Δημήτρης Μαγκλάρας στο Tetragwno.gr: «Είναι οκ να μην είσαι οκ»

Ο Δημήτρης Μαγκλάρας αντλεί έμπνευση από το Θέατρο του Παραλόγου και επισημαίνει πως «είναι οκ να μην είσαι οκ». Φέτος, τα Σαββατοκύριακα τον συναντάμε στο νέο έργο της ομάδας FEM TETTIX, «Εκτός τόνου», στο HGW st.

Μιλήστε μας για το νέο έργο της ομάδας FEM TETTIX;
Το νέο έργο της ομάδας FEM TETTIX είναι η παράσταση «Εκτός Τόνου» που θα παρουσιάζεται από 2 Νοεμβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στον χώρο τέχνης HGW std. Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία είναι της Αγγελικής Γρηγοροπούλου και θα παίζουμε η Ελένη Κουταλώνη και εγώ. Πρόκειται για μια υπαρξιακή κωμωδία για την κονσερβοποιημένη αναζήτηση της ευτυχίας. Για την πάλη δύο ανθρώπων να μην νιώθουν σαν παραφωνίες σε μία κοινωνία που από μόνη της είναι μια παραφωνία.

Στην παράσταση υποδύεστε έναν άνδρα που αντιμετωπίζει τη δική του τρέλα και φόβους. Πώς προσεγγίσατε αυτόν τον ρόλο;
Με αγάπη και σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Σίγουρα κι εγώ έχω παρόμοιους φόβους, φόβο για το τι θα πουν οι άλλοι, ανάγκη για αποδοχή, κάποια πράγματα που κρύβω γιατί δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουν αυτοί που θα τα ακούσουν. Ένα πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου είναι ότι βιώνει μία πάλη, ανάμεσα στο τι κάνει για να ικανοποιήσει τους άλλους και στο τι θέλει πραγματικά ο ίδιος. Για να προσεγγίσω τον ρόλο προσπάθησα να καταλάβω τι κοινό έχω με τον ρόλο, που διαφέρουμε. Με βοήθησε πολύ η σκηνοθετική καθοδήγηση της Αγγελικής Γρηγοροπούλου. Όπως συμβαίνει συνήθως, με εξέπληξε πόσα κοινά μπορεί να έχω με έναν ρόλο που καλούμαι να παίξω, κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν το αντιλαμβάνομαι.

Η ιστορία του έργου ξεκινάει με μία γυναίκα που επιτίθεται σε έναν άγνωστο άντρα στο σούπερ μάρκετ με αφορμή μια κονσέρβα τόνο. Σας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στην προσωπική σας ζωή και πώς το αντιμετωπίσατε;
Όχι δεν μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο (ευτυχώς). Όμως τώρα που το σκέφτομαι, θυμάμαι να πηγαίνω κάπου με το αυτοκίνητο και να με βρίζει ένας άλλος οδηγός χωρίς να του έχω κάνει κάτι που να δικαιολογεί αυτήν την αντίδραση. Πράγμα που με κάνει να σκεφτώ τι μπορεί να συμβαίνει στη ζωή αυτού του ανθρώπου, που ένα ασήμαντο περιστατικό στον δρόμο μπορεί να τον οδηγήσει σε μία έκρηξη. Για να το αντιμετωπίσω νομίζω έκανα κάτι σαν ασκήσεις χαλάρωσης για να μην εκραγώ κι εγώ. Και τώρα αυτό που σκέφτομαι είναι κάτι παρόμοιο κάνει και ο ρόλος μου με αφορμή το περιστατικό του έργου και μου έρχεται να γελάσω..

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό μέσα από την παράσταση;
Ότι η αποδοχή είναι σημαντικό πράγμα. Να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, να μην τα κρίνουμε, να αποδεχόμαστε τους εαυτούς μας. Όχι ότι είναι εύκολο, θέλει εξάσκηση υποθέτω. Και αυτό που λέει και το δελτίο τύπου μας, ότι όταν έχεις μια συντροφιά, αυτός ο τρελός και μάταιος κόσμος γίνεται λίγο πιο υποφερτός.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που μάθατε από το έργο;
Ότι είναι οκ να μην είσαι οκ.

