικά, μετά την σχετική επιτυχία της επέμβασης, βρίσκεται «εξόριστη» σε έναν κόσμο όπου αδυνατεί να υπάρξει, αφού όλη η προηγούμενη ζωή της, απ’όταν θυμάται τον εαυτό της, έχει φτιαχτεί πάνω στην τυφλότητα.

Ο Βορειοϊρλανδός Μπράιαν Φρίελ, ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς του σύγχρονου θεάτρου, εμπνευσμένος από μια αληθινή ιστορία, συνθέτει το μύθο του ιδιοφυώς μέσα από τρεις παράλληλους μονολόγους: της Μόλλυ, του άντρα της, Φρανκ, και του οφθαλμίατρου, κ. Ράις, που αναλαμβάνει το χειρουργείο. Έτσι το δράμα μάς αποκαλύπτεται σταδιακά από την σκοπιά του καθενός, αγγίζοντας με τολμηρή ειλικρίνεια και αναπάντεχο χιούμορ τις πιο σκοτεινές και πιο παράδοξες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από μια σύλληψη που τελικά ξαναφωτίζει αυτό που ονομάζουμε «υποκειμενική αφήγηση».

Η νέα δουλειά της ομάδας ΠΥΡ αφηγείται την απλή ανθρώπινη ιστορία της Μόλλυ Σουήνη, μια αλληγορία για τον ιλιγγιώδη κίνδυνο της ουτοπικής προσδοκίας, για να μιλήσει για τον συγκινητικό αγώνα του ανθρώπου, του κάθε ένα από μας, να διατηρήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες την ταυτότητά του.

Μετάφραση: Αργύρης Ξάφης Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη Σκηνικό-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου Φωτογραφίες αφίσας: Κική Παπαδοπούλου Graphic design: Γιώργος Παντελάκης Trailer: Σεμπάστιαν Φραγκόπουλος Φωτογραφίες παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου Βιντεοσκόπηση παράστασης: Blæc Cinematography

«Το κορίτσι του λύκου», παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κριστιάν Μπομπέν “La folle allure”
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Ειρήνη Φαναριώτη
Ομάδα Terre de Semis

Η Ειρήνη Φαναριώτη και η ομάδα Terre de Semis μας συστήνουν “Το κορίτσι του λύκου”, τη Λουσί, που ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος του Κριστιάν Μπομπέν, «La folle allure». Τόσο το συγκεκριμένο κείμενο, όσο και ο ίδιος ο συγγραφέας με την παράσταση αυτή, έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την αφήγηση της ιστορίας της ζωής μιας γυναίκας που σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι της ενηλικίωσης, έχοντας περάσει μέσα από την ξεγνοιασιά των παιδικών της χρόνων στο τσίρκο, την εφηβική πειθαρχία ενός οικοτροφείου, την συζυγική ανοία και τον έρωτα. Πολύ νωρίς στη ζωή της η ηρωίδα μας θα ανακαλύψει τη βαθειά ανάγκη της για φυγή. Ωστόσο, με τη νεανική ελαφρότητα που θα διατηρήσει για πάντα και τις αλλεπάλληλες αποδράσεις της, αφήνεται να παρασυρθεί σε μια τρελή πορεία προς τον έρωτα, τα όνειρα και την ίδια τη ζωή. Πρόκειται για μια ωδή στην ελευθερία που η ίδια η ηρωίδα αναζητά αδιάκοπα.

“Σα να τους ακούω από δω.. Ανεύθυνη, ανώριμη, εγωκεντρική, κακομαθημένη. Την πραγματική λέξη δεν πρόκειται να τη βρουν γιατί δεν υπάρχει καν στη ζωή τους: ελεύθερη (..) Φεύγω και επιστρέφω έχοντας φιλήσει το λύκο μου, έχοντας εξασκήσει το πρωταρχικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου που ζει σ’ αυτή τη γη: να εξαφανίζεται χωρίς να δίνει λογαριασμό για την εξαφάνισή του.”
Το κορίτσι του λύκου

“Έχουμε την ανάγκη να βιώσουμε μια δεύτερη ζωή μέσα στη ζωή μας, να κυλήσει διπλό αίμα μέσα στις καρδιές μας. Η χαρά παρέα με τον πόνο, το γέλιο πλάι στις σκιές, δυο άλογα στον ίδιο ζυγό, τραβώντας το καθένα προς τη μεριά του, σε μια τρελή κούρσα. Έτσι πορευόμαστε καλπάζοντας πάνω σε έναν δρόμο γεμάτο χιόνι, ψάχνοντας ένα σωστό διασκελισμό, αναζητώντας μια ορθή σκέψη και πότε-πότε η ομορφιά μας καίει σαν ένα χαμηλό κλαδί που μας χτυπάει στο πρόσωπο και πότε-πότε η ομορφιά μας δαγκώνει σαν ένας θαυμάσιος λύκος που ορμά στο λαιμό μας.”
Κριστιάν Μπομπέν

“Το βιβλίο αυτό μου το πρότεινε ένας φίλος πριν από αρκετό καιρό. Νομίζω πως αυτή η παράσταση πραγματοποιείται ακριβώς πάνω στην ώρα που θέλω να πω αυτή την ιστορία… Μια αλλιώτικη εξαφάνιση. Και βλέπουμε..”
Ειρήνη Φαναριώτη

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη Διασκευή: Δήμητρα Μητροπούλου, Παρασκευή Λυπημένου, Ειρήνη Φαναριώτη Μουσική σύνθεση: Κωστής Μαραβέγιας Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου Βοηθός Σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου Βιντεοσκόπηση: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, Παναγιώτης Γάκης / Shiny Side Up

