Όλα όσα θα δούμε στα θέατρα της Αθήνας τον Μάιο

Τελευταίος μήνας της Άνοιξης και λίγο πριν μπει το καλοκαίρι και οι σκηνές μεταφερθούν σε ανοιχτά θέατρα αρχαία και σύγχρονα ανά την ελληνική επικράτεια, ένας μίνι θεατρικός οργασμός αναμένεται αυτόν τον ύστατο μήνα της χειμερινής θεατρικής περιόδου.

52 νέες παραστάσεις μετρήσαμε σε 35 θέατρα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του μήνα ξεκινά και το μαγικό ταξίδι του φετινού φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με επίκεντρα στην Αθήνα το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και σε ό,τι αφορά το θέατρο τις εγκαταστάσεις της Πειραιώς 260.

Πάμε να ξεκινήσουμε αυτό το οδοιπορικό μας σε όλα όσα μας περιμένουν να απολαύσουμε αυτόν τον μήνα.

Το Εθνικό Θέατρο ολοκληρώνει το χειμερινό του ρεπερτόριο με τα «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη και τον Γιώργο Παλούμπη στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος  ενώ στην Πειραματική Σκηνή ξεκινά το ετήσιο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών με θεματική την Αθήνα.

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο μεν Υπόγειο της οδού Πεσματζόγλου ο Μάνος Βαβαδάκης διασκευάζει για το θέατρο το έργο-ορόσημο της μεταπολίτευσης «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση ενώ στην οδό Φρυνίχου η Σοφία Μαραθάκη παρουσιάζει Ευγένιο Ιονέσκο και το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του «Η φαλακρή τραγουδίστρια».

«Η φαλακρή τραγουδίστρια» στην οδό Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

Το θέατρο Σημείο φιλοξενεί δύο παραγωγές: O Nίκος Διαμαντής σκηνοθετεί Ίνγκμαρ Μπεργκμαν και «Σκηνές από ένα γάμο», η Σοφία Παλάντζα καταπιάνεται με τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία ανεβάζοντας το δεύτερο θεατρικό έργο του Χρήστου Αγγελάκου «Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας»

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ολοκληρώνει το φετινό του πρόγραμμα  με τρεις επιπλέον παραγωγές. Εκεί θα δούμε τη ματιά του Έκτορα Λυγίζου στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τίτλο «Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκηπα της Δανίας», ο παραγωγικός Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί «Το ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ, ενώ το δίδυμο Νάνσυς Μπούκλη και Πάνου Παπαδόπουλου σκηνοθετούν και διασκευάζουν Κρίστοφερ Ντούρανγκ και «Γελώντας άγρια».

Λίγο πιο πέρα στο ΠΚ ο Γιάννης Αγγελάκης θα σκηνοθετήσει το έργο του «Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος».

Στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα η Αννίτα Καπουσίζη και η ομάδα ARTImeleia παρουσιάζουν την παράσταση «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων [ερωτηματικό]» ξαναδιαβάζοντας το κλασικό αριστούργημα του Lewis Carroll

Το Faust στο Μοναστηράκι θα παρουσιάσει τους  Ginger Creepers  στο τέταρτο  «χτύπημά» τους για φέτος. Το δίδυμο των Γρηγόρη Χατζάκη και Χρήστου Καπενή θα καταπιαστεί με Φιόντορ Νροστογιέφσκι και το κλασικό  «’Εγκλημα και Τιμωρία». Στο ίδιο θέατρο θα επαναληφθεί «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη από ένα άλλο δίδυμο, τον Πέρη Μιχαηλίδη και τον Φίλιππο Σοφιανό.

Στο Μέγαρο Μουσικής ο Δημήτρης Λιγνάδης, θα παρουσιάσει το δεύτερο μέρος από την πολύ επιτυχημένη παράστασή του με θέμα την ιστορία του Θουκυδίδη, τα «Μαθήματα πολέμου ΙΙ – Σικελικά Δράματα», δεν χάνουμε με τίποτα!

Το Skrow στο Παγκράτι θα φιλοξενήσει τις «Λουόμενες» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κατερίνας Μαυρογεώργη.

Στο Θέατρο Αθηνώνο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετεί Λίλλιαν Χέρμαν και  το προκλητικό για την εποχή του και απαγορευμένο για σχεδόν τριάντα χρόνια έργο «Ψίθυροι». Παράσταση που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον!

Περνάμε στα Εξαρχειώτικα Studio Μαυρομιχάλη και Θέατρο Φούρνος που συνεχίζουν φέτος και τα δύο να μας εκπλήσσουν με ένα εξαιρετικό ρεπερτόριο. Το Studio Μαυρομιχάλη φιλοξενεί τον περίφημο Κώστα Φιλίππογλου ο οποίος παρουσιάζει μια παράσταση εμπνευσμένη από το βιβλίο του Μπράιαν Σάικς «Οι 7 κόρες της Εύας». Στο ίδιο θέατρο ο Αλέξανδρος Φαναριώτης θα σκηνοθετήσει το έργο της Καναδής Carole Fréchett «Βιολέτ στη γη» σε μετάφραση Δημήτρη Φίλια.

