Δώδεκα μεγάλα τραγούδια του Γιάννη Σπανού

Λίγο πριν τις εμφανίσεις του μαζί με τους σευνεργάτες και φίλους του Γιώργο Χατζηνάσιο και Μίμη Πλέσσα, ο Γιάννης Σπανός, εντελώς ξαφνικά, αποφάσισε να ρίξει αυλαία μόνος του και να φύγει στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Κύριος εκπρόσωπος του Νέου Κύματος, γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1943. Αρχικά γράφεται στην Νομική Αθηνών, την οποία και εγκαταλείπει για να φύγει στο Παρίσι όπου τραγουδούσε σε μπουάτ. Ασχολείται με την ποίηση και στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 επιστρέφει στην Ελλάδα και γνωρίζεται στο ελληνικό κοινό με το τραγούδι «Μια αγάπη για το Καλοκαίρι» σε ερμηνεία Καίτης Χωματά. Στην συνέχεια συνεργάζεται με κάποιους από τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς και ερμηνευτές.

Ας θυμηθούμε κάποια από τα σπουδαιότερα τραγούδια του!

«Οδός Αριστοτέλους» (Λευτέρης Παπαδόπουλος/Γιάννης Σπανός)
Το τραγούδι αυτό αποτελεί αποτύπωμα μιας ολόκληρης εποχής και καθρεφτίζει με τον πιο συμβολικό τρόπο τις γειτονιές της Αθήνας. Αρχικά, ο Σπανός ήθελε να το πει ο Γιάννης Πάριος, ο Παπαδόπουλος όμως επέμενε στην Αλεξίου. Και το είπε η Αλεξίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν μ΄αγαπάς» (Καρνάτσος Τάκης/Γιάννης Σπανός)
Όλοι έχουμε ακούσει αυτό το τραγούδι από την φωνή της Τάνιας Τσανακλίδου. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως η μουσική του Σπανού προϋπήρχε. Στην ταινία ¨Εκείνο το Καλοκαίρι¨ υπάρχει το μουσικό θέμα ¨Στα κύματα¨. Τόσο πολύ άρεσε στον συνθέτη αυτή η μελωδία που ζήτησε από τον φίλο του Τάκη Καρνάτσο να γράψει ένα τραγούδι για την αγάπη.

«Με πνίγει τούτη η σιωπή» (Κώστας Κωτούλας/Γιάννης Σπανός)
Πολλοί νομίζουν πως πρώτη εκτέλεση είναι με την Μαρινέλλα. Κι όμως, λίγο πριν τη κυκλοφορία του δίσκου είχε γίνει ηχογράφηση με την Δήμητρα Γαλάνη. Η τραγουδίστρια ήταν 17ετών και δεν την γνώριζε κανείς. Έτσι, πρώτο κυκλοφόρησε με την Μαρινέλλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα μείνω πάντα Ιδανικός κι Ανάξιος εραστής» (Νίκος Καββαδίας/Γιάννης Σπανός)
Όταν ο συνθέτης ήταν στο Παρίσι διάβαζε Ρεμπώ και Μπωντλαίρ. Όταν έπεσε στα χέρια του το Mal du départ- ο Γαλλικός τίτλος του ποιήματος- ανακάλυψε και τον Καββαδία. Ο Σπανός ήταν ο πρώτος που τόλμησε να μελοποιήσει Καββαδία, αμέσως μετά τον θάνατο του δεύτερου. Τον συγκίνησε το γεγονός πως ο ποιητής έγραψε ένα τόσο ευαίσθητο ποίημα για ένα κορίτσι, που δεν ήταν άλλο, παρά η αδερφή του, η Ζένια Καββαδία.

«Σπασμένο Καράβι» (Γιάννης Σκαρίμπας/Γιάννης Σπανός)
Την ίδια χρονιά, το 1975, ο Γιάννης Σπανός εκτός από Καββαδία μελοποιεί και Γιάννη Σκαρίμπα. Στην αρχή η δισκογραφική το φοβήθηκε, λόγω της ιδιόρρυθμης γλώσσας του ποιητή. Ο Σπανός σεβάστηκε το κείμενο, συνεργάζεται ξανά με τον Γιάννη Καράλη και το αποτέλεσμα είναι επικό.

«Κίτρινη πόλη» (Λευτέρης Παπαδόπουλος/Γιάννης Σπανός)
Τι να πούμε για αυτό το τραγούδι. Όταν το άκουσε πρώτη φορά η Χάρις Αλεξίου ζήτησε να το πει. Ήταν τόσο μεγάλος ο συναισθηματισμός της στις πρόβες που συνεχώς σταματούσε η ηχογράφηση.

«Βροχή και σήμερα» (Λευτέρης Παπαδόπουλος/Γιάννης Σπανός)
Ο Γιάννης Σπανός δίνει αυτό το τραγούδι στην Δήμητρα Γαλάνη και εκείνη το ντύνει με το υπέροχο ηχόχρωμα της. Όταν η Γαλάνη τον ευχαρίστησε εκείνος της είπε πως της το χρώσταγε.

«Κάτω από την Μαρκίζα» (Μάνος Ελευθερίου/Γιάννης Σπανός)
Από τα σπουδαιότερα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας. Πρώτη εκτέλεση Βίκυ Μοσχολιού. Ο Μάνος Ελευθερίου περιγράφει την τυχαία συνάντηση του με ένα κορίτσι και ο Γιάννης Σπανός γράφει μια από τις ομορφότερες μελωδίες του.

«Άνθρωποι μονάχοι» (Γιάννης Καλαμίτσης/Γιάννης Σπανός)
Το τραγούδι αυτό περιγράφει με τον πιο δωρικό τρόπο την μοναξιά. Η φωνή της Μοσχολιού αγκαλιάζει τόσο απόλυτα τους στίχους και την μουσική, που είναι σχεδόν αδύνατον να μην συγκινηθείς, όταν το ακούσεις.

«Μια φορά θυμάμαι μ΄ αγαπούσες» (Γιώργος Παπαστεφάνου/Γιάννης Σπανός)
Αυτό το τραγούδι ακούστηκε στον πρώτο δίσκο της Αρλέτα με τίτλο «Τραγουδά η Αρλέτα». Ένα τραγούδι αντιπροσωπευτικό του Νέου Κύματος. Με συνοδεία μόνο μιας κιθάρας. Την δεκαετία του ΄60 γινόταν το αδιαχώρητο στις μπουάτ της Πλάκας για να το ακούσουν. Η καθαρή, αβίαστη φωνή της Αρλέτας ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι με την τρυφερή μελωδία του Γιάννη Σπανού.

«Προσωπικά» (Λίνα Νικολακοπούλου/Γιάννης Σπανός)
Μια μαγική συνάντηση της Νικολακοπούλου με τον Σπανό. Η Ελένη Δήμου, εξομολογείται έναν πληγωμένο έρωτα και εμείς κλαίμε πάνω από τα ηχεία και όχι μόνο.

Και φυσικά «Έξοδος Κινδύνου» (Λίνα Νικολακοπούλου/Γιάννης Σπανός)
1984, ερμηνεία Άλκηστης Πρωτοψάλτη και…