Παίζει η ηθοποιός Ειρήνη Φαναριώτη

Για τους Terre de Semis: Η ομάδα Terre de Semis ιδρύθηκε το 2014 από την Ειρήνη Φαναριώτη. Η πρώτη παράσταση της ομάδας με τίτλο Μεγάλοι Δρόμοι ήταν βασισμένη πάνω σε δύο διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου, παίχτηκε για δύο σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και έκανε μια περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας. Η δεύτερη παράσταση με τίτλο Ο κύριος του Τζακ, βασιζόταν σε ένα μικρής έκτασης διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα και παρουσιάστηκε κι αυτό στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τη σεζόν 2015-16. Η τρίτη παράσταση της ομάδας με τίτλο Monaksxá (a lonely planet) παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 στο Φεστιβάλ Αθηνών. “Το κορίτσι του λύκου” είναι η τέταρτη παράσταση της ομάδας.

«Ο Κύριος του Τζακ», παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, Ομάδα Terre de Semis
Παίζουν: Άρης Λάσκος, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη
Ομάδα Terre de Semis

«Εκείνο το βράδυ ήταν όλα σιωπηλά κι όλα ωραία. Πού ήταν κρυμμένη η χαρά; Μα ήταν μια τρέλλα να τον ξανάβρω εκεί πάλι, εκεί στο ταβερνάκι του Πάτα, σαν κανάν άγγελο καθιστόν στη γωνία του, με μπροστά του το κατοσταράκι κρασί!»

Η απατηλή όψη των πραγμάτων, ο αμφίβολης ταυτότητας ερωτισμός, η ανατροπή, το παιχνίδι και η απόλαυσή του, ως προϊόν της φαντασίας και άρα αντίποδα της πραγματικότητας και ο αποχαιρετισμός. Ο κάθε λογής αποχαιρετισμός.

Ο Σκαρίμπας μας παρουσιάζει στο διήγημα αυτό, ένα αγαπημένο του τέχνασμα, αυτό της μεταμφίεσης ως βασικής τεχνικής της σάτιρας. Στόχος του είναι η εκτροπή της κοινότοπης ιστορίας προς το παράδοξο .

Η ομάδα Terre de Semis θα επιχειρήσει να εισχωρήσει στον κόσμο του Σκαρίμπα μελετώντας την έκρυθμη συμπεριφορά της γλώσσας του, όπως λέξεις σε αργκό, ιδιωματισμούς, ηθελημένα λάθη που δημιουργούν αμφισημίες αλλά κυρίως λέξεις πλασμένες από τον ίδιο το συγγραφέα.

«Σταυραετοί της φιλίας μεις ήμασταν, της πάσα εγκαρδιότης κι αγάπη.»
“Ο Κύριος του Τζακ” δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1948.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, ομάδα Terre de Semis Σκηνικά/Κοστούμια: Τίνα Τζόκα Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Φώτης Σιώτας Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη Κινηματογράφηση: Αλέξανδρος Χαντζής Bοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου

Στην ηχογράφηση έπαιξαν οι μουσικοί: Μπουζούκι – Ταξίμια: Μανώλης Πάπος Κοντραμπάσσο – Ηχοληψία: Δημήτρης Τσεκούρας Βιολί – Βιόλα: Φώτης Σιώτας

«Οδύσσεια, ραψωδία έψιλον» του Ομήρου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Παίζουν: Στέλιος Δημόπουλος, Χρήστος Καπενής

Η αποκοπή του Οδυσσέα από το νησί της Καλυψώς και τα πάθη του στο πέλαγος.
Η αναμέτρηση του Οδυσσέα με τα αισθήματά του, με τους θεούς, τους δαίμονές του και τον ίδιο τον εαυτό του.

Ο αφηγητής μετατρέπεται σε πάσχον πρόσωπο διερευνώντας τη σχέση του με τις εσωτερικές του φωνές, τη ρήξη και την συμφιλίωση με το εγώ του.

Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι πάντα μια Οδύσσεια. Κι αυτή η έκφραση –παροιμιώδης πια– σύμφωνα με την οπτική της παράστασης, δεν σημαίνει τις περιπέτειες που περιβάλλουν τον άνθρωπο έξωθεν, αλλά κυρίως την περιπέτεια της ψυχής, την αγωνιώδη προσπάθεια να βρει το φιλόξενο νησί των Φαιάκων και την Ιθάκη της. Ο άνθρωπος κόβει ομφάλιους λώρους και πληρώνει πάντα το τίμημα της ελευθερίας που επιλέγει.

Το ρίσκο του ατελείωτου πελάγους, που δεν σταματάει ποτέ την τρικυμία του, είναι το υλικό που διερευνούν οι αφηγητές –ρίσκο να τα βρεις κάποια στιγμή ή και ποτέ με τον ίδιο τον εαυτό σου. Μια δυαδική σχέση, αναμέτρηση. Το εγώ, ο άνθρωπος και οι δαίμονές του, ο Δίας, η Αθηνά, ο Ερμής, η Καλυψώ, ο Ποσειδώνας, η Ινώ, ο έρωτας, ο κίνδυνος, η τρέλα.

Σκοπός η αυτογνωσία και η αυτάρκεια.

Πίσω από κάθε έπος, πίσω από τη μυθολογία κάθε λαού βρίσκεται η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη.

Μετάφραση: Ζήσιμος Σίδερης Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου Σκηνικό-Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος Φωτογραφίες: Κοσμάς Ινιοτάκης Βιντεοσκόπηση: Ζαφείρης Χαϊτίδης Τραγούδι: Κωνσταντίνα Ψωμά

Δείτε επίσης