Η Έμιλυ Κολιανδρή είναι η βασίλισσα Αμαλία στην απόλυτα sold out παράσταση

Η Έμιλυ Κολιανδρή, η πρωταγωνίστρια της «Ηλέκτρας» που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στην ΕΡΤ1, υποδύεται τη βασίλισσα Αμαλία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.

Η μεγάλη επιτυχία της Ζωής Χατζηαντωνίου και της Έμιλυς Κολιανδή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων», επανέρχεται φέτος στο Σύγχρονο Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.

Η Αμαλία της είναι μια γυναίκα μεταξύ μυθοπλασίας και ιστορίας, μεταξύ στειρότητας και γονιμότητας, μεταξύ μουσειακού εκθέματος και ζώου υπό παρακολούθηση με σκοπό την αναπαραγωγή. Είναι ένα σώμα σε κατάσταση δημιουργικής μελαγχολίας που βρίσκει τη δική του γραμμή φυγής προς μια άλλη διάσταση πέραν των κοινωνικών επιταγών. Εκεί, στο αληθινό της βασίλειο, η Αμαλία εκπληρώνει την αποστολή της και διαιωνίζει το είδος της, γίνεται Κήπος. Της δίνεται αυτό που η ίδια αληθινά λαχτάρησε, ο τίτλος της Βασίλισσας των Φοινίκων.

Αν ήταν φυτό, θα της έδιναν το όνομα Amalia melancholia. Η ίδια ευχήθηκε να της δώσει η ιστορία τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων. Μια παράσταση για τη γυναίκα που στιγματίστηκε για την ατεκνία της αλλά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο.

Οι σύγχρονες ιατρικές μελέτες αποδίδουν την ατεκνία της Αμαλίας σε μια αφανή απλασία, που, αν γινόταν γνωστή εκείνη την εποχή, θα καθιστούσε την πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας ένα τέρας,  κακό οιωνό για τη λαμπρή επανεκκίνηση του κράτους. Υποβλήθηκε σε θεραπείες τεκνοποίησης επί δεκαέξι χρόνια και μετά θάνατον σε νεκροψία. Η εξέταση της πενηνταεξάχρονης γυναίκας αποκάλυψε ευρήματα τα οποία .

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στις 887 επιστολές της βασίλισσας Αμαλίας προς τον πατέρα της, σε μαρτυρίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην εκτεταμένη βιβλιογραφία και στα απόρρητα έγγραφα των γιατρών που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της.  Οι επιστολές μοιάζουν περισσότερο με προσωπικό ημερολόγιο, βρίσκονται στα κρατικά αρχεία της πόλης του Ολδεμβούργου και διαβάζονται σαν απολαυστικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης. 

Έρευνα – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου Ερμηνεία: Έμιλυ Κολιανδρή, Ρίτα Λυτού Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος σε συνεργασία με τον Γιώργο Μυζήθρα Βίντεο: Παντελής Μάκκας  Βοηθός σκηνοθέτιδας: Στέλλα Ράπτη Σύμβουλος δραματουργίας: Λουίζα Αρκουμανέα Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Καλοφούτη Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή Περούκες: Κωνσταντίνος Σαββάκης Συμπαραγωγή Quadrat εταιρεία θεάτρου και Πολιτιστικός Οργανισμός Λυκόφως

Παραστάσεις: 20 & 21 Ιουλίου στις 21:00 και 22 Ιουλίου τις 19:30 στο Σύγχρονο Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Εισιτήρια στο aefestival.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebooktwitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα πολιτιστικά και τηλεοπτικά νέα.

Δείτε επίσης