8+1 προτάσεις/πρεμιέρες για τον Απρίλιο (μετά το Πάσχα)

Λίγο πριν την εκπνοή της χειμερινής σαιζόν – μιας πολύ επιτυχημένης, αφού πολλές από τις παραστάσεις πήραν παράταση και άλλες ακολουθώντας τα απανωτά σολντ άουτ έλαβαν το πράσινο φως για την επόμενη θεατρική σαιζόν – καινούργιες σκηνοθετικές προτάσεις ανοίγουν την αυλαία τους μετά το Πάσχα (8 Απριλίου 2018). Έργα κλασσικών συγγραφέων μέχρι πολύ σύγχρονων δημιουργούν ένα πάνελ ποικιλομορφίας και ιδιαιτερότητας. Σας προτείνουμε εννέα θεατρικές παραγωγές, δύο εκ των οποίων παρουσιάζονται σε επανάληψη.

Ένας ήρωας του καιρού μας, μια παράσταση βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Λέρμοντoφ. Κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 18 Απριλίου στο Θέατρο 104.

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε αυτοτελείς νουβέλες. Οι τρεις τελευταίες αποτελούν αποσπάσματα του ημερολογίου του συγγραφέα-αφηγητή που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Πετσόριν. Η διασκευή του Lab.oratorium επικεντρώνεται στην μεσαία και εκτενέστερη διήγηση αυτού του ημερολογίου, στο κεφάλαιο «Πριγκίπισσα Μαίρη».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Διασκευή: Lab.oratorium
Σκηνοθεσία: Βασίλης Καλφάκης
Ερμηνεύουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Βασίλης Καλφάκης, Απόστολος Καμιτσάκης, Δάφνη Νικητάκη, Περσεφόνη Παντοπούλου

Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ του Ιάσονα Σίγμα. Tο έργο που ξεχώρισε και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Απριλίου στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου.

Σ’ ένα κοντινό μέλλον ένα παιδί, αφού διαγνώστηκε φορέας του «επιθετικού γονιδίου», παραδόθηκε από τους γονείς του στο σκληρό καθεστώς του στρατού προκειμένου να μην γίνει εγκληματίας. Μα όταν η φύση μέσα του εκρήγνυται ο νεαρός στρατιώτης δραπετεύει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Μποζά
Διανομή: Θανάσης Βλαβιανός, Νίκος Γιαλελής, Σεραφείτα Γρηγοριάδο, Νέστορας Κοψιδάς, Μάριος Κρητικόπουλος, Κώστας Κουτρουμπής, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιώργος Πατεράκης, Μάνος Πετράκης, Θάλεια Σταματέλου, Σπύρος Τσεκούρας, Δημήτρης Δρόσσος

Ενας καλός λόγος της καλλιτεχνική ομάδας Μomentum. Κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 23 Απριλίου στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής. 

Ένας κυβερνητικός Αξιωματούχος, λίγες στιγμές πριν απευθύνει δημόσιο διάγγελμα. Προετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα. Συνεργάτες του εισβάλουν στο χώρο, στον προσωπικό του χώρο. Κάθε εισβολή και μια ώθηση να πάει παρακάτω. Να βγει στο κοινό και να δώσει ένα «παυσίπονο» λόγο στην κοινωνία. Η σκηνή μεταμορφώνεται σε τηλεοπτικό πλατό και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Μέσα από το πρίσμα της προετοιμασίας ο ήρωας προβαίνει σε εξομολόγηση, σε παραδοχή της σκοτεινής φύσης, της διεφθαρμένης, της μπερδεμένης, της οργισμένης, της ανθρώπινης φύσης. Ο άνθρωπος μπορεί να παραδέχεται, δεν μπορεί όμως να αλλάξει.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Ελίνα Μαντίδη & Αργύρης Πανταζάρας
Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας

Η κυρά της θάλασσας, ελεύθερη μεταφορά του έργου του Χένρικ Ίψεν από την ομάδα Elephas tiliensis. Κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 20 Απριλίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η Ελίντα Βάνγκελ, κόρη φαροφύλακα, παιδί της ανοιχτής θάλασσας, ζει μια καταπιεσμένη ζωή με τον γιατρό σύζυγό της και τις δύο κόρες του, από προηγούμενό γάμο, σε έναν τόπο αποκλεισμένο και ασφυκτικό. Αισθάνεται φυλακισμένη και ονειρεύεται τη θάλασσα. Το καλοκαίρι κολυμπάει καθημερινά στη λίμνη. Μια μέρα χάνει τις αισθήσεις της μέσα στο νερό και ένας ξένος άντρας τη σώζει. Εκείνος εισβάλλει στον οικογενειακό κλοιό και ταράζει τις ισορροπίες.

Το κείμενο βασίζεται στη μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ.
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Διανομή: Βίκυ Κατσίκα, Άρης Μπαλής, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τατιάνα Άννα Πίττα, Μαρία Μοσχούρη

Γιατί μαμά;, της Τζωρτζίνας Τζήλιου. Η παράσταση για τρίτη χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη με αφορμή και την υποψηφιότητα της ηθοποιού Λίζυς Ξανθοπούλoυ για την ερμηνεία της στο έργο. Κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 20 Απριλίου.

