Το ιστορικό ‘Αλσος, το θερινό θέατρο στην καρδιά του Πεδίου του ‘Αρεως, που φιλοξένησε όλα τα μεγάλα αστέρια του ελληνικού θεάτρου άνοιξε χτες τις πύλες του, ύστερα από 25 περίπου χρόνια εγκατάλειψης.
Από φέτος θα ξαναηχήσουν μουσικές και μελωδίες, η σκηνή του θα λάμψει και πάλι από σκηνικά και φώτα, η πλατεία του θα ζωντανέψει από κοινό.
Είναι ο επιχειρηματίας Ηλίας Μαροσούλης που τόλμησε να δώσει ζωή σε αυτό το πρώην νεκρό τοπίο, είναι οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου που ετοίμασαν το πλέον κατάλληλο έργο για αυτό το χώρο, είναι η πλειάδα ερμηνευτών, ηθοποιών, μουσικών και χορευτών που στελεχώνουν όλη αυτήν την προσπάθεια, φιλοδοξώντας να δώσουν έναν γνήσιο και αυθεντικό τόνο , να επαναφέρουν τη χαμένη γλυκύτητα στις Αθηναϊκές νύχτες.
«Το δικό μας σινεμά» είναι το έργο, που θα μεταφέρει στη σκηνή του Άλσους τον παλμό του κλασσικού ελληνικού κινηματογράφου, ενός κινηματογράφου που ανέθρεψε γενιές και γενιές, μιας τέχνης που κατάφερε και έγινε συνώνυμη με τη ζωή, τις αγωνίες, το γέλιο και τις χαρές του λαού μας.
Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Δέσποινα Βανδή ηγούνται του θιάσου, ενός θιάσου που περιλαμβάνει αγαπημένα ονόματα: Γιώργος Κωνσταντίνου Ελένη Γερασιμίδου, Πηνελόπη Πιτσούλη σε ξεχωριστούς ρόλους και μαζί τους οι Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γιώργος Χρανιώτης, Σύλβια Δελικούρα, Παρθένα Χοροζίδου, Ευγενία Σαμαρά. Δίπλα τους οι Μαριλού Κατσαφάδου, Μαριαλένα Ροζάκη, Γιώργος Τσούρμας, Γιάννης Ρούσος, Δημήτρης Γαλάνης.
Ήταν όλοι ενθουσιασμένοι στη χτεσινή συνέντευξη τύπου, ηθοποιοί, συντελεστές, το συγγραφικό δίδυμο, ο παραγωγός, οι τεχνικοί.. Όλοι καμάρωναν για αυτό το νέο στολίδι της Αθήνας που αναγεννήθηκε θαρρείς από τις στάχτες του.
Ο Ηλίας Μαροσούλης μας μίλησε με συγκίνηση για «ό,τι καλύτερο, ποιοτικά και καλλιτεχνικά ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό στην Αθήνα», ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός, ανέτρεξε στην ιστορικότητα της περιοχής σε ότι αφορά το θεατρικό γίγνεσθαι της Αθήνας, νιώθοντας ότι ήρθε ο καιρός να αναστηθεί αυτό το χαμένο θεατρικό πνεύμα.
Ο Μιχάλης Ρέππας μίλησε για το έργο, «ένα έργο», όπως είπε «με αρχή, μέση και τέλος, ένα έργο. Με υπόθεση που διαδραματίζεται την περίοδο 1955-1977». Ένα έργο αφιέρωμα στον πρωτεργάτη του ελληνικού κινηματογράφου, τον Φιλοποίμενα Φίνο, ενός ανθρώπου καθοριστικού για την 7η τέχνη στην Ελλάδα, ο οποίος μέσα στο έργο είναι πανταχού παρών, χωρίς όμως να έχει σκηνική παρουσία. Και οι ήρωες; «Τα πρόσωπα είναι φανταστικά» επισήμανε ο Μιχάλης Ρέππας και συμπλήρωσε «μην περιμένετε και μην ψάχνετε να ανακαλύψετε ιστορικά πρόσωπα πίσω από τις ιστορίες, οι οποίες είναι εμπνευσμένες σαφέστατα από το καλλιτεχνικό συνάφι». Ειδική αναφορά έγινε στη μουσική επένδυση της παράστασης, η οποία αποτελείται από 36 τραγούδια που ακούστηκαν ή θα μπορούσαν να ακουστούν στον ελληνικό κινηματογράφο υπό την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Γιώργου Ζαχαρίου. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί η Αθανασία Σμαραγδή, τα κοστούμια (άξια αναφοράς) η Έβελυν Σιούπη , τα φώτα η Ελευθερία Ντεκώ, ενώ τα βίντεο ο Κάρολος Πορφύρης. Πολύ σημαντική η συμβολή του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη ως κινηματογραφικού συμβούλου.
Συνολικά μετέχουν 17 ηθοποιοί , 24 χορευτές και 12 μουσικοί μέλη της ζωντανής ορχήστρας, οι οποίοι υποστηρίζονται από 20 τεχνικούς σε μια παραγωγή που διεκδικεί την πρωτιά, κάτι που τόνισαν σύσσωμοι οι συντελεστές: «Είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη παραγωγή στο θέατρο» μας είπε η Ελένη Γερασιμίδου , για να συμπληρώσει με έμφαση η Πηνελόπη Πιτσούλη «Βρέθηκα ξαφνικά στο Χόλυγουντ» και να πάρει τη σκυτάλη ο Γιώργος Κωνσταντίνου «αυτό που πρόκειται να γίνει δεν έχει ξαναγίνει. Δεν έχω δει τέτοια θεατρική παραγωγή στα 60 χρόνια καριέρας μου». Ο Μέμος Μπεγνής αναφέρθηκε στις μνήμες παιδικής αθωότητας που ξυπνάει η παράσταση ενώ ο Παύλος Χαϊκάλης μας έδωσε στίγμα του χαρακτήρα που θα υποδυθεί, ενός gay χορογράφου.
Η Δέσποινα Βανδή, που αποτελεί και τη μεγάλη έκπληξη της διανομής, η οποία έχει ήδη δώσει με επιτυχία τις «εξετάσεις’ της στο θεατρικό σανίδι, ήταν ξεκάθαρη πως «Παρόλο που ήμουν κουρασμένη από την περιοδεία του Mama mia και αποφασισμένη να μην εργαστώ, όταν άκουσα αυτά τα τραγούδια δεν μπόρεσα να αρνηθώ. ΄Επρεπε οπωσδήποτε να είμαι μέρος αυτής της δουλειάς»
Ήταν πολύ γλυκιά η βραδιά που μας χάρισαν χτες αυτοί οι αγαπημένοι «δικοί μας». Στη δροσιά του Πεδίου Άρεως, με το λόφο του Λυκαβηττού να μας φωτίζει, από την επόμενη Τετάρτη 12 Ιουνίου, θα συναντιόμαστε με «Το δικό μας σινεμά», αυτό που αγαπήσαμε, που κάναμε τα παιδιά μας να αγαπάνε. Αυτό που θα αγαπήσουν τα παιδιά των παιδιών μας. Με τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους.
Πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε ένα βρείτε ΕΔΩ