Εργαστήριο Arte Útil με την Tania Bruguera στο LABattoir

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019
Κτήριο Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων (έδρα προγράμματος LABattoir)

Με μεγάλη χαρά το πρόγραμμα LABattoir υποδέχεται την εμβληματική καλλιτέχνιδα της πρακτικής του Art for Social Change (τέχνη για την κοινωνική αλλαγή), Tania Bruguera.

Εδώ και 25 χρόνια, η Tania Bruguera δημιουργεί δράσεις και εγκαταστάσεις που αφορούν στην κοινωνία και εξετάζουν τη φύση των δομών πολιτικής εξουσίας και την επίδρασή τους στη ζωή των πολιτών. Η έρευνά της επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή πολιτική ζωή, καθώς και στην μετατροπή της κοινωνικής επιρροής σε πολιτική αποτελεσματικότητα. Τα μακροχρόνια project της αποτελούν εντατικές παρεμβάσεις που κριτικάρουν και σχολιάζουν τη θεσμική δομή της συλλογικής μνήμης, της εκπαίδευσης και της πολιτικής. Τα έργα της συχνά παρουσιάζουν τις κοινωνικές επιρροές των πολιτικών δυνάμεων και εκθέτουν παγκόσμια ζητήματα, όπως η εξουσία, η μετανάστευση, η λογοκρισία και η καταπίεση μέσα από συμμετοχικά έργα που μετατρέπουν τους “θεατές” σε “πολίτες”.

Δημιουργώντας προτάσεις και αισθητικά πρότυπα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να προσαρμοστούν από άλλους, η καλλιτέχνις αυτοπροσδιορίζεται περισσότερο ως μυητής παρά ως δημιουργός των έργων της. Συχνά συνεργάζεται με διαφορετικούς φορείς και άτομα, προκειμένου το έργο  της να ολοκληρώνεται όταν υιοθετείται και εξελίσσεται από άλλους.

Μέσα από το εργαστήριό της στο LABattoir, η Tania Bruguera θα εισάγει τους συμμετέχοντες στην έννοια της Arte Útil, όπως η ίδια χαρακτηρίζει την πρακτική της που στα Ελληνικά αποδίδεται ως “χρήσιμη τέχνη”, προτείνοντας τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό μηχανισμό ή εργαλείο για την κατάδειξη πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. 

Μέσα από τη μελέτη του διαρκώς μεταβαλλόμενου ρόλου της σύγχρονης τέχνης, το εργαστήριο θα εξετάσει τα στοιχεία της πρακτικής της Αrte Útil, όπως η θεσμική κριτική, η χρήση του  ενεργού υπερρεαλισμού, η αναφορά στην α-νομιμότητα, η αναζήτηση λύσεων και ευεργετικών αποτελεσμάτων, η διασταύρωση με άλλους τομείς, και η διερεύνηση τρόπων δημιουργικής συνεργασίας. 

Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να  παρουσιαστούν παραδείγματα από το αρχείο και το λεξικό της Arte Útil, καθώς και η έρευνα πεδίου, προκειμένου να γίνει σύνδεση της πρακτικής της  με συναφή project και σημεία στην πόλη.

