Κριτική / «Υπάρχει και φιλότιμο» στο Θέατρο Προσκήνιο: όταν το γέλιο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση

Έχοντας ξεκινήσει ως θεατρικό έργο από τους Αλέκο Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο (το οποίο μάλιστα πρωτοανέβηκε από τον Κάρολο Κουν) με τον τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση», το Υπάρχει και φιλότιμο που γνωρίσαμε από τον κινηματογράφο και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, διαπρέπει στη φετινή σεζόν στο θέατρο Προσκήνιο.

Είναι ακόμη μια εξασφαλισμένη επιτυχία, χωρίς ρίσκο, αφού και η αίγλη του παλιού ελληνικού κινηματογράφου αποτελεί εγγύηση για το ταμείο αλλά και ο κόσμος διψάει για το αυθεντικό και γνήσιο, αυτό που «ξέρει και εμπιστεύεται»;

Σε καμιά περίπτωση.

Πρώτα- πρώτα εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα έργο που επικοινωνεί απευθείας  με το σήμερα, και δε χρήζει καμίας διασκευής, προσθήκης ή αφαίρεσης: Ο υπουργός Μαυρογιαλούρος, ο κύκλος που τον περιβάλλει, κόλακες, κομματάρχες, τυχοδιώκτες, οι μίζες, οι ρεμούλες, η ξιπασμένη οικογένεια από τη μια και ο απλός λαός, ο άλλοτε ανυποψίαστος και άλλοτε βαθιά υποψιασμένος, όμως πάντα ανυπεράσπιστος και έκθετος στις δυσκολίες της ζωής και μιας άνισα δομημένης κοινωνίας, είναι το δίπολο που και τότε και τώρα (και προφανώς και στο μέλλον) διατηρείται με την ίδια ένταση και απρόσκοπτα. Το φιλότιμο, φαντάζει η μόνη ελπίδα για να λειτουργήσει επιτέλους η δικαιοσύνη, και η ισονομία. Έτσι, ο ήρωας, ο Μαυρογιαλούρος, έχει πλέον αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς και σύμβολο μιας σάπιας πολιτικής και εξουσίας που ταλανίζει δεκαετίες την ελληνική πραγματικότητα.

Ο Γιάννης Μπέζος, δημιούργησε μια παράσταση-πρότυπο για το πώς ένας καλλιτέχνης, ο οποίος έχει άποψη, έμπνευση, και αυτούσια ταυτότητα, μπορεί να ξεπεράσει το σκόπελο της αναπόφευκτης πολλές φορές σύγκρισης  σε ένα τέτοιο καταξιωμένο στη συνείδηση του κοινού έργου, μπορεί να υπερβεί την παγίδα της εύκολης μίμησης που επίσης ενεδρεύει όταν τον ήρωα του τον έχει ερμηνεύσει ο μαιτρ Λάμπρος Κωνσταντάρας. Η παράσταση στο Προσκήνιο, αποπνέει φρεσκάδα και ζωντάνια. Παρόλο που χρονικά έχει διατηρήσει τον αέρα και την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 60, αναπνέει στο σήμερα, χάρη στις πινελιές της σκηνοθεσίας. Η παράσταση έχει εντιμότητα, ειλικρίνεια, καθόλου εύκολο και φτηνό χιούμορ.  Κοιτάει στα μάτια το κοινό της, δεν υποτιμά τη νοημοσύνη του, προσφέρει απλόχερα χαρά και διασκέδαση , χωρίς να καταφεύγει σε προβλέψιμους αστεϊσμούς και σε μανιέρες γέλιου.

Ο Γιάννης Μπέζος και ο υπουργός Μαυρογιαλούρος συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου και ντύνεται ο ένας το ρόλο του άλλου: ο ήρωας αποκτά ξεχωριστή προσωπικότητα μέσα από  ικανότητα του σπουδαίου Έλληνα κωμικού μας να προσδίδει αυτήν την λεπτή ειρωνία στην ερμηνεία του, το αυθόρμητο χιούμορ, τον (αυτό) σαρκασμό, να λέει από σκηνής δυνατά και στεντόρεια όσα εμείς, το κοινό από κάτω σκεφτόμαστε. Η πληθωρικότητα του ηθοποιού έρχεται και σφραγίζει πλέον τον ήρωα του.

Σε ίδιους δρόμους οδήγησε και τους ηθοποιούς του: H Δάφνη Λαμπρόγιαννη ως βαριεστημένη σύζυγος που ζει στον δικό της εκτός πραγματικότητας, κόσμο, η Εύα Δαέλη κακομαθημένη κόρη, ο Τάσος Κωστής καρατερίστας μεγάλης αξίας στο Θέατρο μας, ο Χρήστος Γιάνναρης και ο Ντίνος Σπυρόπουλος  με τη δική τους σφραγίδα, ο Θανάσης Ισιδώρου τόσο εύγλωττος  στους δυο ρόλους του.

Απολύτως λειτουργικά και ενταγμένα στο ύφος της παράστασης τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά,μεγάλο ατού της παράστασης, τα οποία μετατρέπουν το πολυτελές αστικό σαλόνι της πρώτης πράξης, σε λαϊκό καφενείο επαρχίας στην δεύτερη με τρόπο σχεδόν μαγικό.

Το «Υπάρχει και φιλότιμο» είναι μια παράσταση με απόλυτη προσήλωση και πίστη στο καλό λαϊκό θέατρο, με συνέπεια και αγάπη στις ρίζες της ελληνικής  κωμωδίας, με σεβασμό και αφοσίωση στο κοινό. Πράγματα, που ας μη γελιόμαστε, δεν τα βρίσκεις πια εύκολα.

ΥΓ. Συμπρωταγωνιστές του Γιάννη Μπέζου, με τον δικό του εμπνευσμένο τρόπο, είναι οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, ο Γιώργος Κιμούλης!

Info: Υπάρχει και φιλότιμο, των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Κάθε Τετάρτη (19:00), Πέμπτη (20:00), Παραασκευή (21:00), Σάββατο (18:00 & 21:00), Κυριακή (18:00) στο Θέατρο Προσκήνιο (Καπνοκοπτηρίου 9, Πολυτεχνείο, Αθήνα Τηλ: 210 8211855)