Θέατρο Δεκατέσσερα: στην οδό Καλλιρόης μ’ ένα ρεπερτόριο όπου το θέατρο συναντά το σήμερα και οραματίζεται το αύριο

Υπάρχει μια θεατρική γωνιά στις αρχές της  οδού Καλλιρόης που εδώ και κάποια χρόνια λειτουργεί δίνοντας στέγη στην καλλιτεχνική έκφραση σε όλα τα στάδιά της, από τη διδασκαλία της, την εξάσκηση σε αυτήν, την προετοιμασία της, μέχρι την τελική παρουσία της στο κοινό.

Ο Χώρος Τέχνης 14η μέρα δημιουργήθηκε από την Μαρία Αγγέλου. Πρωτεργάτης του Σύγχρονου Χορού στην Ελλάδα η ίδια, εμπνεύστηκε αυτόν τον χώρο για να στεγάσει παραστάσεις με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον, παραστάσεις που δεν μένουν σε γνωστές φόρμες αλλά αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας, αναζήτησης και προβληματισμού στις παραστατικές τέχνες και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν κατάθεση πρότασης και ανανέωσής τους.

Από φέτος, όλη αυτή η προσπάθεια, παίρνει έναν πιο ολοκληρωμένο και οργανωμένο χαρακτήρα. Στο πλευρό της, στέκονται οι Ginger Creepers, η περίφημη θεατρική ομάδα και μουσική μπάντα, που καταφέρνουν πάντα να ταράζουν τα νερά της θεατρικής Αθήνας με τις πρωτοποριακές, ρηξικέλευθες πολλές φορές παραστάσεις τους. Ο Γρηγόρης Χατζάκης και ο Χρήστος Καπενής, οι άνθρωποι που αποτελούν τους Ginger Creepers, αναλαμβάνουν από κοινού με την Μαρία Αγγέλου την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Θεάτρου Δεκατέσσερα, όπως πλέον μετονομάστηκε ο χώρος. Μαζί με την  Χρύσα Ματσαγκάνη στην Οργάνωση Παραγωγής και την Επικοινωνία έχουν στο πλευρό τους μια ομάδα συνεργατών και έχουν θέσει υψηλούς στόχους υποσχόμενοι μια νέα καλλιτεχνική πνοή με σύγχρονη αισθητική, προσηλωμένοι σταθερά στο ερευνητικό θέατρο.

«Θα λέγαμε πως είναι μία ουσιαστική ανάγκη αναζήτησης διαφορετικών, νέων, προσωπικών τρόπων να ειπωθεί μία ιστορία. Σε κάθε μορφή Τέχνης, πόσω μάλλον στο θέατρο, λέμε μια ιστορία… η “έρευνα” έγκειται στο “πώς”» θα μας πει με έμφαση ο Γρηγόρης Χατζάκης δίνοντας τη διάσταση της ομάδας του για το ερευνητικό θέατρο.

Και πραγματικά, έχοντας ανακοινώσει το πρόγραμμα για το πρώτο μέρος της τρέχουσας θεατρικής περιόδου, έχεις αυτήν ακριβώς την αίσθηση: θεατρικές παραστάσεις, performances, παιδικό θέατρο αλλά και workshops και σεμινάρια, όλες οι πτυχές και εκφάνσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας θα βρουν εδώ τον τόπο ανάπτυξής τους.

«Ως ομάδα (Ginger Creepers) μας ενδιαφέρει πάντα η αναζήτηση, είτε αφορά στους κώδικες επικοινωνίας, είτε στους μηχανισμούς του θεάτρου» τονίζει ο ο Χρήστος Καπενής και θα συμπληρώσει: «Ένας βασικός στόχος ως εκ τούτου, είναι να συναντηθούμε με άλλες ομάδες και καλλιτέχνες, που να μπορούμε να μοιραστούμε αυτή μας την ανάγκη και να δημιουργηθεί ένας κοινός καλλιτεχνικός πυρήνας που θα είναι το Θέατρο Δεκατέσσερα».

Η Μαρία Αγγέλου θα παρέμβει «Βασικοί μας στόχοι είναι να προβάλλουμε έναν χώρο απενοχοποιημένο, χωρίς τη “σοβαροφάνεια” αυτή που αφαιρεί από την ουσία της επικοινωνίας, έναν χώρο που να συνδέει την καθημερινή ρουτίνα με τη θεατρική. Σημαντικό για μας είναι το πρόγραμμα να αποτελείται από λίγες, επιλεγμένες παραστάσεις, μέσα στην εβδομάδα αλλά και στο σύνολό τους, και τη δυνατότητα, όσο αυτό είναι εφικτό, της μεγαλύτερης διάρκειάς τους στον χρόνο».

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και πολυποίκιλο ρεπερτόριο του θεάτρου για την πρώτη περίοδο της περιόδου 2019-2020:

H ναυαρχίδα των παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν είναι αναμφισβήτητα η νέα παραγωγή των Ginger Creepers, που θα είναι και η κεντρική παράσταση του θεάτρου, εμπνευσμένα από μια μεγάλη μορφή της μουσικής τον αισθαντικό Leonard Cohen.

