Οι οχτώ παραστάσεις που κατεβαίνουν στην Επίδαυρο

«Ιππόλυτος», «Εκάβη», Τρωάδες», «Μηδεια», «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Οιδίπους Τύραννος», «Σφήκες», «Βατράχια» είναι οι οχτώ θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Αυτές είναι οι θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την υπογραφή της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία της ίδιας, έξι καταξιωμένων σκηνοθετών και σκηνοθετριών (Λένα Κιτσοπούλου, Έφη Μπίρμπα, Γιώργος Σκεύας, Ιώ Βουλγαράκη, Χρήστος Σουγάρης, Σίμος Κακάλας) από το ευρύ φάσμα της θεατρικής κουλτούρας, καθώς και του Frank Castorf που θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη την «Μήδεια».

Το νέο έγχειρημα της Ευαγγελάτου, αφού πέρυσι είχε δεχτεί αρνητικές κριτικές, καθώς η θηλυκότητα έλειπε από το πλάνο της επιδαύριας γιορτής, αποτελείται πλέον από τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες σκηνοθέτες μοιράζοντας ισότιμα το θεατρικό καλοκαίρι. Με την επιπλέον τριετία, ακολούθησε ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα με έμφαση στον Ευριπίδη («Ιππόλυτος», «Εκάβη», Τρωάδες» και «Μηδεια»), για να ακολουθήσουν δύο έργα του Σοφοκλή («Οιδίπους επί Κολωνώ», «Οιδίπους Τύραννος) και δύο κωμωδίες του Αριστοφάνη («Σφήκες», «Βατράχια»).

Κατερίνα Ευαγγελάτου/Φωτογραφία: Ioanna Chatziandreou

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΦΑΕ επανέρχεται στην Επίδαυρο, μετά την «Άλκηστη»κάτω από την ομπρέλα του Εθνικού Θεάτρου με τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη στις 7 & 8 Ioυλίου, ενώ στις 14 & 15 Ioυλίου θα κλείσει η Λένα Κιτσοπούλου με τους «Σφήκες», του Αριστοφάνη, εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, στρέφοντας τη ματιά της στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το αριστοφανικό έργο, για να ολοκληρώσει τον τετραήμερο κύκλο του ΕΘνικού Θεάτρου.

Στις 21 & 22 Ioυλίου παίρνει τη σκυτάλη ο Frank Castorf παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρεμιέρα την «Μήδεια», βασισμένη στον Ευριπίδη, με Έλληνες και Ελληνίδες ηθοποιούς, δίνοντας το διεθνές στίγμα του φετινού προγράμματος. Ο Castorf υπηρετεί ένα θέατρο ακραίο και ρηξικέλευθο με υλικά μια έντονα εικαστική γλώσσα και μια σύγχρονη υποκριτική υψηλής θερμοκρασίας.

Η Έφη Μπίρμπα, μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο «Το όνειρο ενός γελοίου», θα σκηνοθετήσει την «κωμωδία με DNA τραγωδίας» τα «Βατράχια» του Αριστοφάνη, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, που θα παρουσιαστεί στις28 & 29 Ioυλίου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο «αριστοφανικό εξπρεσιονισμό».

Ο λιγότερο παιγμένος «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή έρχεται στις 4 & 5 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με τον Δημήτρη Καταλειφό, φέρνοντας στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Ο λόγος του Σοφοκλή μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Αυτόν τον λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη, ζητά να απελευθερώσει η παράσταση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιώ Βουλγαράκη βουτάει στα βαθιά και συγκεκριμένα στις 11 & 12 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με το πάντα επίκαιρο έργο του Ευριπίδη, «Εκάβη», όπου τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα. Ένας πολυμελής θίασος εξαιρετικών ηθοποιών και μουσικών και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την παράσταση, είναι οι πυλώνες του εγχειρήματος.

Τρεις μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, 18 & 19 Αυγούστου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατεβαίνει με τις «Τρωάδες», τη μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, παρουσιάζοντας μια ανατρεπτική ανάγνωση. Ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή.

Ο Σίμος Κακάλας θα κλείσει τον κύκλο της επιδαύριας γιορτής στις 25 & 26 Αυγούστου, με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή. Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.

Παράλληλα, από τις 7 Ιουλίου έως και τις 26 Αυγούστου, το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα συνεχίζεται, για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, και φέτος, φέρνοντας κοντά το υπέροχο και μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων. Ενώ, οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Το πρόγραμμα συντονίζει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ, σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής. 

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.