Ο Δημήτρης Μαραμής για τους «Στοιχειωμένους» που έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής: «Δεν θα ακούσετε από μένα παραδοσιακή μουσική»

Δύο παραλογές από την ελληνική παράδοση (Του νεκρού αδερφού, Το γιοφύρι της Άρτας) και ένα σύγχρονο ποίημα με τη δομή δημοτικής ποίησης από τον Σωτήρη Τριβιζά (Το στοιχειό της Χάρμαινας), θα δραματοποιηθούν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής για δύο παραστάσεις μόνο.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Μαραμής στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο εμπνευστής και συνθέτης της μουσικής  της παράστασης, έχοντας στο πλευρό του τον σκηνοθέτη Θάνο Παπακωνσταντίνου και τον διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Μίλτο Λογιάδη.

Φανερά ενθουσιασμένος ο Μίλτος Λογιάδης, παρουσίασε την πρώτη ανάθεση  και μεγάλη παραγγελία  του Μεγάρου Μουσικής από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, ανάθεση που έγινε στον Δημήτρη Μαραμή ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία του στη σύγχρονη αναβίωση του Ερωτόκριτου την περασμένη χρονιά.

Συγκινημένος για αυτήν την ανάθεση δήλωσε και ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, μιας και για πρώτη φορά περνάει το κατώφλι του Μεγάρου ως δημιουργός και όχι ως θεατής. Επέλεξε αυτά τα δύο πολύ δημοφιλή δημοτικά τραγούδια, τα οποία με παραλλαγές αναφέρονται σε όλα τα Βαλκάνια , να τα συνδέσει με ένα σύγχρονο ποίημα του Σωτήρη Τριβιζά, ακριβώς για να αναδείξει τη δυναμική τους και να γεφυρώσει το χτες με το σήμερα, το παλιό με το σύγχρονο. Και τα τρία έχουν κοινή θεματική την μη αποδοχή του θανάτου, τον μέχρι τελευταίας στιγμής αγώνα του ανθρώπου να μη δεχτεί τον θάνατο, να τον αντιπαλέψει, να μην του παραδοθεί  και να ορθωθεί και πάλι ζωντανός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτόχρονα μας μίλησε για το στίγμα της μουσικής του. «Δεν θα ακούσετε από μένα παραδοσιακή μουσική» ξεκαθάρισε από την αρχή, εξηγώντας ότι έκανε έρευνα στην παγκόσμια παραδοσιακή μουσική  και ιδιαίτερα στην παραδοσιακή μουσική της Ανατολικής Ευρώπης για να ντύσει τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο των στίχων με πνευστά χάλκινα και ξύλινα, μιας και «έκρινα ότι αυτά τα έργα αναδεικνύουν την συγκινησιακή αξία τους και τη δραματικότητά τους μέσα από τον αέρα που εμφυσά στα όργανα ο άνθρωπος από τα πνευμόνια του, από τα βάθη της ψυχής του» φέρνοντας στην επιφάνεια τον παγανιστικό και διονυσιακό χαρακτήρα τους.
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, νέος σχετικά σκηνοθέτης ο οποίος όμως έχει ήδη αξιόλογες δουλειές στο ενεργητικό του, μίλησε με θέρμη για το συμβολισμό αυτών των ποιημάτων, που όσο και αν φαίνονται διαφορετικά, έχουν αυτήν την κοινή βάση ότι το νέο για να γεννηθεί χρειάζεται να στηριχτεί στο παλιό. Και αυτή είναι και η φιλοσοφία της παράστασης.

Ελένη Δημοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αργυρώ Καπαρού, Βασίλης Δημακόπουλος συμμετέχουν στους “Στοιχειωμένους”

Την παράσταση δεν στελεχώνουν ηθοποιοί αλλά τραγουδιστές που ανταποκρίνονται φωνητικά και δραματουργικά στην αποτύπωση του πνεύματος του έργου: Η Αργυρώ Καπαρού –  φωνή άμεση, γήινη και με βάθος, ο Θοδωρής Βουτσικάκης με τη λυρικότητα της φωνής του, η Βασιλική Καρακώστα, με σπουδές στο δημοτικό τραγούδι χωρίς όμως να ανήκει στις παραδοσιακές ερμηνεύτριες, να συνδέει φωνητικά την παράδοση με το σήμερα, η Ελένη Δημοπούλου σε πρώτη εμφάνιση, ο Βασίλης Δημακόπουλος, οπερετικός και έντεχνος, η Λητώ Μεσσήνη η καθαρή σοπράνο της παράστασης, αλλά και οι Σταμάτης Πακάκης και Νίκος Ζαζιαρης με μουσική παιδεία και σκηνική εμπειρία.

«Οι Στοιχειωμένοι» του Δημήτρη Μαραμή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019. Τα σκηνικά και τα κοστούμια τα έχει επιμεληθεί η Νίκη Ψυχογιού, τον σχεδιασμό κίνησης η Νάντη Γώγουλου, τα φώτα η Χριστίνα Θανασούλα, τον ήχο ο Παναγιώτης Πετρονικολός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