«Αναφορά για μια Ακαδημία» του Φραντς Κάφκα σε Αθήνα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα

Η παράσταση του έργου του Φραντς Κάφκα «Αναφορά για μια Ακαδημία», που παρουσιάζεται από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο «Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος» μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά, θα ταξιδέψει εκτός Αθηνών σύμφωνα με τον ακόλουθο προγραμματισμό και στις 11/2 θα επιστρέψει στην Αθήνα. 

Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός των επόμενων παραστάσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Καβάλα σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στο Καβάλας Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» (Αβέρωφ 13)
    το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 21.00
  • Θεσσαλονίκη με την ευγενική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη) την Τετάρτη 2, Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις 21.00
  • Γιάννενα σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 21.00

Και στην Αθήνα από 11 Φεβρουαρίου 2022 στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος (Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο), κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00  *Στις 13 και 20/2, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ηλεκτρονική προπώληση (Ticketservices.gr) για τις παραπάνω ημερομηνίες και τους προαναφερθέντες σταθμούς θα αρχίσει το Σάββατο 22/1.

Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι ο πίθηκος Rotpeter. Μια ομάδα κυνηγών της εταιρείας Χάγκενμπεκ τον πυροβόλησε σε μια ζούγκλα της Χρυσής Ακτής, καθώς πήγαινε με την αγέλη του να πιούν νερό. Δέχτηκε δύο σφαίρες με αποτέλεσμα τον ευνουχισμό του. Κατόπιν, τον αιχμαλώτισαν, τον μετέφεραν στο πλοίο τους και τον έκλεισαν σε ένα κλουβί. Αυτός, σε κατάσταση σοκ, έχοντας χάσει τη μνήμη της ως τώρα ζωής του, πάσχισε να διαφύγει. Τότε άρχισε να παρατηρεί αυτούς που ήταν γύρω του, τους εξαθλιωμένους και από-ανθρωποιημένους σκλάβους/ναύτες της εταιρείας Χάγκενμπεκ και προσπάθησε να τους μιμηθεί.

Οι άνθρωποι με τη σειρά τους, παίζοντας με το άγριο ζώο, άρχισαν να το βασανίζουν. Οι ναύτες έχοντας αποδεχθεί την καταπίεση που υφίστανται αυτοί οι ίδιοι, με χαρακτηριστική άνεση την ασκούσαν με τη σειρά τους σε ένα ήδη τραυματισμένο και ανήμπορο άγριο ζώο. Όταν το καράβι έφτασε στο Αμβούργο ο Rotpeter μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο ζωολογικό κήπο και το βαριετέ (μουσικό θέατρο). Διάλεξε το βαριετέ. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πλέον παρουσιάζει ως περφόρμανς την ίδια τη διαδικασία του βίαιου εξανθρωπισμού του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Σκηνική εγκατάσταση: Σπύρος Μπέτσης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Κοστούμια: Σάββας Στρούμπος, Ρόζυ Μονάκη
Ηχητικό τοπίο: Λεωνίδας Μαριδάκης
Φωτογραφίες: Αντωνία Κάντα
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης,  Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ντίνος Παπαγεωργίου

Προπώληση στην ticketservices.gr.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.