Λίγο πιο πάνω στο Θέατρο Φούρνος θα συναντηθούμε με τις 4 γυναίκες των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιαρά, σε ένα έργο που αν και σχετικά σύγχρονο θεωρείται ήδη κλασικό, το «Με δύναμη από την Κηφισιά» σε σκηνοθεσία Εμμανουέλλας Κοντογιώργου. Εκεί, ο Γιώργος Καλόξυλος συνδέει Γιουρσενάρ, Καμπανέλλη και Σκούρτη και δίνει στην Θεοδώρα Μαστρομηνά να ερμηνεύσει έναν μονόλογο  με τίτλο « Αστεροειδής 179 – Κλυταιμνήστρα».

Προχωράμε προς Κυψέλη, και στη νέα δουλειά του Αργύρη Πανταζάρα και της ομάδας του momentum, βασισμένη στο έργο του Νicolas Billon με τίτλο «Elephant Song». Στη σκηνή του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής θα συμπράξει με την αδερφή του Ίρις Πανταζάρα (για πρώτη φορά) και με τον Μάξιμο Μουμούρη.

«Elephant Song» στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

Η Β Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας θα φιλοξενήσει το «Αποτύπωμα» του Φίλιπ Ρίντλεϊ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μπαλαμώτη.

Στο ΜΠΙΠ και για 5 μόνο παραστάσεις ο Κωνσταντίνος Σακουλάς θα παρουσιάσει το έργο του «Η τελευταία φορά», μια μαύρη υπαρξιακή κωμωδία

Στον προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων θα παρουσιάσουν το νέο τους έργο οι Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης, μια site specific παράσταση που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, παράσταση που θα συνεχιστεί σε Λονδίνο και Σμύρνη και που έχει τίτλο «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού».

Λίγο πιο πέρα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, θα δούμε αρχαίο δράμα και «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή από τους εξαιρετικούς Elephas Tilensis.

Στην Ομόνοια, στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον η Βερόνικα Αργέντζη υπό την καθοδήγηση του Δήμου Αβδελιώδη ερμηνεύει την περίφημη «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου ενώ λίγο πιο κάτω στο Θέατρο Άλμα ο Κωνσταντίνος Χατζής διασκευάζει σε μονόλογο το θρυλικό «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή με ερμηνεύτρια την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

Στο Άττις – Νέος Χώρος η ομάδα Σημείο Μηδεν του Σάββα Στρούμπου μετά το «Περιμένοντας τον Γκοντό», θα μας μυήσει στο αρχαίο δράμα και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Δύο φιλόδοξες παραγωγές και για το Θέατρο Σταθμός. «Η απαγωγή της Τασούλας» είναι η νέα δουλειά της δοκιμασμένης ομάδας This Famous Tiny Circus theater group. Οι Κωνσταντίνος Μάρκελλος και Ελένη Στεργίου θα μας μυήσουν σε μια ποιητική μυθιστορία με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός του 1960  στην Κρήτη. Η Σοφία Φιλιππίδου αναβιώνει την «Μελάχρα ή το λουλούδι της φωτιάς», έργο του Παντελή Χορν που πρωτοπαρουσιάστηκε από την Μαρίκα Κοτοπούλη το 1909.

Στο Black Box του Θεάτρου Επί Κολωνώ οι Βίκυ Καλπάκα, Δάφνη Καφετζή και Διονύσης Ποταμίτης διασκευάζουν και σκηνοθετούν την «Μεταμόρφωση του Κάφκα».

Στο Θέατρο Eliart, ο Γιώργος Τζαβάρας σκηνοθετεί τον μονόλογο της Μαρίας Μαραγκουδάκη «Μαύρο Γιασεμί»με την Κατερίνα Γκατζόγια στο ρόλο της ηρωίδας-κομμώτριας.

Στον Πολυχώρο Vault έρχεται «Το Ασανσέρ» του Σταυριανού Κιναλόπουλου από την Φρόσω Κορρού ενώ πιο κάτω στην Αθηναΐδα η τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί από την ομάδα Φημονόη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπιμπή.

Το Rabbithole θα φιλοξενήσει μια περφόρμανς λόγου με τίτλο «En (se res)semble» σε ιδέα και σκηνοθεσία της Τατού Δέδε.

