Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του στα πλαίσια της Μπιενάλε της Βαρσοβίας (σε συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας) και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την PLAYS2PLACE), το εργαστήριο θεάτρου ντοκιμαντέρ “Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Άλλο στο Θέατρο Ντοκιμαντέρ”, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη σκηνοθέτη θεάτρου και κοινωνική ανθρωπολόγο Μάρθα Μπουζιούρη, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Apparat Athen 10-16 Ιουνίου.
Το Apparat Athen είναι μια πρωτοβουλία του Daniel Wetzel των Rimini Protokoll. Είναι ένας νέος χώρος που στοχεύει στην ένωση της θεατρικής φόρμας με τα νέα τεχνολογικά μέσα. Στεγάζεται σε ένα γκαράζ στον Νέο Κόσμο και λειτουργεί ως χώρος έρευνας και εξέλιξης μεγάλων διεθνών projects των Rimini Protokoll και άλλων καλλιτεχνών. Το Apparat Athen συνεργάζεται με σημαντικούς οργανισμούς όπως το Haus der Kulturen der Welt (Βερολίνο), το Goethe Institut, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ίδρυμα Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και με πολλούς καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας μιας παράστασης θεάτρου ντοκιμαντέρ; Ποιες ερευνητικές και σκηνικές τεχνικές αξιοποιεί; Ποιες ηθικές και αισθητικές προκλήσεις αντιμετωπίζει; Πώς προσεγγίζει και αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και πώς συνδέεται τέλος με την εθνογραφική πρακτική;
Στη διάρκεια μιας εβδομάδας εντατικής εργασίας, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πώς η ιστορική και πολιτισμική συγκυρία επέδρασε στην εξέλιξη της φόρμας και των θεματικών του ιδιαίτερου αυτού θεατρικού είδους, ενώ θα διαβάσουν και θα παρακολουθήσουν επιλεγμένα αποσπάσματα παραστάσεων θεάτρου ντοκιμαντέρ της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας, αναλύοντας διαφορετικές αισθητικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις και τεχνικές.
Παράλληλα με τη θεωρητική επιμόρφωση, το εργαστήριο προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρακτική εμπειρία, εξοικειώνοντας τους συμμετέχοντες με όλα τα δημιουργικά στάδια παραγωγής μιας παράστασης θεάτρου ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψη της ιδέας και την ερευνητική μέθοδο, μέχρι τη δραματουργία, τη συγγραφή και τη σκηνική της απόδοση. Μέσα από ατομικές και ομαδικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να δομούν και να διαχειρίζονται το δικό τους ερευνητικό/βιωματικό υλικό (αρχείο, συνεντεύξεις, σημειώσεις πεδίου, αυτοβιογραφικά κείμενα) και στη συνέχεια να το μετατρέπουν σε θεατρικό κείμενο κι από εκεί σε σκηνική δράση.
Η θεματική του εργαστηρίου θα εστιάσει στον τρόπο που προσεγγίζουμε και αποτυπώνουμε καλλιτεχνικά την προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία, επιχειρώντας μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική δραματουργία που απομακρύνεται από το στερεότυπο της απεικόνισης του πρόσφυγα ως “θύμα ή απειλή”.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ – ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το Εργαστήριο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ: «Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Άλλο στο Θέατρο Ντοκιμαντέρ», απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου και του κινηματογράφου (ηθοποιούς και τελειόφοιτους δραματικών σχολών, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, δραματουργούς), καθώς και σε επιστήμονες-ερευνητές από το χώρο των κοινωνικών επιστημών, της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το εργαστήριο γίνεται στα ελληνικά.
Το εργαστήριο διαρκεί μία εβδομάδα (Δευτέρα με Κυριακή) και ολοκληρώνεται σε 35 ώρες.
Ώρες διεξαγωγής: 11.00-16.00
Το ποσό συμμετοχής για ολόκληρο το εργαστήριο είναι: 185€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 31 Μαΐου, στέλνοντας email στο welcome@toofareast.gr, με θέμα: “Εργαστήριο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ” και το ονοματεπώνυμό σας. Η αίτηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα σύντομο βιογραφικό και ένα κείμενο (αυστηρά μέχρι 200 λέξεις) με τους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει αυτή η θεματική.
Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα λάβουν σημειώσεις και ενδεικτική βιβλιογραφία-εργογραφία.
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο Apparat Athen
Διεύθυνση: Βρύγου 10, Νέος Κόσμος | Στάση μετρό: Συγγρού/ΦΙΞ
Βιογραφικό Μάρθας Μπουζιούρη
Η Μάρθα Μπουζιούρη εργάζεται στο θέατρο ως σκηνοθέτις, δραματουργός, ηθοποιός και εκπαιδεύτρια. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Έχει λάβει το μεταπτυχιακό της στην Πολιτιστική Διαχείριση & Επικοινωνία, ενώ ολοκληρώνει τις διδακτορικές τις σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία με αντικείμενο Θέατρο, Καλλιτεχνική Έκφραση και Ζητήματα Ταυτότητας.
Τα τελευταία χρόνια η δουλειά της επικεντρώνεται στο θέατρο ντοκιμαντέρ (Αμάρυνθος, Traces, Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το Δίκαιο του Νερού), το οποίο εμπλουτίζει με πολυμεσικά στοιχεία εντός σκηνής και παράλληλες δράσεις διαλόγου εκτός σκηνής (ημερίδες, εργαστήρια, προβολές). Οι παραστάσεις που δημιουργεί είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης εθνογραφικής έρευνας, εφορμώνται από πραγματικά γεγονότα και σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και διερευνούν τη σχέση έρευνας-τέχνης-παρέμβασης.
Το 2018 σχεδίασε και ξεκίνησε να υλοποιεί το καινοτόμο εργαστήριο θεάτρου ντοκιμαντέρ “Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Άλλο στο Θέατρο Ντοκιμαντέρ”, το οποίο προσκλήθηκε από τη Μπιενάλε της Βαρσοβίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Φέτος, η Μάρθα Μπουζιούρη επιλέχτηκε «για την εντυπωσιακή και σημαντική δουλειά της στο θέατρο ντοκιμαντέρ» να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο νεοσύστατο Directors Lab Mediterranean του προγράμματος Lincoln Center Theater Directors Lab της Νέας Υόρκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βηρυτό, σε συνεργασία με το American University of Beirut (AUB).
Η Μάρθα Μπουζιούρη είναι επίσης συνιδρύτρια της εταιρίας παραγωγής PLAYS2PLACE και υπεύθυνη για τις θεατρικές και cross-media παραγωγές της. Είναι μέλος διεθνών πολιτιστικών δικτύων (Cultural Innovators Network, Tandem/Shaml – Cultural Managers Exchange Program, Robert Bosch Alumni Network) ενώ η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές διοργανώσεις, οργανισμούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μπιενάλε της Αθήνας, Ινστιτούτο Γκαίτε, Warsaw Museum of Modern Art, Warsaw Biennale, Spielart Festival, Razem Pamoja Foundation, Chantiers d’ Europe – Theâtre de la Ville, Festival of New Dramaturgies κ.α).