Το παραλήρημα μιας γυναίκας που ζει αιώνια κάτω από τη σκιά της μητέρας της. Διατάραξη της οικογενειακής ησυχίας, ψίθυροι αυτογνωσίας που πνίγονται στο καλώδιο του τηλεφώνου σε ένα και μοναδικό, σε ένα καθοριστικό τηλεφώνημα.

Κείμενο: Τζωρτζίνα Τζήλιου
Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαγουλάς
Ερμηνεύει η Λίζυ Ξανθοπούλου

Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα, του Γιουτζήν Ο’Νηλ. Το κορυφαίο αυτοβιογραφικό κείμενο του συγγραφέα με το οποίο και παρέλαβε το τέταρτο βραβείο  Πούλιτζερ κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Απριλίου στο Θέατρο Εξαρχείων.

Ο Ο’Νηλ γράφει μια μουσική παρτιτούρα για τα τέσσερα εύθραυστα πρόσωπα μιας οικογένειας που, ενώ αγαπιούνται πολύ, δε βρίσκουν τρόπο να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον. Το έργο βαδίζει με καταιγιστικό ρυθμό παρακολουθώντας την αγωνιώδη προσπάθεια των ηρώων να κρυφτούν μες στη νύχτα, μες στην ομίχλη, μες στο παρελθόν.

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Διανομή: Στέφανος Κυριακίδης, Αννίτα Δεκαβάλλα, Χάρης Μαυρουδής, Γιώργης Βασιλόπουλος

Ο Γλάρος, του Αντον Τσέχωφ. Το εμβληματικό έργο του συγγραφέα ανεβαίνει για πρώτη φορά την Πέμπτη στις 19 Απριλίου στο Θέατρο Τέχνης από την ομάδα του Χρώμα.

Ο Γλάρος είναι το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Τσέχωφ που περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα και το θέατρο. Το νόημα της δημιουργίας, τη ζωή των καλλιτεχνών, το νέο και το παλιό, το αμφίρροπο του έρωτα. Όλα μοιάζουν σαν να υπάρχουν στην τέχνη προτού υπάρξουν στη ζωή, σαν η ίδια η ζωή μας να είναι φτιαγμένη από τη ζωή της τέχνης. Οι ήρωες γίνονται θεατές της ίδιας τους της ζωής, σαν άλλη προέκταση της πλατείας του θεάτρου.

Μετάφραση από τα Ρώσικα: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος
Απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής -Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος
Σκηνοθεσία/Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης, Θανάσης Δήμου, Τζίνα Θλιβέρη, Μάγδα Λαδά, Νικόλας Μακρής, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιώργος Παπαπαύλου, Ένκε Φεζολλάρι, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Ο ηλίθιος, του Φιοντόρ Ντοσκογέφσκι. Μία ιερή παραβολή για το καλό. Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, γράφεται εξ’ ολοκλήρου στην Ευρώπη, μακριά από την Ρωσία, σε μια εποχή απελπισίας, δριμύτατης φτώχειας και νοσταλγίας του συγγραφέα για την πατρίδα. Κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 13 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

«Ο Ηλίθιος», ο πρίγκιπας Μίσκιν, πάσχων από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία μετά από πολυετή απουσία. Στην Αγία Πετρούπολη περιφρονούν και χλευάζουν την αθωότητά του. Εκείνος όμως ανταποδίδει καλοσύνη. Όταν έξαφνα κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για όλους η αγαθή φύση του πρίγκιπαείναι ακατανόητη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ιερός «Ηλίθιος» όταν βρίσκεται στη δίνη των ανθρώπινων παθών, της απαξίωσης, της απληστίας, του έρωτα και της ζήλιας, απαντά με αυταπάρνηση, αγάπη και αυτοθυσία.

Μετάφραση – Διασκευή: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης
Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής 

Διανομή: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώτα Φεστα, Ιωάννης Παπαζήσης, Στάθης Ματζώρος, Γιώργος Δεπάστα και Χάρης Χιώτης

Το Αμάρτημα της μητρός μου, του Γεωργίου Βιζυηνού, η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη που καθήλωσε πάνω από 15.000 θεατές, επιστρέφει στην Αθήνα την Δευτέρα 16 Απριλίου στον Πολυχώρο VAULT.

Το αυτοβιογραφικό αυτό έργο ξεκινάει με τον μικρό Γιωργή να παρακολουθεί με αγωνία τις απεγνωσμένες και στο τέλος μάταιες προσπάθειες της Μητέρας του, να σώσει από το θάνατο το άρρωστο δεκάχρονό της κορίτσι. Ακολούθως το βάρος της απώλειας της Ανιώς ωθεί τη Μητέρα σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά από πατέρα αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της. Ύστερα από χρόνια, επιστρέφοντας από τις σπουδές του στη Γερμανία ο μεσαίος της γιός, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη μητέρα του, το τραγικό μυστικό της.

Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, δραματουργία, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύουν: Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Αγάπη Μανουρά