Από το τίποτα δεν βγαίνει τίποτα και τίποτα δεν είναι πιο πραγματικό από το τίποτα
Αλμπέρ Καμύ
Το Σύγχρονο Θέατρο στο πλαίσιο των δράσεων για την περίοδο 2017-2018 διοργανώνει εργαστήριο για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές θεάτρου και χορευτές με θέμα το σώμα στο έργο του Σάμουελ Μπέκετ. Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν επάνω σε κείμενα του Σάμουελ Μπέκετ ατομικά ή συλλογικά σαν ηθοποιοί ή σκηνοθέτες, στα οποία κυριαρχεί η ακινησία, η δυσκολία, η αδυναμία κίνησης. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στην αρχή της περιόδου 2018-2019 με την μορφή ενός Φεστιβάλ Μπέκετ .
Θα δοθεί δίπλωμα συμμετοχής. Ορισμένες από τις παραστάσεις θα ενταχθούν στο ρεπερτόριο του θεάτρου για την περίοδο 2018 – 2019.
“Στο έργο του Μπέκετ το σώμα όχι μόνο δίνεται τμηματικά στον θεατή αλλά και διαβρωμένο από σκιές, καλυμμένο και εσώκλειστο, εκμηδενισμένο ή εξαφανισμένο. Το σώμα είναι στην πιο τυπική του έκδοση στερημένο από την ικανότητα της κίνησης. Ο Μπέκετ δεν παίρνει ποτέ την ιδιότητα της κίνησης σαν δεδομένη. Η ιδιότητα αυτή εκτίθεται ή εξερευνά τα χαρακτηριστικά μόνο σε σχέση με την δυσκολία ή αδυναμία της κίνησης. Τα σώματα στους χαρακτήρες του Μπέκετ υπάρχουν πάντοτε σε μία κατάσταση στέρησης ή αρνητικότητας ανίκανα να είναι ορατά ή να κινηθούν ή να δουν. Κι όμως είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη που δίνει στο σώμα την ύπαρξη του, την δραματική του δύναμη και την πραγματικότητα του σαν υλικό δουλειάς για την σκηνή. Το απόλυτα υγιές σώμα με την συμβατική ομορφιά της συμβατικής σκηνής δεν υπάρχει στην πραγματικότητα . Όπως στη ζωή έτσι και στο θέατρο του Μπέκετ το σώμα υπάρχει περισσότερο έντονα όταν αρχίζει να υποφέρει”. (Απόσπασμα από το κείμενο του Pierre Chambert «Το Σώμα στο Θέατρο του Μπέκετ»)
Διδασκαλία: Νίκος Χατζηπαπάς, Σκηνοθέτης- Ηθοποιός
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Επιλογή με βιογραφικό και ατομική συνέντευξη.
Έναρξη σεμιναρίου: 4 Δεκεμβρίου 2017 – Κατάθεση βιογραφικών έως 27 Νοεμβρίου
Τόπος: Σύγχρονο Θέατρο. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τρίτη 15:00 -18:00
Τηλέφωνο: 210 3464380 | 6980348687
Email: sixronotheatro@gmail.com
Διεύθυνση: Ευμολπιδών 45, Γκάζι
Αποστολή βιογραφικών: nikoschatzipapas@gmail.com
Ο Νίκος Χατζηπαπάς σπούδασε θέατρο, κινηματογράφο, σκηνογραφία, ενδυματολογία και γραφικές τέχνες. Το 1979 ίδρυσε την Εταιρεία Δωδεκανησιακού Θεάτρου. Το 1987 ίδρυσε το Μαγικό Θέατρο. Το 1996 ίδρυσε το Helix Action Theatre. Με παραστάσεις του έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις σε Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία (Malta Festival), Μπελαρούς, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο, Ινδία και Κίνα (31o Φεστιβάλ των Εθνών). Την περίοδο 1991-1995 διετέλεσε Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου. Από το 1997 – 2000 συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο. Συνεργάτης της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης Θεσσαλονίκης και πολλών Περιφερειακών Θεάτρων. Από το 2009 διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα. Έχει υλοποιήσει τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Helidra (leader) και το πρόγραμμα Circus as way of life (partner). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Νομαδικό Πανεπιστήμιο στο Πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου του Aurillac στη Γαλλία, που πραγματοποιήθηκε το 2008. Tο 2010 συμμετείχε ως προσκαλεσμένος στο Open Street International forum στο Fermo της Ιταλίας. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Υποψηφιότητας της Ρόδου (Α και Β φάση), για την Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Από το 2014 – 2016 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και παραγωγός του Θεάτρου “Προσκήνιο”. Το 2015 διοργάνωσε το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίστας. Έχει σκηνοθετήσει έργα των Σαίξπηρ, Μπεν Τζόνσον, Κρίστοφερ Μάρλοου, Μολιέρου, Κάρλο Γκολντόνι, Άντον Τσέχωφ, Φ. Γκαρθία Λόρκα, Σάμουελ Μπέκετ, Μπέθ Χένλυ, Μισέλ Ντε Γκελντερόντ, Μάϊκλ Φρέϊν, Γιούκιο Μισίμα, Αριστοφάνη, Αισχύλο, Καζαντζάκη, Θεοτοκά, Ζιώγα, Μάτεσι, Μπόστ, Σκούρτη, Κεχαϊδη, Μουρσελά, Λυμπεράκη, Ευθυμιάδη, Δωριάδη, Μοντσελέζε, Χουρμούζη κα. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.