«Προσεγμένες παραγωγές χωρίς εκπτώσεις» το νέο πρόγραμμα του θεάτρου Πόρτα
Με έμφαση στην ποιότητα κι όχι στον σπασμωδικό θεατρικό πλουραλισμό, «πάντα ανοιχτοί σε ενδιαφέρουσες προτάσεις καλλιτεχνών», ο Θωμάς Μοσχόπουλος και το θέατρο Πόρτα υποδέχονται με τέσσερις παραγωγές τη θεατρική σεζόν 2018-2019.
«Αυτό αξιώνουμε να είναι και το μέλλον μας: προσεγμένες παραγωγές χωρίς εκπτώσεις και χωρίς απουσία επαγγελματισμού σε κάθε επίπεδο. Θέλουμε ένα θέατρο στο οποίο η αξιοκρατία, η ευγένεια, η διαφάνεια και η αξιοπρέπεια να συμβαδίζουν με την καλλιτεχνική αξιοπιστία. Σ’ αυτή την καινούρια φάση του Πόρτα, λοιπόν, λέμε να συγκεντρωθούμε στα λίγα και (ελπίζουμε) καλύτερα» τονίζει στη μακροσκελή επιστολή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Θωμάς Μοσχόπουλος.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον φετινό προγραμματισμό, δεκαοχτώ χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το θρυλικό Σκλαβί της Ξένιας Καλογεροπούλου, επιστρέφει από τις 28 Οκτωβρίου στο Πόρτα.
Όταν το Σκλαβί, πρωτοπαρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο στην ιστορία του Πόρτα, αλλά του θεάτρου εν γένει. Μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική του επιτυχία, η φήμη του συνεχίστηκε μέσα από την εκδοτική επιτυχία του κειμένου, τις διεθνείς μεταφράσεις του, τις απανωτές βραβεύσεις του, τη θερμή υποδοχή των τραγουδιών της παράστασης (σε μουσική Νίκου Κυπουργού και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου), καθώς και από μια μεγάλη σειρά ανεβασμάτων του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ποτέ, όμως, ως τώρα δεν ξαναπαρουσιάστηκε στο θέατρο απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι του.
«Απ’ όλα τα έργα μου το Σκλαβί είναι εκείνο που “κατοίκησε” περισσότερο μέσα μου. Πιο βαθιά και για πιο πολύ καιρό. Γι’ αυτό και το γεγονός ότι είχε μια τόσο πλατιά ανταπόκριση, μου έδωσε μεγάλη χαρά. Είναι- χωρίς αμφιβολία- το καλύτερο απ’ όσα έργα έχω γράψει κι εκείνο που γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία. Τιμήθηκε άλλωστε το 2000 με το βραβείο Καρόλου Κουν ως το καλύτερο θεατρικό έργο της χρονιάς. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε σε διάφορα θέατρα και πάντα με επιτυχία. Είχα, όμως, μια μεγάλη λαχτάρα να το ξαναδώ να παίζεται στο δικό μας θέατρο. Ανυπομονώ, λοιπόν, να δω την καινούργια παράσταση. Θα είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη, καθώς τα 18 χρόνια που πέρασαν από τότε μας χάρισαν πολύτιμες εμπειρίες και καινούργιες ιδέες» σημειώνει για το έργο η Ξένια Καλογεροπούλου.
Φέτος, το Σκλαβί ανεβαίνει στο Πόρτα ως ένα ολότελα καινούριο διάβασμα του έργου, κρατώντας, ωστόσο, ανοιχτό το διάλογο με τη μνήμη της θρυλικής παράστασης. Εκτός από τους νέους ηθοποιούς που θα προστεθούν στους παλιούς κι έμπειρους, ο Θωμάς Μοσχόπουλος προτείνει το νέο ανέβασμα, συνυπογράφοντας τη σκηνοθεσία με τη στενή συνεργάτιδα του ίδιου και του Πόρτα, Σοφία Πάσχου. Παίζουν: Ντένης Μακρής, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Τζωρτζίνα Λιώση, Βάσια Ζαχαροπούλου, Ελένη Βλάχου, Παντελής Βασιλόπουλος, Αυγουστίνος Κούμουλος και Φοίβος Συμεωνίδης.
Μετά τα διαδοχικά sold out στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο 2018, η νέα παράσταση του Θωμά Μοσχόπουλου, το συγκλονιστικό έργο του Ραίη Μπράντμπερυ Φαρενάιτ 451, θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Πόρτα από τις 9 Νοεμβρίου. Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, ‘Αννα Μάσχα, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Χάρης Τσιτσάκης, Μάνος Γαλανής, Θάνος Λέκκας και Ξένια Καλογεροπούλου.
Οι αγαπημένοι Χιονάνοι των Patari Project επιστρέφουν απ’ τις 13 Οκτωβρίου στο Πόρτα, για να βυθιστούν για δεύτερη χρονιά στο μύθο της Χιονάτης και των Επτά Νάνων. Μέσα από μια νέα, ενθουσιώδη ανάγνωση, το γνωστό σκοτεινό παραμύθι ζωντανεύει με αναπάντεχο τρόπο, με τους ήρωες της αγαπημένης ιστορίας να σκαρφαλώνουν στις δυο- αυτή τη φορά- πλατφόρμες των Patari. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Πάσχου και τη μουσική ο Κορνήλιος Σελαμσής. Παίζουν: Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Σύρμας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και Αποστόλης Ψυχράμης.
Το Πόρτα υποδέχεται για δεύτερη χρονιά και τους μοναδικούς Burger Project, φιλοξενώντας από τις 13 Οκτωβρίου την ανανεωμένη διαδραστική τους συναυλιο-παιχνιδο-παράσταση «Μουσική και Φίλοι». Ένα χιουμοριστικό, πολυπολιτισμικό ταξίδι, που φανερώνει στα παιδιά τον πλούτο της μουσικής και αναδεικνύει τη σημασία της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Με όχημα τα ολοκαίνουργια τραγούδια τους και πολλά μουσικοκινητικά παιχνίδια, μικροί και μεγάλοι θεατές ενεργοποιούν τη φαντασία τους και αλληλεπιδρούν με ρυθμούς και ήχους, καθώς αναζητούν μαζί με τους ήρωες ένα σπάνιο μουσικό όργανο, που ονομάζεται «παρεόφωνο». Παίζουν: Αλέξης Ιωάννου (κιθάρα, τραγούδι), Θάνος Κοσμίδης (πλήκτρα, τραγούδι), Έλενα Ιωάννου (τύμπανα, φωνητικά) και Αλέκος Γεωργουλόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