Review / Συναυλία Φωτεινής Βελεσιώτου – Xάικ Γιαζιτζιάν «Συναπάντημα Καρδιάς»

Ένα μουσικό ταξίδι από την Ανατολή στην Δύση

Η Φωτεινή Βελεσιώτου συνεχίζει τα μουσικά ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και στις 26 Αυγούστου έκανε μία ακόμη στάση στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ στη Θάλασσα.

Τον χειμώνα η Φωτεινή Βελεσιώτη, παρέα με τους Χάικ Γιαζιτζιάν και Σωτήρη Μπαλλά, παρουσίασαν την παράσταση «Συναπάντημα καρδιάς» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Ένα οδοιπορικό χωρίς σύνορα, ένα ταξίδι που ενώνει λαούς, παραδόσεις και ρίζες καρδιάς. Δύο μοναδικοί καλλιτέχνες, δύο καλοί φίλοι, ανταμώνουν επί σκηνής σε μια μουσική περιπέτεια, ακριβώς εκεί που η ανατολή συναντά τη δύση. Έντεχνο, λαϊκό, ρεμπέτικο, ανατολίτικες μελωδίες ενώνονται μαγικά σε ένα πρόγραμμα που διαρκεί σχεδόν τρεις ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσοι είχαμε την τύχη να την απολαύσουμε τον χειμώνα και βλέποντας το ίδιο πρόγραμμα σε ένα ανοιχτό χώρο με φυσικό τοπίο την θάλασσα, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι μια ερμηνεύτρια όπου τραγουδάει με την ψυχή της.

Με συνοδοιπόρους τους μουσικούς επί σκηνής Νίκο Παπαναστασίου στο πιάνο και το ακορντεόν, τον Γιώργο Καραμφίλλη στο μπουζούκι, τον τζουρά και τον μπαγλαμά, τον Διονύση Μακρή στο κοντραμπάσο, τον Θωμά Κωστούλα στα τύμπανα και στα πνευστά τον Τigran Sargsyan, μας περιήγαγαν σε μελωδίες που ξεκινούσαν από την Αρμενία και την Μέση Ανατολή,  έκαναν στάση στην Σμύρνη και τις χαμένες πατρίδες για να καταλήξουν στην Ελλάδα του τώρα αφού πρώτα είχαν κλείσει το μάτι στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου με την καθαρά λαϊκή φωνή της και την απερίγραπτη αμεσότητα της ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια, τόσο από την προσωπική της δισκογραφία όσο και κλασσικά τραγούδια αγαπημένων της συνθετών.

Από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου στον Μάνο Χατζιδάκι και από τον Σταύρο Κουγιουμτζή στον Μανώλη Ρασούλη. Χαρακτηριστικό της τραγουδίστριας είναι ότι σε κάθε εμφάνιση της, όταν τραγουδάει στίχους ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια κοντά μας, ανάβει ένα κερί. Αυτό έκανε και σήμερα. «Ένα κερί για κάθε φίλο που μας περιμένει…»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία © Ειρήνη Δρίβα

Η ερμηνεύτρια μας σύστησε το τραγούδι «Πόσο Πονάει η Καρδιά» σε στίχους και μουσική Κωνσταντίνας Πάλλα και το «Μέδουσα» από τον νέο της δίσκο «Ένας κύκλος είναι όλα».

Μεγάλη στιγμή όταν ακούστηκε το «Μέρα Μαγιού μου Μίσεψες», του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Χάικ Γιαζιτζιάν, ερμήνευσε τα πρώτα κουπλέ στα αρμένικα για να συνεχίσει η Φωτεινή Βελεσιώτου και να ολοκληρώσει ο Σωτήρης Μπάλλας.

Από την βραδιά δεν έλειπε και ο πολιτικός σχολιασμός, αφού η τραγουδίστρια αφιέρωσε το «Της ξενιτιάς (Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες)» σε όλους όσους δεν βρίσκουν τόπο να σταθούν και έκανε αναφορά στην Σμύρνη και στην ιστορία μας που ξέρει από προσφυγιά.

Δωρική, στακάτη τραγούδησε ρεμπέτικα, μίλησε για τη Σωτηρία Μπέλλου, το διαμάντι της μουσικής –όπως είπε- και φυσικά όπως ήταν και αναμενόμενο ο κόσμος στο άκουσμα αυτών των μελωδιών σηκώθηκε και χόρεψε.

Σε αυτό συντέλεσε τα μέγιστα ο σολίστας, μουσικός και ερμηνευτής Χάικ Γιαζιτζιάν, που παρέα με το ούτι του και τους όμορφους ιδιωματισμούς του, τραγούδησε αμανέδες και αρμένικα τραγούδια.

Από τους καλύτερους πρεσβευτές της Αρμενικής μουσικής παράδοσης στην Ελλάδα και με καταγωγή από το Χαλέπι της Συρίας, ο Χάικ Γιαζιτζιάν είναι ένας μουσικός της διασποράς. Οι γονείς του είναι Αρμένιοι και συγκεκριμένα Καππαδόκες. Τραγούδησε με έναν πολυφωνικό ήχο δικά του ακούσματα και έμπλεξε στις ιστορίες του ελληνικές, ποντιακές και αρμένικες μελωδίες.

Ο Σωτήρης Μπαλλάς, έχοντας για προίκα  4 νέα τραγούδια σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου, όπου ακούγονται στο δίσκο του «Η Άλλη Όχθη», ερμήνευσε «Το τραγούδι της Άννας» αφιερωμένο στην μικρή εβραιοπούλα Άννα Φράνκ και τον άδικο χαμό της αλλά και σε όλες τις “Άννες” της γης που ξεριζώνονται ως και σήμερα από τις χώρες τους, όπως είπε, αλλά και το ντουέτο που έχει με την Φωτεινή Βελεσιώτου «Η Άλλη Όχθη», σε στίχους Διονύση Φαραού και μουσική δική του.

Ωραία ροή επί σκηνής, δεμένη ορχήστρα και παρείστικο κλίμα. Οι Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Χάικ Γιαζιτζιάν είναι φίλοι από το 2004 και αυτό φτάνει στην πλατεία. Ο Σωτήρης Μπαλλάς και η πενταμελή ορχήστρα από το χειμώνα ακόμα και τις πρώτες εμφανίσεις τους είχαν βρει το κοινό μουσικό τους σημείο.

Τρεις ώρες μουσικής γιορτής και περιπλάνησης σε όλες τις γειτονιές του κόσμου. Η Φωτεινή Βελεσιώτου, η δασκάλα από την Θεσσαλονίκη, που μας συστήθηκε δισκογραφικά το 2004, παίρνει δέκα με τόνο και αποδεικνύει ακόμη μια φορά πόσο σπουδαία ερμηνεύτρια είναι!