Κλεινόν Άστυ: «Οι μουσικές φυλές των ‘90s» στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2

Στη δεκαετία του 1990, η αύρα στο κλεινόν άστυ αλλάζει ραγδαία.  Ο πάταγος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου αντηχεί ακόμη δυνατά, ιδεολογίες και στάσεις ζωής του παρελθόντος καταρρέουν μαζί με τον «Υπαρκτό», το κλίμα της Μεταπολίτευσης ψυχορραγεί, η επαφή με τον «έξω κόσμο» επιταχύνεται, ρεύματα και εμπορεύματα απ’ την Ευρώπη και την Αμερική ταξιδεύουν ευκολότερα ως εδώ, ο καταναλωτισμός της Δύσης εδραιώνεται, εμφανίζεται το «lifestyle».

Η καρδιά της Αθήνας χτυπάει στους ρυθμούς της οικονομικής ευμάρειας, έστω και με δανεικά χρήματα και η πόλη δεν φοβάται να ξοδέψει. Κλαμπ, μπαρ, συναυλιακοί χώροι, DJs, ξέφρενα πάρτι, φανζίν, εμφανίζονται στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Με τις μουσικές της επιλογές και τους καινούριους τρόπους που βρίσκει για να περάσει καλά, να εκφραστεί και να επικοινωνήσει, μέσα στη δίνη των αλλαγών, η αθηναϊκή νεολαία αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι της στην κουλτούρα της εποχής. Όμως η αθηναϊκή νεολαία δεν είναι μία, είναι «πολλές», και η κουλτούρα της εποχής σφραγίζεται από «υποκουλτούρες». Άλλοι είναι με τα «μπλιμπλίκια» κι άλλοι με την «πραγματική μουσική», δηλαδή, την ίδια ώρα που «ο μέσος Έλληνας ακούει ελληνικά».

Με βασικές μουσικές διαστάσεις, την «κιθαριστική, τη χιπ χοπ και την ηλεκτρονική» και με δεκάδες διαφορετικές νεανικές «ταυτότητες» να πηγάζουν απ’ αυτές (από τις πιο «απολιτίκ» μέχρι τις πιο κοινωνικά ενεργές), στα ‘90s οι φαν κάθε μουσικού είδους πάντως «παύουν να είναι τόσο περιχαρακωμένοι όσο στα ‘80ς». Γι’ αυτό και θεωρείται «κατεξοχήν δεκαετία μουσικών πειραματισμών». Ωστόσο, είναι και μια δεκαετία που «ακόμη σηκώνονται φρυδάκια σνομπαρίας», αν μπεις σε μαγαζί άλλης μουσικής… τάσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κάμερα του «Κλεινόν Άστυ» στο επεισόδιο αυτό επιχειρεί ένα ταξίδι στις «Μουσικές Φυλές των ‘90s», τα ακούσματα, τα στέκια, τα διαβάσματά τους, τις αθηναϊκές συνοικίες που τις φιλοξενούν. Κριτικοί, αναλυτές, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, ιστορικοί, εκδότες και πρωταγωνιστές της εποχής αφηγούνται ιστορίες γεμάτες με ήχους grunge, brit pop, heavy metal, hip hop, rock και rockabilly.

Μνημονεύουν τα στέκια και τις γειτονιές τους και ξεφυλλίζουν μουσικά φανζίν όπως τα Merlin’s Music Box και Rollin Under. Θυμούνται τις συναυλίες στο «Ρόδον», το παράλληλο σύμπαν του Faz, τα «μπρίκια» του Βύρωνα, τους «μεταλλάδες» των Δυτικών Συνοικιών, την κυρίαρχη «φυλή» της dance «των βορείων προαστίων», την ηλεκτρονική μουσική που εισβάλλει με φόρα από τα ‘80s για να γίνει περίπου mainstream, τη θρυλική «μάνα raver», τη γέννηση του ελληνικού clubbing, αλλά και του αδυσώπητου face control.

Το μουσικό παζλ μιας απίθανης δεκαετίας, στο τέλος της οποίας αχνόφεγγε το Millennium και ο φόβος για τον «ιό του 2000, που θα κράσαρε όλα τα διαδικτυακά συστήματα», συνθέτουν κομματάκι κομματάκι (με αλφαβητικοί σειρά) οι Κλεόβουλος Ζαμίδης (Video Clip Maker – Club Decorator), Γιάννης Καστανάρας (Merlin’s  Music Box), Πέτρος Κοζάκος/Floorfiller (Καλλιτέχνης), Γιάννης Κολοβός (Δρ. Σύγχρονης  Ιστορίας), Βασιλική Μαλεσιάδα (Bartender), Θανάσης Μήνας (Ραδιοφωνικός  Παραγωγός), Νικόλας (ΜέλοςRazastarr), Οδυσσέας (Mέλος Razastarr), Σπύρος  Παγιατάκης (Ραδιοφωνικός Παραγωγός – DJ), Γιάννης Ραουζαίος (Κριτικός  Κινηματογράφου – Συγγραφέας – Διοργανωτής Εκδηλώσεων), Βασίλης Τζάνογλος  (Merlin’s Music Box), Μιχάλης Τζάνογλος (Merlin’s Music Box), ΓιώργοςΦακίνος (DJ – Promoter), Κώστας Χρονόπουλος (Διευθυντής Metal Hammer), VASSΩ (Tattoo Artist – Owner of «Electric Mama Tattoo»).

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Ηχοληψία: Ξενοφών Κοντόπουλος – Σπύρος Αραβοσιτάς
Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης
Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά – Δώρα Χονδροπούλου
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νάσα Χατζή
Οργάνωση Παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού
Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς
Τίτλοι αρχής: Αφροδίτη Μπιζούνη
Εκτελεστής Παραγωγός: Δανέζη Ευαγγέλου Μαρίνα για την Laika Productions

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το επεισόδιο-ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 στις 21:00 στην ΕΡΤ2.