Έξι ερωτήσεις για τη «Φροσύνη» από τους σκηνοθέτες Λάζαρο Βαρτάνη & Στέφανο Παπατρέχα στην ηθοποιό Σύνθια Μπατσή

Μία γυναίκα ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει ένα μονόλογο πάνω στην Κυρά-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε από τον Αλί Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα. Το νέο θεατρικό έργο «Φροσύνη» του Στέφανου Παπατρέχα θα παρουσιαστεί από τον ίδιο σε συνσκηνοθεσία Λάζαρου Βαρτάνη στο θέατρο Άβατον από τις 20 Φεβρουαρίου 2019 με την Σύνθια Μπατσή.

Ζητήσαμε για τη στήλη «Όταν ο σκηνοθέτης συνάντησε τον ηθοποιό» από τους δύο σκηνοθέτες να ετοιμάσουν ένα ερωτηματολόγιο για την ηθοποιό που πρωταγωνιστεί.

Ποια κοινά στοιχεία έχεις με τη Φροσύνη και που διαφέρεις από εκείνη; Η Φροσύνη είναι ένας ρόλος που αγάπησα από την πρώτη ανάγνωση. Ήταν σαν κεραυνοβόλος έρωτας με την πρώτη ματιά και αυτό, γιατί είναι ένα κείμενο, που αν είχα το συγγραφικό ταλέντο του Στέφανου Παπατρέχα, θα μπορούσα να το έχω γράψει εγώ. Και εννοώ με αυτό, ότι οι περισσότεροι από τους προβληματισμούς αυτής της γυναίκας είναι και δικοί μου. Με απασχολεί το πόσο ελεύθεροι είμαστε, το κατά πόσο ετεροκαθοριζόμαστε από το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε, το πώς ερωτευόμαστε, πώς δημιουργούνται οι ήρωες σε κάθε εποχή. Επίσης στο έργο αυτό έχουμε μια ηθοποιό που αυτοσχεδιάζει πάνω στη Φροσύνη και αυτό είναι ένα στοιχείο που τη φέρνει ακόμα πιο κοντά μου. Πάντα, από τη σχολή ακόμη, οι ρόλοι που με δελεάζουν πιο πολύ και αποτελούν μεγάλη πρόκληση για μένα είναι είτε αυτοί που φαίνονται να ΄ναι πολύ κοντά μου είτε αυτοί που φαίνονται να είναι πολύ διαφορετικοί από εμένα. Οι βασικές μου διάφορες με τη Φροσύνη είναι η εποχή που εκείνη έζησε, η μητρότητα και ο βίαιος θάνατος που υπέστη.

Σε δυσκόλεψε που είχες δύο σκηνοθέτες (και με τον βοηθό σκηνοθέτη τρεις στο σύνολο) να σε καθοδηγούν; (Γέλια) Καθόλου! Είμαι πολύ χαρούμενη για το σκηνοθετικό μου team. Για αρχή είχα τρεις άντρες με τα μάτια και την γενικότερη προσοχή τους πάνω μου καθ΄ όλη την διάρκεια των προβών. Αυτό ήταν σχεδόν ονειρεμένο! Επίσης νιώθω πολύ τυχερή για αυτή τη συνεργασία. Όλα έγιναν τόσο ομαλά! Ακόμα και στις μικρές – ελάχιστες – διαφωνίες μας υπήρχε πάντα διάθεση συνδυασμού των απόψεων. Σε τέτοιο βαθμό που πια δεν θυμόμαστε ποια ιδέα ήταν τίνος. Χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Λάζαρο, στον Στέφανο και στον Αλέξανδρο για αυτή την εμπειρία! Μακάρι όλες μου οι συνεργασίες στο θέατρο να ήταν έτσι!

Αν σε ανάγκαζαν να αλλάξεις κάτι στην παράσταση, τι θα ήταν αυτό; Το laptop που χρησιμοποιεί η ηθοποιός. Είναι πολύ μεγάλο. Κατά τα άλλα τίποτα. Ειδικά σκηνοθετικά και υποκριτικά είναι όλα αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, αυτοσχεδιασμών και συζήτησης και είναι βαθιά ριζωμένα στην καρδιά μου.

Υπάρχει κάποιο αγαπημένο σου σημείο στην παράσταση, που ανυπομονείς να έρθει η στιγμή που θα το ερμηνεύσεις; Έχω δυο πολύ αγαπημένα σημεία, που πραγματικά χαίρομαι που θα ακουστούν από το στόμα μου. Το ένα πραγματεύεται το τί συμβαίνει όταν δυο άνθρωποι που έχουν αγαπηθεί και δεθεί πολύ συναντιούνται και αντικρίζονται ξανά μετά τον χωρισμό τους. Το άλλο είναι ένας καταπληκτικός ορισμός του «σ΄ αγαπάω», που δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να μπει καλύτερα σε λέξεις. Εννοείται ότι δεν θα παραθέσω εδώ το κείμενο. Θα το ακούσετε στην παράσταση.

Έχεις πει πως είσαι η ηθοποιός που μέχρι πριν τη «Φροσύνη» δε θα έκανες ποτέ μονόλογο. Μετά τη «Φροσύνη» θα το ξανάκανες; Είμαι από τους ηθοποιούς που έχουν άγχος όσα χρόνια κι αν περάσουν (δουλεύω στο θέατρο τα τελευταία 12 χρόνια). Νομίζω ότι αυτό μπορεί να αυξομειώνεται, αλλά δεν θα πάψει ποτέ. Είχα ορκιστεί, ότι δεν θα κάνω ποτέ μονόλογο μέχρι που ήρθε στα χέρια μου το κείμενο της «Φροσύνης». Δεν μπορούσα να αρνηθώ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα δω να το κάνει κάποια άλλη. Ζήλευα στη σκέψη. Έτσι αποφάσισα να παλέψω με τον μεγάλο φόβο του μονολόγου. Δε νομίζω ότι θα το ξαναέκανα εύκολα. Αλλά, επειδή η ζωή μου αποδεικνύει ότι ποτέ δεν ξέρεις, θα πω, ότι, αν μου ξανατύχει τέτοιο κείμενο που να μην μπορώ ν΄ αρνηθώ, μπορεί και να το ξανακάνω.

Τι θα ήθελες να πάρει το κοινό φεύγοντας από την παράσταση; Το laptop. Θα μας αναγκάσει να το αντικαταστήσουμε με ένα μικρότερο.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Φροσύνη» στο θέατρο Άβατον ΕΔΩ.

Δείτε επίσης