Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσσα Μποφίλιου: Υψώνοντας το φως του Τσιτσάνη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

0

Ήταν μακρύς ο δρόμος της αναμονής, όταν ακούστηκε η συνεργασία της μεγάλης ερμηνεύτριας Δήμητρας Γαλάνη με τη νεότερη Νατάσσα Μποφίλιου· θ’ αποτελούσε, αν θέλετε, το απαύγασμα της έντεχνης ρεμπέτικης κουλτούρας με την παρουσία της νέας ορχήστρας Βασίλης Τσιτσάνης στα τραγούδια που μεγαλοφυούς συνθέτη.

Αυτό, στην αρχή ως έκπληξη κι έπειτα ως περιέργεια που όλο και δημιουργούσε ερωτήματα. Η βραδιά φαινόταν εξαρχής. Το όνομα του Μανώλη Πάππου, στην επιμέλεια της μουσικής κατεύθυνσης, δε σου δίνει περιθώρια αμφισβήτησης. Μια λαϊκή έντεχνη ορχήστρα θα αναγεννούσε όλο το ρεμπέτικο στοιχείο και θα ξεχείλιζε από φως για να ενώσει το παλιό με το καινούργιο, ένα κοινό αίσθημα της λαϊκότητας.

Η Δήμητρα Γαλάνη πιο συνεπής από ποτέ, ένας πραγματικός “γίγαντας” της ελληνικής μουσικής, να υψώνεται με την ευλογία που της δόθηκε να είναι και να θεωρείται μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες. Διότι, η κρυστάλλινη και εντελώς αψεγάδιαστη φωνή της με την πορεία των χρόνων αγκάλιασε με τρυφερότητα, πως αλλιώς, τα τραγούδια του Τσιτσάνη, αναβιώνοντας σκηνές από το μακρινό Χάραμα. Μουσικός πάνω απ΄όλα κι ύστερα ερμηνεύτρια.

Μαζί της η νεότερη, ηλικιακά, γιατί η δεκαπενταετής διαδρομή της Νατάσσας Μποφίλιου αποτέλεσε σήμερα όλο το βάρος και της δικής της συνέπειας σε μια εποχή που το ψεύτικο, το δήθεν, και το μέτριο παραμονεύει, και ας μην ξεχάσουμε, βέβαια, και τη συνεργασία της με τον μεγάλο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο που την ξεχώρισε το 2011. Παρότι , τα τραγούδια του Τσιτσάνη είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με το στυλ της, κατάφερε να αναδείξει και μια ακόμα πλευρά της και να πειραματιστεί.

Μια βραδιά που μπορούσε να αποτελέσει σταθμό. Με τραγούδια που ξεχώρισαν, όπως Γεννήθηκα για να πονώ, Ζαΐρα, Θέλω να είναι Κυριακή, η εξαιρετική ενορχήστρωση στη Νοσταλγία, Όσο με μαλώνεις, Η σκιά μου κι εγώ, Το παράπονο του ξενιτεμένου. Τραγούδια ακριβά σε μια παλέτα συγκινησιακών και συγκυριακών στιγμών.

Info: Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Περισσότερα εδώ.

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.