«Mr.Leonard» ο τίτλος, και δέκα τραγούδια του Καναδού δημιουργούν θα ξεδιπλώσουν στη σκηνή του Θεάτρου Δεκατέσσερα το δικό του πολύ ιδιαίτερο σύμπαν. Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Χατζάκης, ερμηνεύουν οι Χρήστος Καπενής και η Κλεοπάτρα Τολόγκου, ενώ η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου 2019.

Πριν φτάσουμε εκεί όμως άλλα ενδιαφέροντα (και μερικά από αυτά ήδη αγαπημένα) μας περιμένουν.

Στις 28 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή το δίδυμο Ginger Creeper καταθέτει για δεύτερη χρονιά τη δική τους «σπουδή» πάνω στο κορυφαίο έργο του Ρώσου διανοητή Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία». Μόνοι επί σκηνής, ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, και μια δική τους, προσωπική διαδρομή πάνω στον χάρτη του παγκόσμιου αυτού αριστουργήματος.

Δεύτερη χρονιά και για την παράσταση «Σχόλιο για την Ηλέκτρα», που παρουσιάστηκε κερδίζοντας τις εντυπώσεις πέρσι στο θησείον-ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, (μπορείτε να διαβασετε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ) και από τις 7 Οκτωβρίου θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Δεκατέσσερα, δίνοντας το στίγμα του τι σημαίνει σύγχρονη, πρωτοποριακή ματιά  στην αρχαία τραγωδία και μάλιστα σε κλειστό χώρο. Ο Γιώργος Ματζιάρης, βρίσκει την αφορμή στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή για να θέσει σύγχρονα ερωτήματα για το ήθος και το δίκαιο, τους θεσμούς, την Πολιτεία που νοσεί, την Εξουσία, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τις αναζητήσεις της σύγχρονης γενιάς και την επικοινωνία της με το παρελθόν. Μαζί του οι Κωνσταντίνος Γιουρνάς και ο Φώτης Κουτρουβίδης ο οποίος έχει συμπράξει και στη δραματουργική επεξεργασία. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

«Γιατί ίσως αυτή είναι η αναπόδραστη μοίρα του έρωτα. Να δολοφονείται εν ψυχρώ, εκεί που δεν το περιμέναμε. Ξανά και ξανά». Διαβάζουμε στο κείμενο που συνοδεύει την παράσταση «Το τέλος του Έρωτα» του Pascal Rambert σε σκηνοθεσία του νέου δημιουργού Ανδρέα Κανελλόπουλου, ενός έργου που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2011 για να βρει στη συνέχεια όλα αυτά τα χρόνια τη θέση του σε τουλάχιστον 180 σκηνές παγκοσμίως κατακτώντας πολύ σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Η πρώτη ελληνική πρεμιέρα του είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου και θα φιλοξενείται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ στη σκηνή του Θεάτρου 14 θα ερμηνεύουν οι Θωμάς Καζάζης και Φένια Σχοινά με τη ζωντανή μουσική των Moa Bones.

To παιδικό θέατρο κατέχει εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριο του Θεάτρου.

Στις 3 Νοεμβρίου ξεκινά το «ΤικΤακΝτο», ένα ανατρεπτικό παραμύθι της Αργυρούς Ταμβάκου και του Παναγιώτη Λαμπή που μετατρέπεται από τον Παναγιώτη Αδάμ σε μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους. Ερμηνεύουν οι Γεωργία Γρίβα, Σπύρος Δέτσικας, Ευτέρπη Κατσαμάτσα, Στρατής Στηλ, Αργυρώ Ταμβάκου. Από 1η Δεκεμβρίου και για όλες τις Κυριακές του Δεκεμβρίου, οι ίδιοι συντελεστές με την προσθήκη της Μαρίας Γεωργίου θα παρουσιάσουν τη Χριστουγεννιάτικη παράσταση «Ω! Christmas Three!», ενώ από τις 2 Φεβρουαρίου του 2020, η γνωστή παραλογή «Του γιοφυριού της Άρτας» αποκτά άλλη διάσταση μέσα από την παράσταση «Οι Πράκτορες Μ.Ορ.Ε.Λει. & το Γιοφύρι της Άρτας».

Αυτά μας επιφυλάσσει η φρέσκια ανανεωμένη σκηνή του Θεάτρου Δεκατέσσερα. Σύγχρονο θέατρο, κλασικά κείμενα που αναπνέουν στο σήμερα, μέσα σε αύρα καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβληματισμού. Μην το προσπεράσετε, σταθείτε και αφουγκραστείτε το.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του θεάτρου (www.14theater.com ) αλλά και σε αυτήν της ομάδας (www.gingercreepers.com/14theater) όπου υπάρχει και ανοιχτή φόρμα για αιτήσεις δημιουργών και ομάδων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν 2019-2020

Θέατρο Δεκατέσσερα
Διεύθυνση: Καλλιρόης 10, Αθήνα
Τηλέφωνο: 693 219 5393