Φέτος, συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή στις 12 Μαρτίου 2005, δημιουργού που χάρισε εξαιρετικές μελωδίες και δεκάδες τραγούδια με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο, που ακούγονται ως τις μέρες μας. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα Αρχείο-Αφιερώματα την εκπομπή «Συναντήσεις-Σταύρος Κουγιουμτζής».
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συνομιλεί με την σύντροφο του Σταύρου Κουγιουμτζή, Αιμιλία Κουγιουμτζή, σε μια εκπομπή, που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη, αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό ενάμιση χρόνο μετά το θάνατό του.
Στο πρώτο μέρος η Αιμιλία Κουγιουμτζή μιλάει για τη ζωή του Σταύρου Κουγιουμτζή αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές όπως, την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική ή τις σπουδές του στη μουσική και την επιθυμία του να γίνει πιανίστας. Μιλά επίσης για τη γνωριμία τους και την πρώτη τους συνάντηση, το γάμο τους και την εγκατάστασή τους από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα το 1967. Αναφέρεται στα πρώτα του μουσικά ακούσματα, την επαφή του με το ρεμπέτικο τραγούδι στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Επταπύργιο, στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, γεγονός που συνετέλεσε στη μεγάλη του λατρεία για το λαϊκό τραγούδι, αλλά και για τα ερεθίσματα που τον έφεραν σε επαφή με την κλασική μουσική και του ενέπνευσαν την μεγάλη αγάπη του γι’ αυτήν. Γίνεται λόγος για το οικογενειακό του περιβάλλον και τις δουλειές που αναγκάστηκε να κάνει για τη συντήρηση της οικογένειάς του, έχοντας χάσει τον πατέρα του σε ηλικία μόλις τριών ετών, σπουδάζοντας παράλληλα στο Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Μνημονεύοντας σημαντικούς σταθμούς της καλλιτεχνικής διαδρομής του Σταύρου Κουγιουμτζή, η Αιμιλία Κουγιουμτζή μιλάει για τη συνεργασία του με τον Αλέκο Πατσιφά και την κυκλοφορία των πρώτων τραγουδιών του. Αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» που πρωτοτραγούδησε ο Γιάννης Πουλόπουλος.
Επίσης, περιγράφει τη γνωριμία του με τον εικοσάχρονο Γιώργο Νταλάρα και την πρώτη τους συνεργασία πάνω σε τραγούδια που τον καθιέρωσαν. Εξιστορεί πώς κυκλοφόρησε το τραγούδι «Να ‘τανε το ‘21» που έγινε τεράστια επιτυχία με τη φωνή του νεαρού τότε Γιώργου Νταλάρα, καθώς και τη γνωριμία και τη στενή φιλία του Κουγιουμτζή με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Γίνεται, μεταξύ άλλων αναφορά στη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του ΕΙΡ το ’61 με το πρώτο του τραγούδι «Το Περιστεράκι» που τραγούδησε η Ζωή Κουρούκλη, και το οποίο ακούγεται να ερμηνεύει η ίδια στην εκπομπή.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, η Αιμιλία Κουγιουμτζή αναφέρεται στη σχέση του Σταύρου Κουγιουμτζή με τους συνεργάτες του, καθώς και σε ανέκδοτα περιστατικά της ζωής του. Μιλάει για την συνεργασία του με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο στο «Μικραίνει ο κόσμος», τη στιχουργό Σώτια Τσώτου με την οποία συνεργάστηκε για πρώτη φορά το 1969 στο «Να ‘τανε το ‘21», τραγούδι σταθμό στην ελληνική δισκογραφία, με τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου και τους στιχουργούς Άκο Δασκαλόπουλο και Μιχάλη Μπουρμπούλη. Αναφέρεται ακόμη στη συνάντηση του Σταύρου Κουγιουμτζή με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Παράλληλα, αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή και στοιχεία του χαρακτήρα του. Γίνεται επίσης μνεία στα βιβλία που ο ίδιος έγραψε όπως, στα αυτοβιογραφικά του κείμενα «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια» (2001) και «Χρόνια σαν βροχή» (2005). Τέλος, αναφέρεται στη σχέση του Σταύρου Κουγιουμτζή με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη.
Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται πασίγνωστα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή με τις φωνές μεγάλων ερμηνευτών, με τους οποίους συνεργάστηκε όπως των: Γρηγόρη Μπιθικώτση, Χαρούλας Αλεξίου, Γιάννη Πάριου, Γιάννη Καλατζή, Δημήτρη Μητροπάνου, Ελευθερίας Αρβανιτάκη, Αιμιλίας Κουγιουμτζή, κ.α. αλλά και του Γιώργου Νταλάρα, ερμηνευτή που συνδέθηκε αναμφισβήτητα περισσότερο μαζί του. Τραγουδά επίσης η κόρη του Μαρία Κουγιουμτζή. Με τις μελωδίες του επένδυσε στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Σώτιας Τσώτου, Άκου Δασκαλόπουλου, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Γιώργου Θέμελη, Κώστα Κινδύνη, Κώστα Βάρναλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, κ.α. ενώ ακούγονται τραγούδια στα οποία έγραψε τους στίχους ο ίδιος ο συνθέτης όπως, «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Όλα καλά», «Ήταν πέντε ήταν έξι», «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Όταν ανθίζουν πασχαλιές», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς», «Κάπου νυχτώνει», κ.α. Επίσης, προβάλλεται υλικό αρχείου εκπομπών της ΕΡΤ και στιγμιότυπα από συναυλίες.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Θωμόπουλος
Επιλογή τραγουδιών: Νίκος Μωραΐτης
Έτος παραγωγής: 2006
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση εδώ!