Στα εγκαίνεια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή

Λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, εγκαινιάστηκε εχθές, 1 Οκτωβρίου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Σε ένα πανέμορφο κτήριο 7.250 τετραγωνικών μέτρων, που διαμοιράζεται σε 11 ορόφους, πέντε εξ’ αυτών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά έργα από τους σημαντικότερους εικαστικούς παγκοσμίως. Η αρχιτεκτονική μελέτη ανήκει στους Ι. & Α. Βικέλα.

Στον 1ο και 2ο  όροφο φιλοξενούνται έργα τέχνης, ξένων ζωγράφων, του 19ου και του 20ου αιώνα. Είδαμε έργα των Πικάσσο, Βαν Γκογκ, Λεζέ,  Γκογκέν, Μονέ, Ροντέν, Τουλούζ Λοτρέκ, Σεζάν, Τζακομέντι, Μπέικον, Καντίνσκι, Πόλοκ. El Greco  κ.α.

Από τα πιο επιβλητικά αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής είναι αναμφισβήτητα το έργο του Ντεγκά «Η μικρή χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών» που κυριαρχεί στο μέσο του δωματίου. Το γλυπτό είχε προκαλέσει τεράστιο θόρυβο όταν είχε παρουσιαστεί το 1881 στην έκθεση των Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι. Οι περισσότεροι κριτικοί τέχνης το είχαν αποδοκιμάσει. Ένας από του λόγους που συνέβει αυτό είναι ότι είχε σμιλευθεί σε κερί. Μέθοδος αρκετά ασυνήθιστη εκείνη την εποχή. Είναι το μόνο γλυπτό που προβλήθηκε όσο ο Ντεγκά ήταν εν ζωή. Μετά τον θάνατο του Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη, η οικογένεια του έδωσε την συγκατάθεση της για να αναπαραχθούν δεκάδες αντίγραφα του διάσημου έργου. Σήμερα, το αυθεντικό φιλοξενείται στο δικό μας Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερικά από τα αποκτήματα  της έκθεσης είναι το έργο του Πικάσο «Γυμνή γυναίκα με σηκωμένα χέρια», «Τα Αλυσκάν» του Βαν Γκογκ, το έργο του Αμερικανού Τζάκσον Πόλοκ, Αριθμός 13, ένας πίνακας αντιπροσωπευτικός του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Οι Δώδεκα λιθογραφίες του Τουλούζ-Λωτρέκ και φυσικά «Η νεκρή φύση με γρέιπφρουτ» του Γκωγκέν, έργο του που αγοράστηκε 250.000 δολάρια και σήμερα εκτιμάται κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Η τοποθέτηση των έργων στην διάταξη του χώρου μόνο τυχαία δεν είναι. Φανταστικοί διάλογοι και ατελείωτες συζητήσεις για τον Κυβισμό, τον Εξπρεσιονισμό και τον ευρωπαϊκού μοντερνισμό.

Στον 3ο  όροφο συναντάμε Νεότερη Ελληνική Τέχνη. Φασιανός, Μυταράς, Μπουζιάνης, Παρθένης, Τσαρούχης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Εκπληκτικός ο «Ναύτης που, κάθεται στο τραπεζάκι, φόντο ρόζ» το «Ερωτικό» του Γιάννη Μόραλη και φυσικά «Το πορτραίτο Βασίλη και Είζας Γουλανδρή» του Γιώργου Ρόρρη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έργα ζωγράφων από την Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, όπως του Στέφανου Δασκαλάκη, Γιάννη Γαίτη, Η «Άνοδος προς Τετράγωνο» της Όπυ Ζούνη, η Προσωπογραφία του Γιώργου Σεφέρη, του Θανάση Μακρή, παρουσιάζονται στον 4ο όροφο.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ατμοσφαιρικό φωτισμό εκτίθενται αντικείμενα από την προσωπική συλλογή των Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που σύλλεγαν από τα ταξίδια τους και τις διάφορες δημοπρασίες. Έπιπλα του 17ο αιώνα και της εποχής του Λουδοβίκου, Ασιατικά μπιμπελό και βάζα της δυναστείας των Μινγκ, κοσμήματα και αρκετά άλλα αποκτήματα της παγκόσμιας Ιστορίας. Στο μουσείο θα φιλοξενούνται, εκτός από την μόνιμη συλλογή και περιοδικές εκθέσεις, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος συνεδριακός χώρος, 190 θέσεων, παιδικό εργαστήριο, όπου θα διαδραματίζονται δράσεις για τους μικρούς μας φίλους και προγράμματα για τα σχολεία.

Εντυπωσιακή είναι η βιβλιοθήκη που αποτελείται από πάνω από 5000 τόμους, στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα,  προερχόμενους ως επί το πλείστον από την προσωπική συλλογή βιβλίων τέχνης των Ιδρυτών Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και από νέες αγορές και δωρεές.

Το υλικό της συλλογής καλύπτει τομείς όπως η Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης, η Ζωγραφική, η Γλυπτική, το Σχέδιο, η Χαρακτική, η Αρχιτεκτονική και οι Διακοσμητικές Τέχνες. Περιλαμβάνονται κατάλογοι εκθέσεων, μονογραφίες και τεκμήρια διακεκριμένων ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, εκδόσεις Μουσείων και Ιδρυμάτων Τέχνης του εξωτερικού, περιοδικές εκδόσεις τέχνης, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά τέχνης κ.ά. Το υλικό της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι διαθέσιμο στο κοινό για επί τόπου ανάγνωση στον χώρο του αναγνωστηρίου κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Μεταξύ ισογείου και του 1ου ορόφου έχει φτιαχτεί ένας μικρός, αστικός κήπος που οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους καθώς και εκλεκτά εδέσματα από τον διακεκριμένο chef Ανδρέα Λαγό και την ομάδα του Ohh Boy Athens. Ένας ζεστός χώρος για καφέ, πρωινό ή επαγγελματικό date, σε φιλικές τιμές για τον επισκέπτη, αφού δεν απαιτείτε εισιτήριο για την είσοδο, όπως συμβαίνει στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου.

Φεύγοντας ο επισκέπτης μπορεί να περάσει από το πωλητήριο και να διαλέξει αναμνηστικά και δώρα, πάντα εμπνευσμένα από την φιλοσοφία και το ύφος του μουσείου.

Η βραδιά συνοδευόταν από fιnger food με τις γεύσεις της Άνδρου – γενέτειρας του Βασίλη Γουλανδρή- να πρωταγωνιστούν και φυσικά άφθονο κρασί, καθώς και τους ήχους μικτή ορχήστρας οργάνων. Είχε προηγηθεί ειδική τελετή το πρωί της ίδια ημέρας, όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγο του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και αντιπροσώπους από τον πολιτικό  κόσμο της χώρας, καθώς και το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου από την πρόεδρο Φλορέτ Καραδόντη.