Η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2

Η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, μια ζωγράφος με διακριτή, ξεχωριστή ταυτότητα, που τα έργα της να κοσμούν σημαντικά μουσεία ανά τον κόσμο, μας συστήνεται στο Μονόγραμμα.

Έκρηξη πάθους, ηφαιστειακού φωτός σε μια πανδαισία χρωμάτων κι εκείνη η μοναδική στιγμή που το χέρι της ζωγράφου αιχμαλωτίζει την κίνηση, της ρακέτας που εκτινάσσεται από το χέρι της αθλήτριας, του αυτοκινήτου που ορμάει, του γερανού που ανεβάζει σαν ένα γιγάντιο χέρι το ανυψωτικό σκέλος του.

Η Μίνα περιγράφει την ιστορία της γενιάς της.
Το αστικό τοπίο τη συναρπάζει.
Όλα αυτά που αργότερα θα απομείνουν σαν τα μνημεία της εποχής μας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τέλειωσε το Αρσάκειο Ψυχικού και στη συνέχεια φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη. Από παιδί ήξερε ότι θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο.

«Το αν θα θελήσεις και αν θα προχωρήσεις πάνω στη ζωγραφική, θα βγει μετά τα 12. Γιατί κάθε παιδί μέχρι τα 10-12 έχει το αυτοφυές του ταλέντο, μετά τα 12 αρχίζουν οι επιρροές. Επιρροές από το σχολείο, σου κόβουν τα φτερά όσων αφορά τη ζωγραφική την τέχνη και τα λοιπά. Εγώ από 12 χρονών ζωγράφιζα…» λέει.

Συνεχίζει για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Με υποτροφία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ξεκίνησα με καταπληκτικό δάσκαλο, τον Σαλβίνι, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες. Εκεί γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους, τον γκαλερίστα τον Μοράμπιτο, ο οποίος μου έκανε και την έκθεση και στο Ρέτζιο και στη Φλωρεντία, την δεκαετία του ’80. Μου έδωσαν μια πορεία και μια ώθηση, εκεί στην Ιταλία, ώστε να σπάσω τα όριά μου. Μετά το ’98 έγινε και η γνωριμία μου με τον πρόεδρο της Λαμποργκίνι, μέσω της εδώ Λαμποργκίνι. Κι έτσι ξεκίνησε η συνεργασία με τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιταλίας».

Ακολουθεί μια συναρπαστική πορεία με εκθέσεις ανά τον κόσμο, με σημαντικές βραβεύσεις, με διεθνή αναγνώριση. Έργα της υπάρχουν στην Πινακοθήκη Αθηνών, στην Εθνική Τράπεζα, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στη Γενική Τράπεζα.

Επίσης, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, στο Μουσείο της Βαρκελώνης, στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Automobili Lamborghini στην Ιταλία στο Μουσείο Jean Todt στη Γαλλία, καθώς και στις εταιρίες FIAT, Mercedes, Genesis Ferrari, Trident Cars και άλλες.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2003, με το ψήφισμα στον ΟΗΕ υιοθέτησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η Ελλάδα, δώρισε το μνημειώδες έργο της «Ολυμπιακή Εκεχειρία» υπογεγραμμένο από 23 γυναίκες Ολυμπιονίκες στα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2014, πραγματοποίησε μια αναδρομική έκθεση στη Σύρο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με έργα αντιπροσωπευτικά της πορείας της στη ζωγραφική από το 1982. Τίτλος της «Ταξιδια – Διασταυρώσεις» με έργα της που εντάσσονται σε 4 θεματικές ενότητες.

Ειδικότερα «Γερανοί», «Αθλητικά», «Πόλη» και «Formula 1» που εκπροσωπούν το τρίπτυχο «ύπαρξη – κίνηση – εξέλιξη».

Η ζωγράφος είναι παντρεμένη με τον γνωστό πολιτικό Σήφη Βαλυράκη και χαρακτηρίζει τη ζωή μαζί του «πολύ συναρπαστική» αφού έχουν τελείως διαφορετικά, ενδιαφέροντα και πιθανόν αυτό είναι η αιτία του complementary, της συμπληρωματικής σχέσης.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραμπίνης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα
Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης
Μοντάζ: Γιάννης Καραμπίνης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

H εκπομπή θα προβληθεί την Δευτέρα 28/12 στις 20:00 στην ΕΡΤ2.

Δείτε επίσης