Νέες παραστάσεις και για τα δυο γειτονικά θέατρα Αποθήκη και Εμπορικόν των Αθηναϊκών Θεάτρων: Στο  Αποθήκη, σε μια συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου διασκευάζει και σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Ο κατάδικος». Στη διανομή συναντούμε τους Μαρίνα Καλογήρου, Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη (υποψήφιο για το φετινό βραβείο Χορν), Γιώργο Παπανδρέου(στον ρόλο του Τουρκόγιαννου), Χρήστο Πίτσα, Τάκη Σακελλαρίου, Στέλιο Χλιαρά. Στο θέατρο Εμπορικόν ο Γιώργος Σκεύας και ο Δημήτρης Καταλειφός θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αφήγημα του Σάμιουελ Μπέκετ «Το τέλος»

«Ο Κατάδικος» στο Θέατρο Αποθήκη

Μια διαφορετική και πολύ ιδιαίτερη ματιά στην τραγωδία της Ηλέκτρας του Σοφοκλή ετοιμάζει ο Γιώργος Ματζιάρης στο θησείον-ένα θέατρο για τις Τέχνες,  με τίτλο «Σχόλιο για την Ηλέκτρα», παράσταση που παρακολουθήσαμε πρόβες της και σύντομα θα μάθετε πολλά για αυτήν.

Στο ίδιο θέατρο, ο  Θανάσης Σαράντος θα ανεβάσει την «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα με ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών: Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου θα ερμηνεύσει την ηρωίδα έχοντας δίπλα της την Βίλμα Τσακίρη, τον Τάσο Σωτηράκη, την Βασιλίνα Κατερίνη και τον ίδιο τον σκηνοθέτη Θανάση Σαράντο.

Στο Bios επί της οδού Πειραιώς, ο Γιώργος Κατσής (Τζούλιο) παρουσιάζει  το δικό του έργο «Το βουνό» ενώ ο Δημήτρης Κομνηνός καταπιάνεται με «Τω μάθειμα» του Ευγένιο Ιονέσκο με νέα διανομή και ρηξικέλευθη ματιά.

Πολλές οι νέες παραγωγές που θα φιλοξενήσει το 104. Πάμε να τις δούμε μία-μία.
«Ποιος σκότωσε τον Πολ Σέλντον;» αναρωτιούνται οι Νίκος Πανόπουλος, Χριστίνα Κωστέα και Θεοφάνης Μιλλεούνης  σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Ο Σταύρος Ράγιας στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά παρουσιάζει το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη «Στην Εθνική με τα μεγάλα». Οι Apparatus και η Βάσια Χρονοπούλου σε φιλοσοφικές αναζητήσεις συναντιούνται με το έργο του Ζαν-Πωλ Σαρτρ «Τα βρώμικα χέρια». Πανευρωπαϊκή πρεμιέρα για το έργο του Μεξικανού Ramiro Torres de Miguel «Narita Airport» τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφουν ο ίδιος ο συγγραφέας και ο  Luis Gómezbeck. Η καινούρια δουλειά της Μαριτίνας Πάσαρη λέγεται «Κομμώτριες – η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια» και
εμπνέεται από ιστορίες του κέντρου της σύγχρονης Αθήνας, τον Χιλιανό συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο, και το συγκρότημα των RollingStones!

Στο Σύγχρονο Θέατρο, ο Ορέστης Τάτσης σκηνοθετεί το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα «Ο Πύργος» σε διασκευή της Έλσας Ανδριανού.

Πιο κάτω, στο Θέατρο Χώρος, θα φιλοξενηθεί μια φιλόδοξη παραγωγή, η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Bram Stroker «Dracula» από τον Θοδωρή Ελευθεριάδη.

Το θέατρο Αλκμήνη θα φιλοξενήσει τη νέα δουλειά της Κερασίας Σαμαρά η οποία σκηνοθετεί το μυθιστόρημα του Ανδρέα Στάικου «Επικίνδυνες Μαγειρικές». Στο ίδιο θέατρο οι Μάνος Καβίδας και Μανώλης Βαζαίος θα ανεβάσουν  το έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Οι παίκτες» ενώ ο Πέτρος Αποστολόπουλος θα ερμηνεύσει τον Αττίκ στην παράσταση του Γιώργου Χριστοδούλου «Κύριε Αττικ…τελειώσαμε».

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο Κωνσταντίνος Χατζής θα μας μιλήσει «Περί Έρωτος» σε κείμενα των Γκαίτε-Χειμωνά-Αναγνωστάκη.

Το οδοιπορικό μας στον θεατρικό Μάη θα κλείσει με το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εκεί όπου ο Θωμάς Μοσχόπουλος συγκεντρώνει δέκα «δυνατούς παίχτες» του ελληνικού θεάτρου για να μεταφέρει το έργο του Άρθουρ Σνίτσλερ «Ο κύκλος του έρωτα»: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Άννα Μάσχα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση, Κώστας Φιλίππογλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. Εκεί και η Ρούλα Πατεράκη μετέχοντας στο φετινό αφιέρωμα στη «Δυναμική του Ελληνικού Λόγου» θα παρουσιάσει το έργο του Μάκη Τσίτα «Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία».

Πολλές οι πρεμιέρες, πολλές οι παραγωγές για τον Μάιο, που αγγίζουν όλα τα είδη και τα γούστα. Ανασκουμπωνόμαστε, επιλέγουμε, καταρτίζουμε πρόγραμμα, αγοράσουμε εισιτήρια και δράττουμε την ευκαιρία για θέατρο λίγο πριν ξαμοληθούμε στις παραλίες!

Δείτε επίσης