Δημήτρης Π. Κρανιώτης: « Οι Έλληνες ποιητές, και ιδιαίτερα οι νέοι ποιητές, μπορούν να ξανακερδίσουν το στοίχημα με τον αναγνώστη»

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης γεννήθηκε το 1966. Κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ζει στη Λάρισα και εργάζεται ως ιατρός ειδικός παθολόγος. Το 1980 δημοσίευσε για πρώτη φορά ποιήματά του σε έντυπα της Λάρισας. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ένατη ποιητική συλλογή με τίτλο «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Κορώνα γράμματα

Σαν γράφω
Κορώνα γράμματα
Παίζω τον εαυτό μου

Ματώνω τρέχοντας
Με τον νου
Σκοντάφτω
Στην καρδιά μου
Ληστεύω συναισθήματα
Χορεύω μοιρολόγια

Σαν τιμωρούμαι
Με ποίηση
Με λέξεις αναρρώνω

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως επιλέξετε τον τίτλο «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» και με ποια θέματα πραγματεύεται η ένατη ποιητική συλλογή σας; Ο τίτλος της συλλογής «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» προέρχεται από το ομότιτλο ποίημα, το οποίο αναφέρεται στο σημερινό άνθρωπο που βιώνει τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που νιώθει πως δεν τον καταλαβαίνουν όσο κι αν διαμαρτύρεται, έχοντας απέναντί του τους οικονομικά ισχυρούς της γης, που με την καθωσπρέπει γραβάτα τους παίρνουν αποφάσεις βλέποντας μόνο τους αριθμούς κι όχι τους ανθρώπους. Κατά τη γνώμη μου κάθε πνευματικός δημιουργός πρέπει να αντιστέκεται, να εμψυχώνει, να εξυψώνει και να «επαναστατεί» στα κακώς κείμενα της εποχής του.

Τα 52 ποιήματα της συλλογής γράφτηκαν την επταετία 2010-2017 και έχουν ως κεντρικό θέμα τους τον σημερινό άνθρωπο της κρίσης, τις ανησυχίες του, τους φόβους του, τ’ αδιέξοδά του, τις ελπίδες του και τα όνειρά του.

Γράφετε σ’ ένα ποίημα σας «Σαν γράφω/Κορώνα γράμματα/Παίζω τον εαυτό μου», με ποιο δίλημμα έρχεστε αντιμέτωπος κάθε φορά που βάζετε τελεία;Στα ποιήματα της νέας ποιητικής συλλογής μου όπως θα παρατηρήσετε δεν έβαλα τελείες.  Έτσι ο κάθε στίχος, το κάθε ποίημα συνεχίζει νοητά να γράφεται στην ψυχή και στην καρδιά του αναγνώστη και να ερμηνεύεται διαφορετικά από τον καθένα.

Κάθε φορά που βάζω τελεία έρχομαι αντιμέτωπος με τα «πρέπει» και τα «μην», με τα «θέλω» μου, με τα όσα «πριν» έφυγαν, με τα όσα «μετά» θα έρθουν. Γράφοντας ποίηση προσπαθώ να αποτυπώσω με λέξεις στο χαρτί ό,τι με πληγώνει, ό,τι αγαπώ, ό,τι με θυμώνει, προσπαθώντας ν’ ακολουθήσω την προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη «Κάνε άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι έχει αλλάξει πιστεύετε στη σημερινή ελληνική ποίηση σε σχέση με μία ή δύο δεκαετίες πριν. Το αγοραστικό κοινό μάλιστα όλο και λιγοστεύει. Πράγματι το αγοραστικό κοινό της ποίησης είναι περιορισμένο και μια σημαντική αιτία που ευθύνεται γιαυτό -τις τελευταίες δεκαετίες- είναι η μεγάλη προσφορά ποίησης μέσω του διαδικτύου.

Όμως σ’ αντίθεση με το αγοραστικό κοινό που λιγοστεύει, το αναγνωστικό κοινό της ποίησης αυξήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς ο καθένας διαβάζει σήμερα δωρεάν ποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, στα ιστολόγια και στα διαδικτυακά περιοδικά, καθώς το διαδίκτυο έδωσε ένα βήμα σε όλους αυτούς που έγραφαν αλλά δίσταζαν να δημοσιεύσουν τα ποιήματά τους.

Επίσης παρά το περιορισμένο αγοραστικό κοινό, στις μέρες μας παρατηρείται μια υπερπαραγωγή ποιητικών βιβλίων, με σημαντικό μερίδιο να έχουν οι αυτοεκδόσεις. Αυτή η υπεραπαραγωγή βέβαια είναι ένα θετικό σημάδι, ο καθένας άλλωστε έχει δικαίωμα στην έκφραση,  χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε ακόμη το πνευματικό άλμα που έχει ανάγκη η εποχή μας.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες ποιητές, και ιδιαίτερα οι νέοι ποιητές, μπορούν να ξανακερδίσουν το στοίχημα με τον αναγνώστη, μπορούν να ξαναφέρουν τις λέξεις και τη ποίηση στην καρδιά του λαού μας. Πάντα σε δύσκολες εποχές η ποίηση γινόταν ένα με την ψυχή του λαού και κέρδιζε αγώνες.

Αν προσθέτατε έναν υπότιτλο, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;Αν πρόσθετα ένα υπότιτλο, αυτός θα ήταν ο τίτλος του ποιήματος «Τα sms της κρίσης» καθώς πιστεύω ότι εκφράζει όλη τη συλλογή, παρουσιάζοντας τα ποιήματα ως μηνύματα της κρίσης που ζούμε.

Μιλήστε μας για την αποψινή σας παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη.H Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν απόψε Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 στις 7μ.μ. την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής μου «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» στη Στέγη της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Δημοσθένους 4, παράλληλος της πλατείας Αριστοτέλους).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βαγγέλης Τασιόπουλος (ποιητής, Γεν. Γραμματέας της ΕΛΘ), Τόλης Νικηφόρου (ποιητής, πεζογράφος), Αλεξάνδρα Μπακονίκα (ποιήτρια), Σταύρος Γκιργκένης (ποιητής, δρ. φιλολογίας, μεταφραστής).

Ποιήματα της συλλογής θα διαβάσει -εκτός από εμένα- και η ποιήτρια Στέλλα-Λουΐζα Κατσαμπή. Η είσοδος είναι ελεύθερη.