Πώς ξεκινήσατε την πορεία σας στην υποκριτική; Τι σας οδήγησε να ακολουθήσετε αυτό το επάγγελμα;
Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στο γυμνάσιο, με την θεατρική ομάδα του σχολείου, με την ώθηση της καθηγήτριας μας, Εύας Πίσια. Όταν μεγαλώσαμε, οι παλιοί συμμαθητές, φοιτητές πια, φτιάξαμε μία θεατρική ομάδα, τους «Ερωτέχνες» και εκεί άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της εβδομάδας μου ήταν όταν κάναμε πρόβα. Και τότε πήρα την απόφαση να μπω σε μία δραματική σχολή. Τα χρόνια που φοίτησα στην δραματική σχολή ήταν από τα πιο ωραία της ζωής μου και για μένα ήταν μία αποκάλυψη το γεγονός ότι μπορούσα να ασχοληθώ με την υποκριτική επαγγελματικά. Με πίστεψαν οι καθηγητές μου στην σχολή, η Ναταλία Δραγούμη, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, με τους οποίους δούλεψα μετά και – ευτυχώς – η μία συνεργασία έφερε την άλλη..

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει σε έναν ρόλο μέχρι σήμερα;
Μεγάλη πρόκληση συνήθως είναι να φύγεις από τις ευκολίες σου. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο επειδή οι ηθοποιοί έχουμε ανάγκη από αποδοχή και αν μας πουν ότι κάνουμε καλά «κάτι» μετά κάνουμε συνέχεια αυτό το «κάτι». Αλλά αυτό το «κάτι» μπορεί να μην είναι αυτό το «κάτι που θέλει» ο ρόλος ή το έργο ή ο σκηνοθέτης. Βάζουμε εμείς οι ίδιοι οι ηθοποιοί ταμπέλα στον εαυτό μας και καταφεύγουμε εκεί όποτε νιώθουμε έξω από τα νερά μας. Αυτό θέλει εκπαίδευση, εμπιστοσύνη στον σκηνοθέτη, ρίσκο, αποδοχή του λάθους που μπορεί να συμβεί..

Υπάρχει κάποιος ρόλος ή είδος θεάτρου που σας εμπνέει ιδιαίτερα;
Το τελευταίο διάστημα μου έχει κάνει εντύπωση η έμπνευση που αντλώ από το Θέατρο του Παραλόγου, ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που άνθησε στον 20ο αιώνα και πήρε το όνομά του από το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης. Το είδος αυτό ασκεί έντονη κριτική στα κοινωνικά και θεατρικά κλισέ και έχει ως βασικό συστατικό του το χιούμορ και με αφορά πολύ. Είχα έρθει σε επαφή με έργα του από την δραματική σχολή και θυμάμαι ότι μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση από συγγραφείς ο Ιονέσκο, όταν διάβασα το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ είχα εντυπωσιαστεί. Όταν ξεκίνησα την λειτουργία του δικού μου θεατρικού εργαστηρίου συνειδητοποίησα ότι τα έργα που δουλεύουμε είναι έργα που ανήκουν στο Θέατρο του Παραλόγου, χωρίς να είναι κάτι που είχα προαποφασίσει στοχευμένα να κάνω. Απλά μου άρεσαν αυτά τα έργα!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Έχουμε ξεκινήσει για φέτος δυναμικά τις συναντήσεις μας στο θεατρικό μου εργαστήρι «Δράση», που είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική διαδικασία. Παράλληλα με την παράσταση «Εκτός Τόνου» που ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου, κάνω πρόβες με την Ίριδα Κατσούλα και τον Μιχάλη Τακτικάκη για την παράσταση «Πετετεριάν» που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο. Τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσουμε με τη θεατρική ομάδα που προανέφερα, τους «Ερωτέχνες» την παράστασή μας με τίτλο «Πρόβα» ένα έργο που έγραψα εγώ και είμαι πολύ χαρούμενος και για αυτήν την διαδικασία, της συγγραφής. Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την Ελένη Κουταλώνη που με τη δύναμή της ξεκίνησε την διαδικασία που οδήγησε στην παράστασή μας «Εκτός Τόνου» και την Αγγελική Γρηγοροπούλου για τη συνεργασία, την επιμέλεια και την κατανόηση.

Info: Εκτός Τόνου», κάθε Σάββατο και Κυριακή στις . Προπώληση στο femtettix

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebookΧ (twitter) και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης