Είδαμε τη θεατρική παράσταση «Δείπνο Ηλιθίων» του Φρανσίς Βεμπέρ στο θέατρο Αριστοτέλειον

0

Γράφει ο Παναγιώτης Κριτσάκης ([email protected])

Απόγευμα Κυριακής σε ένα κατάμεστο θέατρο περιμένοντας να αρχίσει ένα «δείπνο ηλιθίων» με κύριο μενού τους αγαπητούς Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Σπύρο Παπαδόπουλο. Ένα δημοφιλές θεατρικό κείμενο που βρήκε τον δρόμο για ένα πραγματικό αστείο και γλυκόπικρο ανέβασμα.

Υπόθεση έργου: Ο  Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) μεγαλοεκδότης, μαζί με τους πλούσιους φίλους του οργανώνουν κάθε εβδομάδα ένα δείπνο ηλιθίων. Ο καθένας φέρνει από έναν «ηλίθιο» και γελάνε εις βάρος τους. Ο Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας καλοπροαίρετος αφελής άνθρωπος, είναι ο «ηλίθιος» του Πιερ γι αυτή την εβδομάδα. Τα πράγματα όμως δεν πάνε τόσο καλά, καθώς όταν τον καλεί στο σπίτι του για να γνωριστούν, μέσα σε λίγες ώρες όλος ο κόσμος του Πιερ γκρεμίζεται και ο ίδιος μετατρέπεται σε έναν αξιοθρήνητο άνθρωπο.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει τον πιο δύσκολο ρόλο, του «ηλίθιου». Χωρίς υπερβολές, χωρίς ίχνος καρικατούρας και εύκολης ερμηνείας, καταφέρνει να αποδώσει έναν άνθρωπο αφελή, αγαθό, φοβερά καλοσυνάτο και γλυκό που αυτόματα η σημερινή κοινωνία τον τοποθετεί στο ράφι «ηλιθίων». Μέσα από τις χειρονομίες του, τις κινήσεις του σώματος, τους μορφασμούς και το καθαρό βλέμμα παρακολουθούμε έναν άνθρωπο που αγγίζει την καλή μας πλευρά. Στο αντίπαλο δέος ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ερμηνεύει έναν πραγματικά ανόητο άνθρωπο που γουστάρει να μειώνει τους υπόλοιπους και εν αγνοία του βαδίζει ολοταχώς προς το γκρεμό του. Ο τρόπος που τον αποδομεί το κείμενο σε κάθε σκηνή είναι απολαυστικός για τον θεατή, ώσπου στο τέλος μένει «γυμνός» μπροστά μας. Μνεία φυσικά θα πρέπει να γίνει και για τον Δημήτρη Μαυρόπουλο, ελεγκτή εφοριακό και πραγματικό φίλο του «ηλίθιου», που μπαίνει στη σκηνή και σαρώνει δικαίως.

Μια καλοκουρδισμένη παράσταση, με σκηνικά προσεγμένης αισθητικής, δουλεμένη στη λεπτομέρεια σκηνοθεσία και ένα κείμενο, κράμα φάρσας και κωμωδίας καταστάσεων, που απογειώνεται χάρη στους εξαιρετικούς ερμηνευτές και προσφέρει αγνό παρθένο γέλιο καταλήγοντας σε μια πικρή αλήθεια. Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή στο θέατρο Αριστοτέλειον Θεσσαλονίκης και έπειτα θα κατηφορίσει λογικά προς την πρωτεύουσα. Σπεύσατε να απολαύσετε καλό θέατρο!

*Η παράσταση στη Θεσσαλονίκη θα παίζεται έως και 14 Οκτωβρίου. Περισσότερα εδώ.

Δείτε επίσης