Η έκθεση «Boulevard de la société des nations. Μια μεγάλη χειρονομία για τη Θεσσαλονίκη» στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση συμπληρώνει τις δράσεις μιας ομάδας διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ. Αποτελείται από τους Νίκο Καλογήρου, Μαρία Δούση, Δημήτρη Θωμόπουλο, Δημήτρη Κονταξάκη, Σοφοκλή Κωτσόπουλο και Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Biennale Architettura 2021 της Βενετίας με εθνικό επίτροπο τον Γ.Γ. Xωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Αναζητώντας μια εναλλακτική απάντηση στο ερώτημα της Μπιενάλε «Πώς θα ζήσουμε μαζί;», στο πλαίσιο ενός νέου χωρικού κοινωνικού συμβολαίου, παρουσιάστηκε η Μεγάλη Χειρονομία του Άξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ. Εξελίχθηκε στη διάρκεια ενός αιώνα, ως πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι, στο πλαίσιο ενός ριζικού αστικού εκσυγχρονισμού.

Το 2021 λειτούργησαν δύο παράλληλες παρουσιάσεις στη Βενετία και στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση στο Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας επικεντρώθηκε στη σημερινή λειτουργία της Αριστοτέλους, αναδεικνύοντας τη χωρική συνύπαρξη κατοίκων, επισκεπτών, μεταναστών και προσφύγων. Η έκθεση στο Μπέη Χαμάμ παρουσίασε μια οπτική τεκμηρίωση, που προέκυψε από εργαστήρια του ΑΠΘ με συμμετοχή φοιτητών για τον εμβληματικό εγκάρσιο άξονα της Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφόρησαν δύο εκδόσεις: το βιβλίο για «Το Παλίμψηστο της Αριστοτέλους: βυζαντινά οράματα και εκλεκτικός τοπικισμός» και δίγλωσσος κατάλογος, εμπλουτισμένος με απόψεις ειδικών, προτάσεις των προσκεκλημένων συμμετοχών και σχολιασμένων απεικονίσεων από τις δύο εκθέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Μπιενάλε χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΝ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πολύτιμη υπήρξε η συνεργασία του ΑΠΘ, της ΔΕΘ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Δήμου και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η παρούσα δράση γίνεται με συνεργασία του ΕΙΑ και του Μουσείου Μπενάκη. Αποτελεί ανασύνθεση και σχολιασμό σε ένα είδος μετά-έκθεσης. Θα περιέχει ψηφίδες από το μωσαϊκό της Αριστοτέλους που αναρτήθηκαν στη Βενετία, συμμετοχές και προτάσεις προσκεκλημένων, προπλάσματα και τεκμηριώσεις που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σχετικές σχολιασμένες απεικονίσεις.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 06/05 – 22/05/2022
Εισιτήρια: €7, €3,5 Δυνατή η προαγορά εισιτηρίου μέσω tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00 & Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
Διεύθυνση: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.