Το έργο της Bruguera περιστρέφεται γύρω από ζητήματα εξουσίας και ελέγχου και αρκετά από τα έργα της αναπαριστούν και προσεγγίζουν κριτικά γεγονότα από την ιστορία της Κούβας. Ως αποτέλεσμα των εικαστικών της παρεμβάσεων και της ακτιβιστικής της δράσης, η Tania Bruguera έχει συλληφθεί και φυλακιστεί αρκετές φορές. Της έχει απονεμηθεί πτυχίο τιμής ένεκεν από το School of the Art Institute of Chicago, έχει επιλεγεί ανάμεσα στους 100 Κορυφαίους Διεθνώς Στοχαστές από το Foreign Policy Magazine και ήταν υποψήφια για το βραβείο #Index100 Freedom of Expression Award. Tης έχουν επίσης απονεμηθεί τα βραβεία Herb Alpert Award και Robert Rauschenberg Award. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Guggenheim, του Ινστιτούτου Radcliffe και του προγράμματος Yale World του Πανεπιστημίου Yale. Είναι η πρώτη φιλοξενούμενη καλλιτέχνης (artist-in-residence) στο Γραφείο του Δημάρχου της Νέας Υόρκης περί Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Επίσης, συμμετείχε στην documenta 11 και έχει ιδρύσει το πρόγραμμα Arte de Conducta (Συμπεριφορική Τέχνη) στο Instituto Superior de Arte στην Αβάνα. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί στην Μπιενάλε της Βενετίας (2015), στην Tate Modern (Λονδίνο), στο Guggenheim και στο MoMA (Νέα Υόρκη). 

Πρόσφατα ίδρυσε το Διεθνές Ινστιτούτο “Αρτιβισμού” Hannah Arendt στην Αβάνα  το οποίο φιλοξενεί μια σχολή, έναν εκθεσιακό χώρο και συνιστά μια δεξαμενή σκέψης ακτιβιστών, καλλιτεχνών από την Κούβα και όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα LABattoir:

To πρόγραμμα LABattoir είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης βασισμένη σε ένα concept της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ArtBOX, με έδρα το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Βασική αποστολή του προγράμματος LABattoir είναι να εισάγει μια νέα αντίληψη περί δημιουργικότητας, να επινοήσει νέες δραστηριότητες και πρακτικές και να εμπλέξει καλλιτέχνες και δημιουργικούς πολίτες με την τέχνη, τον σχεδιασμό και τις νέες μορφές «κοινωνικής πρακτικής». 

Στο πλαίσιο αυτό, το LABattoir σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων, με στόχο να τους δώσει πρακτική και θεωρητική γνώση πάνω σε διαφορετικά πεδία. Στα εργαστήρια του LABattoir καταργείται η τυπική σχέση μεταξύ ειδικού και μαθητή, διδάσκοντος και διδασκόμενου. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν στο τελικό περιεχόμενο του κάθε εργαστηρίου, συν-διαμορφώνοντάς το με την γνώση και την εμπειρία τους. Επιπλέον, όσοι παρακολουθούν τα εργαστήρια ενθαρρύνονται να καλλιεργήσουν μία πιο μόνιμη σχέση με το LABattoir, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον χώρο και τον εξοπλισμό του προγράμματος, να επανέρχονται σε μελλοντικά εργαστήρια ως βοηθοί των ειδικών ή και με τις δικές τους προτάσεις σε σχέση με το περιεχόμενο, καθώς και να προτείνουν δικά τους project που θα ήθελαν να υλοποιήσουν με την στήριξη της ομάδας του LABattoir.

Σε συνέχεια των παραπάνω δραστηριοτήτων και με στόχο τη συνεχή ενίσχυση και εξέλιξη του προγράμματος του, το project LABattoir βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Hyperwerk Institute for Postindustrial Design του Πανεπιστημίου της Νοτιοδυτικής Ελβετίας, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Goethe-Institut Thessaloniki, που στηρίζει το LABattoir ως συνεργαζόμενος φορέας γενικά αλλά και μέσα από συγκεκριμένα, διεθνή project, όπως το Freiraum και το Cultural Enterpreneurship Hubs, οι δράσεις του οποίου εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμα του LABattoir.

Για αιτήσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο Arte Útil με την Tania Bruguera ΕΔΩ!

Το βιβλίο του Jose Luis Falconi Lucia Sanroman με τίτλο Tania Bruguera – Talking to Power / Hablandole al Poder, για το έργο της είναι διαθέσιμο στη βιβλιοθήκη του LABattoir και μπορείτε να το διαβάσετε κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-18:00.

Δείτε επίσης